Parafia Oleszno - Proszę o korektę

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Budzynowski_Robert

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Budzynowski_Robert »

Bardzo proszę o pomoc w tłumaczeniu poniższych aktów.
Zamieściłem podobną prośbę tydzień temu na innym forum genealogicznym, ale niestety nie spotkałem się tam z odzewem - prawdopodobnie nikt tam teraz nie ma czasu, a ja "trzęsę się" z niecierpliwości :)

- akt zgonu z 1869r. Katarzyny Budzynowskiej
Poniżej moje wypociny w których przedstwaiłem to co [chyba] zdołałem sam odczytać

30 Oleszno
Działo się we wsi Oleszno dwudziestego drugiego października tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie ósmej popołudniu stawił się Szczepan Budzynowski trzydzieści osiem lat u Jan Siwek trzydzieści trzy lata, obaj [???] we wsi Oleszno i oświadczyli, że [???] w wiosce w domu pod numerem trzydziestym piątym dwudziestego października tego roku o godzinie piątej popołudniu umarła Katarzyna Budzynowska jeden rok żyjąca, córka Osipa [??? rozumiem, że ten Osip to inaczej Józef - czy tak?] i Barbary [??? rozumiem, że w tym wypadku jest tam użyte polskie "B" jako rosyjskie "B" - czy też to rosyjskie "Z" lub "W" - ale jakie wtedy jest tam imię?] z Harazińskich. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Katarzyny Budzynowskiej, akt ten [???]

Obrazek

------------------------------

- akt chrztu z 1869r. Ludwika, syna Joachima Harazińskiego i Zofii zd. Siwek
Poniżej moje wypociny w których również przedstwaiłem to co [chyba] zdołałem sam odczytać

55 Oleszno
Działo się we wsi Oleszno czternastego sierpnia tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie piątej popołudniu stawił się Joachim Haraziński lat trzydzieści cztery [???] we wsi Oleszno w towarzystwie Łukasza Siwka lat trzydzieści pięć i Łukasza Młynarskiego lat trzydzieści cztery [???] obaj zamieszkali we wsi Oleszno i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając że ono urodzone we wsi Oleszno czternastego sierpnia tego roku o szóstej rano z jego prawowitej żony Zofii z Siwków lat czterdzieści jeden. Dziecku temu na chrzcie świętym, dzisiaj odprawionym przez Księdza Józefata Sucharkiewicza nadano imię Ludwik, a chrzestnymi jego byli wyżej wymieniony Łukasz Młynarski i Marianna Siwek. Akt ten po przeczytaniu my tylko podpisaliśmy, gdyż świadkowie pisać nie umieją. [-]

Obrazek
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Witaj,

pierwszy akt po małej korekcie:

30 Oleszno
Działo się we wsi Oleszno dziesiątego/ dwudziestego drugiego października tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie dziesiątej po północy stawił się Szczepan Budzynowski trzydzieści osiem lat i Jan Siwek trzydzieści trzy lata, obaj właściciele domów we wsi Oleszno i oświadczyli, że w tejże wiosce w domu pod numerem trzydziestym piątym dwudziestego października tego roku o godzinie piątej popołudniu umarła Katarzyna Budzynowska jeden rok mająca, córka Józefa i Barbary z Harazińskich. Po naocznym przekonaniu się o śmierci Katarzyny Budzynowskiej, akt ten, po przeczytaniu, przez Nas podpisany, albowiem obecni niepiśmienni.

Ela

Wysłany: 29-02-2012 - 16:49
drugi:

55 Oleszno
Działo się we wsi Oleszno drugiego/ czternastego sierpnia, tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku, o godzinie piątej popołudniu stawił się Joachim Haraziński lat trzydzieści cztery, właściciel domu we wsi Oleszno, w towarzystwie Łukasza Siwka lat trzydzieści i Łukasza Młynarskiego lat trzydzieści cztery mających, obu właścicieli domów we wsi Oleszno i okazał nam dziecko płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono we wsi Oleszno czternastego sierpnia tego roku o dziesiątej rano, z jego prawowitej żony Zofii z Siwków, lat czterdzieści jeden. Dziecku temu na chrzcie świętym, dzisiaj odprawionym przez Księdza Józefata Sucharkiewicza nadano imię Ludwik, a chrzestnymi jego byli wyżej wymieniony Łukasz Młynarski i Marianna Siwek. Akt ten przez Nas podpisany, albowiem uczestniczący są niepiśmienni. [-] ks. Sucharkiewicz Proboszcz

pozdrowienia
Ela
Awatar użytkownika
Budzynowski_Robert

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Budzynowski_Robert »

Dziękuję pięknie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”