Prośba o tłumaczenie z języka rosyjskiego - akt małżeństwa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Jan.Ejzert

Prośba o tłumaczenie z języka rosyjskiego - akt małżeństwa
Uprzejmie proszę o pomoc w przetłumaczeniu aktu małżeństwa
Akt ślubu nr 133 z 1870 roku, Gotlieba Eiserta z Marianną Szpilińską;
http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... 1VBifnu3Fg
Serdecznie pozdrawiam
Czarek
Akt ślubu nr 133 z 1870 roku, Gotlieba Eiserta z Marianną Szpilińską;
http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... 1VBifnu3Fg
Serdecznie pozdrawiam
Czarek
Czarku,
nie przetłumaczyłam całego aktu ale wydaje mi się, że to co najwaźniejsze.
133
W Warszawie 27 września / 9 października 1870 r o 6 po południu
Świadkowie – Karol Zalewski, właściciel domu, 46 lat, mieszkający w Warszawie na ulicy Żurawiej pod numerm 10 (nowym) i Jan Knodel, ślusarz , 61 lat, mieszkający w Warszawie na ulicy Wspólnej pod numerem 1637
Pan młody – Gotlib Ejzert, czeladnik piekarski, 36 lat, wdowiec po Amalii Ejzert zmarłej 5 / 14 marca ubiegłego roku, urodzony w mieście Piotrków, syn Samuela, kolonisty mieszkającego w guberni piotrkowskiej we wsi Kociszew i zmarłej jego żony Doroty z domu Jastrzębskiej, mieszkający w Warszawie na ulicy Dzikiej pod numerem 2275, ewangelicko – augsburskiego wyznania.
Panna młoda – Marianna Szpileńska, panna, służąca, 28 lat, urodzona w mieście Łask, córka Macieja, ?prywatnego urzędnika i jego żony Tekli z domu Rużańskiej (Różańskiej) , mieszkających w mieście Łask, ?mającej kwaterę w Warszawie na ulicy Przejazd pod numerem 649, rzymsko –katolickiego wyznania.
Dalej są zapisy dotyczące zapowiedzi w kościołach obu wyznań, miałam trudności z dokładnym ich odczytaniem. Niestety w tej chwili nie mam już czasu. Może uda mi się wieczorem pociągnąć dalej jeżeli nikt wcześniej Ci nie pomoże.
pozdrawiam
Maryla
nie przetłumaczyłam całego aktu ale wydaje mi się, że to co najwaźniejsze.
133
W Warszawie 27 września / 9 października 1870 r o 6 po południu
Świadkowie – Karol Zalewski, właściciel domu, 46 lat, mieszkający w Warszawie na ulicy Żurawiej pod numerm 10 (nowym) i Jan Knodel, ślusarz , 61 lat, mieszkający w Warszawie na ulicy Wspólnej pod numerem 1637
Pan młody – Gotlib Ejzert, czeladnik piekarski, 36 lat, wdowiec po Amalii Ejzert zmarłej 5 / 14 marca ubiegłego roku, urodzony w mieście Piotrków, syn Samuela, kolonisty mieszkającego w guberni piotrkowskiej we wsi Kociszew i zmarłej jego żony Doroty z domu Jastrzębskiej, mieszkający w Warszawie na ulicy Dzikiej pod numerem 2275, ewangelicko – augsburskiego wyznania.
Panna młoda – Marianna Szpileńska, panna, służąca, 28 lat, urodzona w mieście Łask, córka Macieja, ?prywatnego urzędnika i jego żony Tekli z domu Rużańskiej (Różańskiej) , mieszkających w mieście Łask, ?mającej kwaterę w Warszawie na ulicy Przejazd pod numerem 649, rzymsko –katolickiego wyznania.
Dalej są zapisy dotyczące zapowiedzi w kościołach obu wyznań, miałam trudności z dokładnym ich odczytaniem. Niestety w tej chwili nie mam już czasu. Może uda mi się wieczorem pociągnąć dalej jeżeli nikt wcześniej Ci nie pomoże.
pozdrawiam
Maryla
- Jan.Ejzert

Akt 133 cd
Zapowiedzi w kościele tutejszym i ewangelicko – augsburskim- 18 i 25 września, 6 października bieżącego roku.
Pozwolenie na ślub z wyznawcą innej wiary wydane przez Warszawskiego Archidiecezjalnego Konsystorza 24 września / 6 października bieżącego roku pod numerem 2443
Nowożeńcy nie zawarli umowy przedślubnej.
Ślubu udzielił ksiądz ?Chryzolog Majewski wikariusz tutejszej parafii.
Akt po przeczytaniu podpisany przez księdza i świadków. Nowożeńcy niepiśmienni.
Administrator(proboszcz) parafii Narodzenia NMP utrzymujący akta udzielonych ślubów
Ks. Onufry O…..
Tak to wygląda w moim tłumaczeniu – może nie dosłownie ale wydaje mi się, że oddaje sens aktu. Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłam, momentami ciężko się czytało.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
Zapowiedzi w kościele tutejszym i ewangelicko – augsburskim- 18 i 25 września, 6 października bieżącego roku.
Pozwolenie na ślub z wyznawcą innej wiary wydane przez Warszawskiego Archidiecezjalnego Konsystorza 24 września / 6 października bieżącego roku pod numerem 2443
Nowożeńcy nie zawarli umowy przedślubnej.
Ślubu udzielił ksiądz ?Chryzolog Majewski wikariusz tutejszej parafii.
Akt po przeczytaniu podpisany przez księdza i świadków. Nowożeńcy niepiśmienni.
Administrator(proboszcz) parafii Narodzenia NMP utrzymujący akta udzielonych ślubów
Ks. Onufry O…..
Tak to wygląda w moim tłumaczeniu – może nie dosłownie ale wydaje mi się, że oddaje sens aktu. Mam nadzieję, że czegoś nie pokręciłam, momentami ciężko się czytało.
Pozdrawiam serdecznie
Maryla
- Jan.Ejzert

Droga Marylko
Bardzo, bardzo serdeczne dziękuję za pomoc w odcyfrowaniu tego aktu.
Dla mnie ten tekst jest nieczytelny
Prawdopodobnie był to mój pra pradziadek?
Odnalazłem akt małżeństwa jego syna z 1902 roku. Mam już przetłumaczony.
Tu strona poświęcona rodzinie Eisertów:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,89059,5493 ... towie.html
Pozdrawiam serdecznie
Czarek
Bardzo, bardzo serdeczne dziękuję za pomoc w odcyfrowaniu tego aktu.
Dla mnie ten tekst jest nieczytelny
Prawdopodobnie był to mój pra pradziadek?
Odnalazłem akt małżeństwa jego syna z 1902 roku. Mam już przetłumaczony.
Tu strona poświęcona rodzinie Eisertów:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,89059,5493 ... towie.html
Pozdrawiam serdecznie
Czarek
- Jan.Ejzert

-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
1. urzędnik cukrowni z Ciechanowca
2. nie widzę:(
2. nie widzę:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Sroczyński_Włodzimierz

no jasne!:)
- Jan.Ejzert

Bardzo dziękuję za szybką reakcję.
Ten drugi tekst brzmi jakoś tak "córką zmarłego Andrzeja (ziemskogo obywatielja i nachodiaszczej w żiwych) Marii urodzonej Sutkowską"
"Ziemski obywatel" co to jest? (Andrzej był właścicielem majątku)
"Nachodiaszczej w żiwych" czyżby znaczyło "żyjącej"?
Pozdrawiam
Czarek
Po edycji
Dziękuję raz jeszcze
Czarek
Ten drugi tekst brzmi jakoś tak "córką zmarłego Andrzeja (ziemskogo obywatielja i nachodiaszczej w żiwych) Marii urodzonej Sutkowską"
"Ziemski obywatel" co to jest? (Andrzej był właścicielem majątku)
Pozdrawiam
Czarek
Po edycji
Dziękuję raz jeszcze
Czarek
- Aftanas_Jerzy

Witam!Jan.Ejzert pisze: "Ziemski obywatel" co to jest? (Andrzej był właścicielem majątku)
Pozdrawiam
Czarek
1.Obywatel ziemski to stały mieszkaniec wsi, zarejestrowany w danej gminie, ale nie obszarnik jako synonim szlachcica, choć mógł być właścicielem wielkiego gospodarstwa. Dolna warstwa społeczna, z której wyjście następowało po uzyskaniu szlachectwa, honorowego obywatelstwa lub przejściu do stanu obywatela miejskiego (kupca, rzemieślnika miejskiego). Synonim to chłop, włościanin. Do tej warstwy włączono głównie: wolnych rolników, jednodworców, kolonistów (np niemieckich), skazanych na osiedlenie na Syberii byłych katorżników, czasowo zależnych od obszarników wyrobników.
2. "Nachodiaszczyj w żiwych" = dosłownie "znajdujacy się wśród żywych"
Ostatnio zmieniony ndz 05 lut 2012, 17:11 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sroczyński_Włodzimierz

mam zupełnie odmienne zdanie od Jerzego jeśli chodzi o obywatela (i cały czas na Jego wolną chwilę;)
obywatel miasta - w ASC oznacza posiadacza samoistnego (właściciela) nieruchomości miejskiej
obywatel ziemski -poza miastem
Czarku...tak spoza dokumentów -dostępne są zdjęcia nagrobków (np Stare Powązki ale nie tylko) popatrz na inskrypcje "chłopów" tj obywateli ziemskich , obywateli miast, ich życiorysy, tytuły
obywatel miasta - w ASC oznacza posiadacza samoistnego (właściciela) nieruchomości miejskiej
Czarku...tak spoza dokumentów -dostępne są zdjęcia nagrobków (np Stare Powązki ale nie tylko) popatrz na inskrypcje "chłopów" tj obywateli ziemskich , obywateli miast, ich życiorysy, tytuły
- Aftanas_Jerzy

Włodku, już się kiedyś spieraliśmy na ten temat. A może ksiądz się pomylił z taką kwalifikacją? Znasz rosyjski , więc odsyłam Cię do hasła w Encykopedii Brokhausa i Efrona:Sroczyński_Włodzimierz pisze:mam zupełnie odmienne zdanie od Jerzego jeśli chodzi o obywatela (i cały czas na Jego wolną chwilę;)
http://dic.academic.ru/dic.nsf/brokgauz ... 0%B8%D0%B5
W literaturze polskiej często obywatel ziemski był synonimem ziemianina, a w domyśle szlachcica. Tak było nawet po 1921r. Stąd te epitafia.
Ostatnio zmieniony ndz 05 lut 2012, 17:37 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Sroczyński_Włodzimierz

znasz polski?
odsyłam do lektury ASC , taryff i nagrobków:)
nie spieraliśmy się, napisałeś "innym razem" to i czekam
a serio: słownik rosyjski nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem, sprawdź treść polskojęzycznych ASC sprzed 1868 z terenu, gdzie są dostępne jednocześnie i ASC i spisy właścicieli, zbadaj parę setek, a lepiej parę/paręnaście tysięcy przypadków i zobacz, czy to przypadek (ta zbieżność)
jak będzie temat nie o zapisach w ASC czy o stosowaniu terminu w Warszawie w 1840-1880 to się będę radził np encyklopedii
ale tu - uważam, że (haha!) jestem większym autorytetem (btw: link się nie otwiera)
tj dyskusję wolałbym na poziomie źródłowych nie opracowań
jakie ASC z opisem "obywatel ziemski" dotyczą chłopów (czym bliżej tłuamaczonego tym lepiej) - ile ich jest? "%" w stosunku do zgodnych z zasadą:
obywatel Warszawy- właściciel nieruchomości w Warszawie
obywatel ziemski - poza miastem
ba!
będą akty Jan Kowalski 1860 - obywatel Warszawy a w 1880 już nie -ten sam Jan Kowalski ( i spis właścicieli potwierdzi w 1860 miał, w 1880 nie miał) i odwrotnie:)
potem to zanika, ostaje się - jak wspomniałem- w nekrologach, na nagrobkach, tytulaturze nieformalnej ale 1870..klasyka:)
odsyłam do lektury ASC , taryff i nagrobków:)
nie spieraliśmy się, napisałeś "innym razem" to i czekam
a serio: słownik rosyjski nie jest dla mnie żadnym wyznacznikiem, sprawdź treść polskojęzycznych ASC sprzed 1868 z terenu, gdzie są dostępne jednocześnie i ASC i spisy właścicieli, zbadaj parę setek, a lepiej parę/paręnaście tysięcy przypadków i zobacz, czy to przypadek (ta zbieżność)
jak będzie temat nie o zapisach w ASC czy o stosowaniu terminu w Warszawie w 1840-1880 to się będę radził np encyklopedii
ale tu - uważam, że (haha!) jestem większym autorytetem (btw: link się nie otwiera)
tj dyskusję wolałbym na poziomie źródłowych nie opracowań
jakie ASC z opisem "obywatel ziemski" dotyczą chłopów (czym bliżej tłuamaczonego tym lepiej) - ile ich jest? "%" w stosunku do zgodnych z zasadą:
obywatel Warszawy- właściciel nieruchomości w Warszawie
obywatel ziemski - poza miastem
ba!
będą akty Jan Kowalski 1860 - obywatel Warszawy a w 1880 już nie -ten sam Jan Kowalski ( i spis właścicieli potwierdzi w 1860 miał, w 1880 nie miał) i odwrotnie:)
potem to zanika, ostaje się - jak wspomniałem- w nekrologach, na nagrobkach, tytulaturze nieformalnej ale 1870..klasyka:)
- Aftanas_Jerzy

Włodku!
Może terminologia, epitafia, spisy ziemian to ciekawe tematy, ale nie w tym wątku. Tu są żmudne tłumaczenia i tylko czasem coś dyskusyjnego 'wyskoczy'. Proponuję Ci otwarcie nowego tematu i tam podyskutujemy, a gwarantuję ożywioną dyskusję (będzie więcej zainteresowanych).
Może terminologia, epitafia, spisy ziemian to ciekawe tematy, ale nie w tym wątku. Tu są żmudne tłumaczenia i tylko czasem coś dyskusyjnego 'wyskoczy'. Proponuję Ci otwarcie nowego tematu i tam podyskutujemy, a gwarantuję ożywioną dyskusję (będzie więcej zainteresowanych).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas