Witam serdecznie,
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu podpisów czterech księży z początku XX wieku:
http://img836.imageshack.us/img836/6342 ... ksiezy.gif
Z góry serdecznie dziękuję.
Serdeczna prośba o pomoc w rozszyfrowaniu podpisów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Serdeczna prośba o pomoc w rozszyfrowaniu podpisów
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek
podpisy
Podpisy czesto bywaja trudne do odczytania.
Jesli to podpisy ksiezy w dokumentach ASC z jakiejs parafii, radze poszukac w internecie danej parafii. Mozna sie dowiedziec na stronach oficjalnych diecezji kto i w jakich latach byl w danej parafii proboszczem.
W moim przypadku, kiedy tlumaczylam dokumenty przodkow z j.rosyjskiego
mialam ten sam problem - udalo sie, kiedy weszlam na strone internetowa interesujacej mnie parafii .... zycze powodzenia.
Jesli to podpisy ksiezy w dokumentach ASC z jakiejs parafii, radze poszukac w internecie danej parafii. Mozna sie dowiedziec na stronach oficjalnych diecezji kto i w jakich latach byl w danej parafii proboszczem.
W moim przypadku, kiedy tlumaczylam dokumenty przodkow z j.rosyjskiego
mialam ten sam problem - udalo sie, kiedy weszlam na strone internetowa interesujacej mnie parafii .... zycze powodzenia.
podpisy
Witam serdecznie,
Wydaje mi się że wyczerpałem dostępne mi możliwości rozszyfrowania tych nazwisk. Co do pierwszego mam swój typ ale nie chcę niczego sugerować. Może znalazłaby się osoba, która miała trochę więcej do czynienia z cyrylicą i pomogłaby w odczytaniu tych nazwisk. Nawet jeśli udałoby się odczytać niektóre litery to byłby to dla mnie jakiś kolejny punkt zaczepienia. Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki.
Wydaje mi się że wyczerpałem dostępne mi możliwości rozszyfrowania tych nazwisk. Co do pierwszego mam swój typ ale nie chcę niczego sugerować. Może znalazłaby się osoba, która miała trochę więcej do czynienia z cyrylicą i pomogłaby w odczytaniu tych nazwisk. Nawet jeśli udałoby się odczytać niektóre litery to byłby to dla mnie jakiś kolejny punkt zaczepienia. Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam,
Mirek
Mirek
- Grazyna_Gabi

podpisy
Trudna sprawa,
moje odczyty i same ???
1. Ks. S. Lesin..... ( moze LESINSKI )
2. Ks. F. Siewko..... ( moze SIEWKOWSKI )
3. Ks. F. Kor...., Ker..... ( moze KEREC, KOREC )
4a. Ks. ..................???
4b. Ks. Stajewski ??? lub S. Stajewski ?, ( podpis dotyczy tego samego ksiedza z 4a).
Grazyna
moje odczyty i same ???
1. Ks. S. Lesin..... ( moze LESINSKI )
2. Ks. F. Siewko..... ( moze SIEWKOWSKI )
3. Ks. F. Kor...., Ker..... ( moze KEREC, KOREC )
4a. Ks. ..................???
4b. Ks. Stajewski ??? lub S. Stajewski ?, ( podpis dotyczy tego samego ksiedza z 4a).
Grazyna