Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu (długo szukanych przodków Wojciecha Pytlaka z Marianną Rutkowską) ,który ostatnio pojawił się w Warszawie w parafii Narodzenia N.M.P.
Ponawiam prośbę o tłumaczenie. Jest to moja największa porażka w dotychczsowych poszukiwaniach.Dlatego tak bardzo mi zależy. Jeśli akt się nie otwiera/ja mam z tym problem/ to jest on w Genetyce pod nr.66 Pozdrawiam Jan.
66. Działo się w Warszawie w Parafii Narodzenia Marii Panny siedemnastego / dwudziestego dziewiątego stycznia tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie siódmej wieczorem. Oświadczamy, że w obecności świadków: Adama Grzybowskiego, rymarza lat trzydzieści osiem zamieszkałym przy ulicy Szczęśliwej ? pod numerem piątym i Szczepana Kudesz, wyrobnika lat dwadzieścia cztery, zamieszkałego przy ulicy Dzikiej pod numerem pięćdziesiątym ósmym, zawarto religijny związek małżeński pomiędzy Wojciechem Pytlak, kawalerem dorożkarzem, lat dwadzieścia cztery urodzonym we wsi Huta Deretowska w A?strii , synem Marcina i Franciszki małżonków Pytlak, zamieszkałym przy ulicy Wroniej pod numerem 37 1171C * i Marianną Rutkowską, panną służącą, lat dziewiętnaście, urodzoną we wsi Będnowsko parafii Gradzanów, powiatu mławskiego, guberni płockiej 21 stycznia / drugiego lutego 1879 roku, córki Adama i Ewy z domu Więckowicz małżonków Rutkowskich, zamieszkałą przy ulicy Szczęśliwej ? pod numerem piątym 565 II *. Małżeńswo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym i Wszystkich Świętych kościołach parafialnych: trzeciego / piętnastego, dziesiątego / dwudziestego drugiego i siedemnastego / dwudziestego dziewiątego stycznia bieżącego roku. Nowozaślubieni oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Religijny obrzęd małżeństwa dokonany przez księdza Antoniego Zawado, wikariusza miejscowej parafii. Akt ten niepiśmiennym stawającym przeczytano, Nami podpisano.
Za proboszcza Ks. A. Zawado
*(nr inwentarzowy domu)
Nie był to łatwy akt do przetłumaczenia, nie jestem pewien:
ul. Szczęśliwej ? Счастлива, czy takowa w ogóle była w Warszawie ?
oraz nazw własnych: Huta Deretowska lub Huta Dereszowska gdzie?
Będnowsko czy Bendnowsko i nazwisk świadków.
Bardzo serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedz. Jestem niezmiernie wdzięczny ,gdyż pozwoli mi to na dalsze poszukiwania ,a co do domysłów związanych z miejscowością mogę powiedzieć iż chodziło o Bębnówko koło Gradzowa. Reszty jeszcze nie jestem pewien.
Jeszcze raz dziękuje i życzę sukcesów Jan
Nr. 242. Potok Stany
Działo się we wsi Potok Wielki 19 / 31 grudnia 1896 roku o godz. 10 rano stawili się Adam Dębniak 49 lat i Jan Lis 46 lat, chłopi rolnicy mieszkający we wsi Potok Stany i oświadczyli, że 17 / 29 grudnia tego roku, o godzinie 5 wieczorem umarła w Potoku Stany Franciszka Pytlak chłopka niezamężna 57 letnia, urodzona we wsi Huta Deręgowska, powiatu Nisko, Austryjackiej Galicji, a mieszkająca w Potoku Stany, córka Józefa i Katarzyny z d. Kusiora małżonków Pytlaków. Po naocznym stwierdzeniu zgonu Franciszki Pytlak, Akt ten przeczytany obecnym świadkom, a z uwagi na ich niepiśmienność przeze mnie podpisany.
Ks. P. Wronka (skrót: Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego)