Nr 1 Łyskornia
Działo się we wsi Łyskornia dnia szóstego/osiemnastego stycznia tysiąc osiemset sześćdziesiątego dziewiątego roku o godzinie pierwszej po południu. Oświadczam, że w obecności świadków Antoniego Wypycha, brata panny młodej, lat dwadzieścia osiem i Kacpra [Pazdjea] (Pazdej?), ojczyma kobiety, lat trzydzieści jeden – rolników zamieszkałych we wsi Łyskorni zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Michałem Pospiechem (Michałem Pospiechem) kawalerem lat dwadzieścia sześć mieszkającym we wsi Brzozie, urodzonym we wsi Niwiskach, synem żyjącego wdowca Andrzeja Pospiecha i nieżyjącej Agaty z Królików, byłych małżonków, chłopów rolnych we wsi Niwiskach – i Marianną Howiska (Maryjanna Howiska) dwudziestoczteroletnią chłopką urodzoną w tutejszej wsi Łyskornia, córką nieżyjącego Szymona Wypycha i żyjącej wdowy Kunegundy z Browarnych, obecnie zamężnej Pazdej we wsi Łyskornia; wdową po zmarłym w dniu trzydziestego września tysiąc osiemset sześćdziesiątego szóstego roku pierwszym mężu Grzegorzu [Howisu] rolniku, mieszkająca wcześniej przy rodzicach a obecnie przy swoich teściach w Łyskorni. Małżeństwo to poprzedziły trzykrotne zapowiedzi ogłoszone kolejno w dwóch kościołach parafialnych – w Łyskorni i Białej w dniach dwudziesty drugi grudnia/trzeci stycznia, dwudziesty dziewiąty grudnia zeszłego roku/dziesiąty stycznia tego roku i piątego/siedemnastego bieżącego miesiąca i roku. Pozwolenie nie jest konieczne, ponieważ nowożeńcy są już pełnoletni – jednakże udzielone zostało przez obecnych osobiście ojca pana młodego i matkę panny młodej. Nowożeńcy oświadczają, że żadnej umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten po przeczytaniu sam podpisałem, jako że obecni są niepiśmienni.
Ksiądz [A..lf Pawicki?] proboszcz parafii Łyskornia, utrzymujący akta stanu cywilnego
Tłumaczyła Krystyna Cieślak w Gliwicach, dnia 28.04.2012