Ogromna prośba o przetłumaczenie akt slubu

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Ogromna prośba o przetłumaczenie akt slubu

Post autor: Pawel2499 »

Ogromna prośba o przetłumaczenie akt slubu Feliksa Zielińskiego,

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 02-103.jpg

z gory bardzo uprzejmnie dziekuje tłumaczowi
Pawel N.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Działo się w Warszawie w parafii Św. Jana 04/17.04.1906 r. o godz. 11 rano.
W obecności świadków Lucjana Władysława Doberskiego, kupca i Michała Zielińskiego, dyrektora fabryki, mieszkańców Warszawy zawarto związek małżeński pomiędzy
- Feliksem Zielińskim, lat 35, kawalerem, handlowcem, ur. w Warszawie, synem małżonków Aleksandra i Anny z Zabrackich, mieszkańcow Berdyczowa i
- Feliską Doberską, panną, lat 36, przy rodzicach, ur. w Warszawie córką małżonków Władysława i Anny z Trzececkich/Trzecieckich(?) zamieszkałych we wsi Tuczna..... etc
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Feliksą Anną, córką nieżyjącego Władysława i jegożonyAnny z Trzecieckich, Tuczna gub. siedlecka
c.d. też nie taki standardowy:)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Uwaga Włodzimierza bardzo na miejscu. Takich niedbałych tłumaczeń na naszym forum lepiej nie zamieszczać, bo mogą być zakwalifikowane do usunięcia.
Niżej podaję pełny tekst tłumaczenia (z uwzględnieniem korekt oryginału):

Nr 103.
Działo się w Warszawie w parafii Św. Jana 04/17.04.1906 r. o godz. 11 rano. Oświadczamy, że w obecności Lucjana Władysława Doberskiego, kupca i Michała Zielińskiego, dyrektora fabryki, obu pełnoletnich mieszkańców Warszawy, zawarto w dniu dzisiejszym religijny zwiazek małżeński pomiędzy pomiędzy Feliksem Zielińskim, 35-letnim kawalerem, kupcem, urodzonym w Warszawie, synem małżonków: nieżyjacego Aleksandra i Anny z Zabrockich, mieszkańców Berdyczowa, i Feliksą Anną Doberską, 36-letnią panna, przy matce pozostającą, urodzoną w Warszawie, córką małżonków: nieżyjącego Władysława i Anny z Trzecieckich, zamieszkałą we wsi Tuczna Siedleckiej Gubernii. Zawarcie małżeństwa poprzedziły trzy zapowiedzi, opublikowane w Tucznińskim i Berdyczowskim parafialnych kościołach w dniach: 29.01, 5. i 12. lutego br (daty wg nowego stylu). Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej. Ceremoniał religijny zawarcia małżeństwa odprawiony w Warszawskim Filialnym Kościele Przenajświętszej Marii Panny Miłosierdzia celebrował Rektorem tego kościoła Ksiądz Jan Gralewski na podstawie pozwolenia proboszcza parafii Tuczna numer 63 z dnia 26. lutego br. Akt niniejszy, po przeczytaniu, przez Nas i przez obecnych świadków został podpisany.
Podpisy: /-/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

j_aftanas pisze: Takich niedbałych tłumaczeń na naszym forum lepiej nie zamieszczać, bo mogą być zakwalifikowane do usunięcia.
Niżej podaję pełny tekst tłumaczenia (z uwzględnieniem korekt oryginału):

Nr 103.
Działo się w Warszawie w parafii Św. Jana 04/17.04.1906 r. o godz. 11 rano. Oświadczamy, że w obecności Lucjana Władysława Doberskiego, kupca i Michała Zielińskiego, dyrektora fabryki, obu pełnoletnich mieszkańców Warszawy, zawarto w dniu dzisiejszym religijny zwiazek małżeński pomiędzy pomiędzy Feliksem Zielińskim, 35-letnim kawalerem, kupcem, urodzonym w Warszawie, synem małżonków: nieżyjacego Aleksandra i Anny z Zabrockich, mieszkańców Berdyczowa, i Feliksą Anną Doberską, 36-letnią panna, przy matce pozostającą, urodzoną w Warszawie, córką małżonków: nieżyjącego Władysława i Anny z Trzecieckich, zamieszkałą we wsi Tuczna Siedleckiej Gubernii. Zawarcie małżeństwa poprzedziły trzy zapowiedzi, opublikowane w Tucznińskim [tutejszym - ergo warszawskim św. Jana] i berdyczowskim (2)parafialnych (1)kościołach w dniach: 29.01, 5. i 12. lutego br (daty wg nowego stylu). Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli umowy przedślubnej. Ceremoniał religijny zawarcia małżeństwa odprawiony w Warszawskim Filialnym Kościele Przenajświętszej [Najświętszej] Marii Panny [Matki] Miłosierdzia celebrował Rektorem tego kościoła Ksiądz Jan Gralewski na podstawie pozwolenia proboszcza parafii Tuczna numer 63 z dnia 26. lutego br. Akt niniejszy, po przeczytaniu, przez Nas i przez obecnych świadków został podpisany.
Podpisy: /-/
Nawiasem mówiąc, przymiotnik od 'Tuczna' brzmi raczej 'tuczeński'.

Ale najbardziej w tym wszystkim zastanawia mnie celowość tłumaczenia całości aktu (była gdzieś tu nawet mowa o tłumaczeniach "wzorcowych"), oddając specyficzny styl, a z nim ducha czasu, w którym był spisywany. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę, ale większości osób proszących o tłumaczenia chodzi raczej o podanie kluczowych informacji z aktu: imion i nazwisk czy miejscowości, umożliwiających dalsze poszukiwania przodków, a te informacje "niewzorcowe" tłumaczenie Sofeicza z grubsza zawierało.

Z translatorskim pozdrowieniem

(-) Tomek Wojtaszek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

sens - moim zdaniem:
- standardowych nie ma żadnego, choć to najłatwiej (wstawić we wzorzec)
wystarczą dane
- chęć, indywidualna prośba...nie wiem czy decydująca (może większe znaczenie, że dokładnych 5 a "szkieletowych" będzie 15? co lepiej? 15 osobom czy 5? ba..15 aktów może być od tej samej:)
- sprawa tłumacza co chce i jak pomóc (choć moim zdaniem tłumaczenie aktów, gdy proszący nie uwzględnia zaleceń z przyklejonego wątku i nie chce mi się podać podać znanych informacji wyrabia zły nawyk:)

ale niestandardowe (a takim jest spisanie aktu nie w kościele, w którym ślub był, a w siedzibie USC/parafii)..czasem warto wspomnieć o tym fakcie, bo sporo osób nie zdaje sobie sprawy, że miejsce zawarcia małżeństwa, a miejsce spisania aktu (co przekłada się na to, gdzie akt będzie można odnaleźć) bywa, że nie są tożsame
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Swoją drogą skutecznie zniechęciliście mnie do pomagania ludziom,
którzy oczekują pomocy w tłumaczeniu aktów.
Często nie jest łatwo odcyfrować jakiegoś niedbałego skrybę albo slaby skan
czy szukać w słowniku wymarłych zawodów (ostatnio "kotlarz")
Oczywiście można tłumaczyć literalnie ale kiedy widzę brak odzewu
to wolę dać komuś najważniejsze dane niż nic.
Robimy to przecież zupełnie gratis.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo Cię przepraszam jeśli zniechęciłem do tłumaczeń.
Właśnie z powodu trudności z rozczytaniem - ja osobiście chętniej podejmuję się napisania co widzę, gdy ktoś sprawdza i zgłasza uwagi -z powodu mniejszej presji.
Nieuzasadnienie założyłem, że ten mechanizm działa u większości osób.
Sam wynik też jest istotny, ale teraz o mechaniźmie "dlaczego warto uzupełniać/poprawiać/wyrażać swoje zdanie" piszę, nawet jeśli bezpośredni efekt byłby mierni.
Innymi słowy -nawet gdy nie uzyskamy lepszego tłumaczenia, to kilka słów "z boku" od innej osoby/tłumacza/weryfikatora mnie osobiście bardzo pomaga.
Pozdrawiam, zachęcam do dalszej pracy
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Moje rozgoryczenie nie dotyczy Twoich uwag tylko postu j_aftanasa.
Jedyne co mogę sobie zarzucić, to brak na wstępie słowa "NAJWAŻNIESZE".
Jak na razie otrzymywałem podziękowania od osób, którym pomogłem, a tu taki "kwiatek".
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

to może nie używaj:
"zniechęciliście mnie"
no ew. z przymrużeniem oka "Zniechęciliście mnie Jerzy:)"
poważnie- tak "wy" wszyscy" "są ludzie, którzy.." to formy wybitnie mnie uczulające
nie generalizuj, czy w słusznych czy nie w słusznych zarzutach bo się robi smrodek ogólny

tak - to, tym razem, jest uwaga krytyczna
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Post autor: Pawel2499 »

Dziekuje za tłumaczenie, i przepraszam za zawieruche którą owe rozpętało,
i przyznam ze w moich puszukiwaniach też, z całym szacunkiem dla wszystkich
uprzejmych tłumaczących nie mam pojecia skąd się wziąl ten Berdyczów dotyczących
rodziny Zielińskich? Z moich dotyczhczasowych poszukiwań i wszytskich aktów urodzenia oraz ślubów
a także nekrologów w Kurierze Warszawskim żadni przedstawiciele tej rodziny nie opuszczali Warszawy,
od roku 1826 do wybuchu II wojny swiatowej,
dziekuje i pozdrawiam
Paweł N.
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Jak byk stoi "mieszkających w mieście Berdyczów".
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:to może nie używaj:
"zniechęciliście mnie"
no ew. z przymrużeniem oka "Zniechęciliście mnie Jerzy:)"
poważnie- tak "wy" wszyscy" "są ludzie, którzy.." to formy wybitnie mnie uczulające
nie generalizuj, czy w słusznych czy nie w słusznych zarzutach bo się robi smrodek ogólny

tak - to, tym razem, jest uwaga krytyczna
OK - już mi przeszło.
Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

oki
a wracając do tematu
końcówki w tych "zamieszkał[?]" w Berdyczowie nie widzę
tj jest moim zdaniem iina forma opisująca rodziców młodego i rodziców młodej
a stan podobny (ojcowie nie żyją, a matki żyją) to i forma winna być taka sama "na chłopski rozum"
jest? chyba nie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”