Prośba o tłumaczenie, rosyjski, trudne pismo, Osięciny 1880
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam
Generalnie nie mam kłopotów z tłumaczeniem, ale tu pismo jest okropne, co drugiego słowa nie potrafię odczytać, więc proszę o pomoc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffa ... 57e1f.html Waszak i Olkowska, Jarantowice. Z góry dziękuję.
Lucyna
Generalnie nie mam kłopotów z tłumaczeniem, ale tu pismo jest okropne, co drugiego słowa nie potrafię odczytać, więc proszę o pomoc http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ffa ... 57e1f.html Waszak i Olkowska, Jarantowice. Z góry dziękuję.
Lucyna
-
Nizioł_Krzysztof

Witaj
Akt małżeństwa Nr 10, Jarantowice
Zdarzyło się w osadzie Osięciny siódmego (dziewiętnastego) września tysiąc osiemset osiemdziesiątego roku o godzinie czwartej po południu. Oświadczamy, że w przytomności świadków Kacpra[?], [?]*, lat siedemdziesiąt cztery, zamieszkałego we wsi Jarantowice i Mikołaja Głowackiego, włościanina, lat siedemdziesiąt sześć, zamieszkałego we wsi Zagaj, zawarto w owym czasie religijny związek małżeński między Janem Waszak, żołnierzem urlopowanym, kawalerem, lat dwadzieścia siedem, urodzonym w osadzie Osięciny, zamieszkałym w Woli Skarbkowej, na służbie, synem Józefy Waszak, zamieszkałej w Zagaju, i Franciszką Olkowską, panną, lat dziewiętnaście, córką zmarłego Michała i zamieszkałej we wsi Jarantowice Michaliny z Głowackich, urodzoną i zamieszkałą we wsi Jarantowice przy matce. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi w parafialnym kościele osięcińskim dwudziestego czwartego sierpnia (piątego września), trzydziestego pierwszego sierpnia (dwunastego września), siódmego (dziewiętnastego) września bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczają, że żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany.
Ksiądz Wojciech …
*- nazwiska i zawodu/stanu pierwszego świadka nie udało mi się odczytać
Pozdrawiam
Krzysztof
Akt małżeństwa Nr 10, Jarantowice
Zdarzyło się w osadzie Osięciny siódmego (dziewiętnastego) września tysiąc osiemset osiemdziesiątego roku o godzinie czwartej po południu. Oświadczamy, że w przytomności świadków Kacpra[?], [?]*, lat siedemdziesiąt cztery, zamieszkałego we wsi Jarantowice i Mikołaja Głowackiego, włościanina, lat siedemdziesiąt sześć, zamieszkałego we wsi Zagaj, zawarto w owym czasie religijny związek małżeński między Janem Waszak, żołnierzem urlopowanym, kawalerem, lat dwadzieścia siedem, urodzonym w osadzie Osięciny, zamieszkałym w Woli Skarbkowej, na służbie, synem Józefy Waszak, zamieszkałej w Zagaju, i Franciszką Olkowską, panną, lat dziewiętnaście, córką zmarłego Michała i zamieszkałej we wsi Jarantowice Michaliny z Głowackich, urodzoną i zamieszkałą we wsi Jarantowice przy matce. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi w parafialnym kościele osięcińskim dwudziestego czwartego sierpnia (piątego września), trzydziestego pierwszego sierpnia (dwunastego września), siódmego (dziewiętnastego) września bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczają, że żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez nas tylko podpisany.
Ksiądz Wojciech …
*- nazwiska i zawodu/stanu pierwszego świadka nie udało mi się odczytać
Pozdrawiam
Krzysztof
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Widać dla fachowca nie było to trudne.
Pozdrawiam, Lucyna
Pozdrawiam, Lucyna
Pierwszy świadek to chyba Kacper Pikuła.
Kacper Pikuła, обьдарень - co to słowo znaczy też nie mam pojęcia. Może ktoś spotkał się z tym określeniem bo w słownikach nie mogłem zlokalizować. Napisane nieortograficznie. Обдаривать znaczy obdarowywać, ale co to za sens?Kacpra[?], [?]*,
Pozdrawiam,
Roman
- Jan.Ejzert

-
Muraszko_Tamara

-
Muraszko_Tamara

-
Muraszko_Tamara

prosba do
Nizioł_Krzysztof o przetłumaczenie
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 14-119.jpg
akt 118 (strasznie rozlazłe pismo)
MuraszkoT
Nizioł_Krzysztof o przetłumaczenie
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 14-119.jpg
akt 118 (strasznie rozlazłe pismo)
MuraszkoT
- Aftanas_Jerzy

Re: Prośba o tłumaczenie, rosyjski, trudne pismo, Osięciny 1
Witam!RoRo500 pisze:Kacper Pikuła, обьдарень - co to słowo znaczy też nie mam pojęcia. Może ktoś spotkał się z tym określeniem bo w słownikach nie mogłem zlokalizować. Napisane nieortograficznie. Обдаривать znaczy obdarowywać, ale co to za sens?Kacpra[?], [?]*,
Pozdrawiam,
Roman
W wolnym przekładzie: " obdarowany nadziałem" . Zgodnie z ukazem cara wprowadzającym reformę rolną, także parobki dworskie (дворовые) obowiązkowo dostawali od obszarnika nadział ziemi i stawali się znów rolnikami, chociaż przed reforma byli od ziemi oderwani i tylko usługiwali na dworze.
Jak trzeba, to podam źródło (ale to z historii, a nie z rusycystyki).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Serdecznie dziękuje Jerzemu za wyjaśnienie tego terminu. Teraz ma to sens.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
Działo się w Borowie 26 VIII /7 IX 1899 roku o godz.16. Stawił się osobiście Jan Dobosz, rolnik lat 30, we wsi Wólka Szczecka zamieszkały, w towarzystwie Józefa Dobosza lat 25 i Stanisława Kamińskiego lat 40, rolników we wsi Wólka Szczecka mieszkających, i okazał nam dziecię płci żeńskiej, oświadczając, że urodziło się ono we wsi Wólka Szczecka dnia wczorajszego o godz. 20, z jego ślubnej małżonki Józefy z Dwornikiewiczów, lat 20 mającej. Dziecięciu temu, na Chrzcie Św. odprawionym w dniu dzisiejszym, nadano imię Franciszka, a jej chrzestnymi byli: Józef Dobosz i Marianna Maziarzowa. Akt ten...etc.
Pozdrawiam,
Roman
-
Muraszko_Tamara

Dziękuje bardzo
poprosilabym o odczytanie linku poniżej
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =30-31.jpg
pozdrawiam MuraszkoT
poprosilabym o odczytanie linku poniżej
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =30-31.jpg
pozdrawiam MuraszkoT