Witam pięknie,
nie ukrywam że znów liczę na Waszą wielką pomoc w przetłumaczeniu dwóch aktów zgonu moich przodków. Myślałam że podołam sama i nawet udało mi się parę słów odszyfrować ale nie dałam rady całości. Otrzymane kopie nie są najlepszej jakości dlatego proszę raz jeszcze o Wasze wsparcie. Poniżej załączam linki do dwóch aktów zgonu - Franciszka Oporowicza zmarłego w 1875 r. w Poddębicach (akt nr 11) oraz Marianny Oporowicz zmarłej w 1868 r. w Poddębicach (akt nr 51). Z tego co jeszcze udało mi się odczytać to Franciszek był prawdopodobnie szewcem (jeśli to co zobaczyłam jest tym słowem). Będę bardzo wdzięczna za Wasze wsparcie.
Oto linki:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ef ... 9b2be.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/561 ... 9f358.html
Serdeczna prośba o pomoc w tłumaczeniu aktu zgonu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
11 Góra Bałdrzychowska
Działo się w mieście Poddębicach, 14/ 26 stycznia 1875r. o godz. 8.00 rano. Stawili się: Grzegorz Oporowicz, szewc, lat 30 i Adam Wiaderek, lat 30, rolnik, obaj w Górze zamieszkali i oświadczyli, że w 12/ 24 dzień tego miesiąca, o godz. 11.00 rano, zmarł w Górze Franciszek Oporowicz, lat 2, syn wyżej wspomnianego Grzegorza i żony jego, Antoniny, urodzony w Górze. Po naocznym przekonaniu o śmierci Franciszka Oporowicza, akt ten, niepiśmiennym stawającym przeczytany, przez Nas tylko podpisany.
Ksiądz Franciszek Ulanowski Proboszcz
Ela
Działo się w mieście Poddębicach, 14/ 26 stycznia 1875r. o godz. 8.00 rano. Stawili się: Grzegorz Oporowicz, szewc, lat 30 i Adam Wiaderek, lat 30, rolnik, obaj w Górze zamieszkali i oświadczyli, że w 12/ 24 dzień tego miesiąca, o godz. 11.00 rano, zmarł w Górze Franciszek Oporowicz, lat 2, syn wyżej wspomnianego Grzegorza i żony jego, Antoniny, urodzony w Górze. Po naocznym przekonaniu o śmierci Franciszka Oporowicza, akt ten, niepiśmiennym stawającym przeczytany, przez Nas tylko podpisany.
Ela
51 Góra Bałdrzychowska
Działo się w mieście Poddębicach, 17/ 29 września 1868r. o godz. 9.00 rano. Stawili się: Grzegorz Oporowicz, szewc, lat 28 i Idzi Wiaderek, lat 50, rolnik, w Górze zamieszkali i oświadczyli, że 14/ 26 tego miesiąca, o godz. 5.00 po południu, zmarła w Górze, Marianna Oporowicz, 1 rok, córka wyżej wspomnianego Grzegorza i żony jego, Antoniny, urodzona w Górze. Po naocznym przekonaniu o śmierci Marianny Oporowicz, akt ten, stawającym, niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany.
pozdrawiam Ela
Działo się w mieście Poddębicach, 17/ 29 września 1868r. o godz. 9.00 rano. Stawili się: Grzegorz Oporowicz, szewc, lat 28 i Idzi Wiaderek, lat 50, rolnik, w Górze zamieszkali i oświadczyli, że 14/ 26 tego miesiąca, o godz. 5.00 po południu, zmarła w Górze, Marianna Oporowicz, 1 rok, córka wyżej wspomnianego Grzegorza i żony jego, Antoniny, urodzona w Górze. Po naocznym przekonaniu o śmierci Marianny Oporowicz, akt ten, stawającym, niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany.
pozdrawiam Ela
Bardzo pięknie dziękuję. Czyli jeden sukces bo był szewc ale myslalam ze to będą dorosli ludzie moi praprapradziadkowie a tutaj dzieciaczki no cóż muszę teraz ustalić co się z nimi stało. Mam też kolejny punkt zaczepienia miejscowość. Jeszcze raz wielkie dzięki i życzę miłego weekendu 
Pozdrawiam,
Anetta.
Pozdrawiam,
Anetta.