Tłumaczenie z księgi hipotecznej z j. rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Uprzejmie proszę o sprawdzenie i uzupełnienie tłumaczenia 2 fragmentów z ksiąg hipotecznych. Nie umiem przetłumaczyć kilku słów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/665 ... 06a24.html

Kopia listu zawierającego w sobie ............ rozporzadzenie Ludwiki Wesołowskiej, zapisanego w rejestr moich ....... z 1893 roku pod Nr 417, oddanego na przechowanie mnie Józefowi Ludwikowi Teodorowiczowi Wichrowskiemu, Notariuszowi przy Hipotecznych Kancelariach Pokojowych Sądów miasta Warszawy, ................... ...................... Warszawskiego Okręgowego Sądu, razem z chronionym ten list ................... ............?
„Ten list do wnuczki mojej Seweryni Dabińskiej”, przy kopii protokółu z 24 marca 1893 roku, pod numerem 23:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e0a ... ead45.html

Kopia ta słowo w słowo zgodna z .............. listem .............. ............... ...... ........ rozporządzenia zmarłej Ludwiki Wesołowskiej znajdującym się na przechowaniu ................ moich umieszczona w rejestr moich ............. za 1893 rok pod Nr. 417, pod datą 13/25 kwietnia, umieszczona także w rejestrze tychże moich ................ za 1894 rok pod Nr. 626 i wydana razem z kopią ............. protokołu ogłoszenia wnuczki zmarłej Ludwiki Wesołwskiej, Seweryny Wąsowicz z domu Dabińskiej. Miasto Warszawa 1894 roku kwietnia 7/19 dnia.
Notariusz Wichrowski

Pozdrawiam
Czarek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

testamentowe rozporządzenie zmarłej Ludwiki Wesołowskiej

rejestr moich czynności

Pana Przewodniczącego

chroniącą ten list .... kopertą.

z oryginalnym listem zawierającym rozporządzenie testamentowe zmarłej

Więcej nie potrafię.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Tłumaczenie z księgi hipotecznej z j. rosyjskiego

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Jan.Ejzert pisze:Uprzejmie proszę o sprawdzenie i uzupełnienie tłumaczenia 2 fragmentów z ksiąg hipotecznych. Nie umiem przetłumaczyć kilku słów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e0a ... ead45.html

Kopia ta słowo w słowo zgodna z .............. listem .............. ............... ...... ........ rozporządzenia zmarłej Ludwiki Wesołowskiej znajdującym się na przechowaniu ................ moich umieszczona w rejestr moich ............. za 1893 rok pod Nr. 417, pod datą 13/25 kwietnia, umieszczona także w rejestrze tychże moich ................ za 1894 rok pod Nr. 626 i wydana razem z kopią ............. protokołu ogłoszenia wnuczki zmarłej Ludwiki Wesołwskiej, Seweryny Wąsowicz z domu Dabińskiej. Miasto Warszawa 1894 roku kwietnia 7/19 dnia.
Notariusz Wichrowski

Pozdrawiam
Czarek
Witam!
Najpierw ta druga część:
Kopia ta słowo w słowo zgodna z oryginalnym listem zawierającym testamentowe rozporządzenia zmarłej Ludwiki Wesołowskiej znajdującym się na przechowaniu wśród spraw moich, umieszczona w rejestr moich działań za 1893 rok pod Nr. 417, pod datą 13/25 kwietnia, umieszczona także w rejestrze tychże moich działań za 1894 rok pod Nr. 626 i wydana razem z kopią odpowiedniego protokołu oswiadczenia wnuczki zmarłej Ludwiki Wesołwskiej, Seweryny Wąsowicz z domu Dabińskiej. Miasto Warszawa, 1894 roku 7/19 dnia m-ca kwietnia.

Notariusz Wichrowski
Ostatnio zmieniony pn 13 lut 2012, 21:55 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Tłumaczenie z księgi hipotecznej z j. rosyjskiego

Jan.Ejzert pisze:Uprzejmie proszę o sprawdzenie i uzupełnienie tłumaczenia 2 fragmentów z ksiąg hipotecznych. Nie umiem przetłumaczyć kilku słów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/665 ... 06a24.html

Kopia listu zawierającego w sobie ............ rozporzadzenie Ludwiki Wesołowskiej, zapisanego w rejestr moich ....... z 1893 roku pod Nr 417, oddanego na przechowanie mnie Józefowi Ludwikowi Teodorowiczowi Wichrowskiemu, Notariuszowi przy Hipotecznych Kancelariach Pokojowych Sądów miasta Warszawy, ................... ...................... Warszawskiego Okręgowego Sądu, razem z chronionym ten list ................... ............?
„Ten list do wnuczki mojej Seweryni Dabińskiej”, przy kopii protokółu z 24 marca 1893 roku, pod numerem 23:

Pozdrawiam
Czarek
Witam!
A teraz strona pierwsza:

Kopia listu zawierającego testamentowe rozporządzenie zmarłej Ludwiki Wesołowskiej, wniesionego do rejestru moich działań w 1893 roku pod Nr 417, oddanego na przechowanie mnie, Józefowi Ludwikowi Teodorowiczowi Wichrowskiemu, Notariuszowi przy Hipotecznych Kancelariach Sędziów Pokoju miasta Warszawy, przez Pana Przewodniczacego Warszawskiego Sądu Okręgowego, razem z zawierającą ten list kopertą zatytułowaną: „Ten list do wnuczki mojej Seweryni Dabińskiej”, przy kopii protokołu z 24 marca 1893 roku, pod numerem 23.
Ostatnio zmieniony pn 13 lut 2012, 21:52 przez Aftanas_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Serdecznie dziękuję Jolu za pomoc, właściwie cały tekst jest już zrozumiały poza 1 słowem.

"вместе с копию подлежащего протокола оглашеня"
co rozumiem jako: "wraz z kopią ............. protokołu ogłoszenia"

Pozdrawiam
Czarek
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Bardzo dziękuję Jerzy za Twoje fachowe oko tłumacza :D

Teraz ten tekst stał się całkowicie zrozumiały.

Pozdrawiam serdecznie
Czarek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Do wyboru:
podległego, przypisanego, odnośnego
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Tomek_Wojtaszek

Sympatyk

Post autor: Tomek_Wojtaszek »

j_aftanas pisze:Do wyboru:
podległego, przypisanego, odnośnego
ja bym raczej dał wybór między 'załączonego'

według nieocenionego Pana Dala:

ПОДЛАГА́ТЬ, подложи́ть (...) || класть добавляя, прикладывать, прибавлять

względnie 'przedmiotowego'

ten sam słownik: "ПОДЛЕЖАЩЕЕ: предмет, о котором говорится, субъект"

Ze wskazaniem na pierwsze. :-)

Pozdrawiam

(-) Tomek Wojtaszek
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Miałem tu dylemat dotyczący zakończenia tekstu, ponieważ słowo "оглашеня" przetłumaczyłeś jako "oświadczenia".
Rozumiem, że chodzi o oświadczenie wnuczki, które zostało zawarte w odnośnym protokole.
Ja to wcześniej rozumiałem jako ogłoszenie, że wnuczka nabyła spadek po babci, ale brakowało w tym kontekście jakiegoś wyrazu.
Teraz stało się to bardziej zrozumiałe. :)

Jeszcze raz dziękuję
Czarek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Oczywiście, że chodzi o ogłoszenie to jest " protokolarne otwarcie testamentu". Dlatego, jak słusznie zauważyłeś, zakończenie tekstu drugiej strony powinno być skorygowane np tak:
....wydana razem z kopią odpowiedniego protokołu z ogłoszenia testamentu wnuczce zmarłej Ludwiki Wesołwskiej, Sewerynie Wąsowicz z domu Dabińskiej. Miasto Warszawa, 1894 roku 7/19 dnia m-ca kwietnia.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Dziękuję za wyjaśnienie i korektę
Przyjmuję zatem tą ostatnią wersję jako właściwą.

Pozdrawiam
Czarek
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Napotkałem niezbyt dla mnie zrozumiały kawałek tekstu :)
Fragment pochodzi z Księgi Hipotecznej.

Obrazek

........ we wsi Radonice Warszawskiej Guberni, Błońskiego powiatu i prawne miejsce zamieszkania dla skutków tego aktu w tejże wsi ......? ........ na przechowanie osobiście mnie ......... ?

Może ktoś potrafi to złożyć w sensowną całość?

Pozdrawiam
Czarek
Danecka

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: Danecka »

Witaj,
odczytałam tak:
.. i jako prawne miejsce zamieszkania w tejże wsi dla następstw tego Aktu wybierającą; w obecności osobiscie mi znanych i potwierdzających jej tożsamość oraz zdolność prawną do zawarcia....

pozdrawiam
Danuta
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Bardzo Ci dziękuję Danusiu za błyskawiczną pomoc.
Teraz sens tego sformułowania jest zrozumiały.

Pozdrawiam serdecznie
Czarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”