Witam
Chciałbym prosić o przetłumaczenie metryki zgonu Justyny Łapaszyn (z domu Stwołowicz) - parafia Bujwidze, akt nr 10:
http://www.epaveldas.lt/vbspi//content/ ... _166009_15
Wielkie dzięki z góry!
Prośba o tłumaczenie metryki zgonu - Litwa 1850 r.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Prośba o tłumaczenie metryki zgonu - Litwa 1850 r.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 28 times
Cześć Artur,
To będzie mniej więcej tak:
"1850 roku Marca 18 dnia we wsi Bujwidze zmarła chłopka Justyna Łapaszynowa, wdowa, z domu Stwołowicz, od starości bardziej niż od choroby, świętymi sakramentami opatrzona.
Zmarłego chłopa Andrzeja Łapaszyna żona, miała od urodzenia lat około 80, bujwidzkiego kościoła parafianka, pozostawiła po sobie syna Wincentego oraz dwie córki Mariannę i Józefę.
Jej zwłoki pogrzebał ksiądz Albert Witkiewicz, pleban bujwidzki, 20 Marca na publicznym parafialnym cmentarzu."
Pozdrawiam
,
Michał
To będzie mniej więcej tak:
"1850 roku Marca 18 dnia we wsi Bujwidze zmarła chłopka Justyna Łapaszynowa, wdowa, z domu Stwołowicz, od starości bardziej niż od choroby, świętymi sakramentami opatrzona.
Zmarłego chłopa Andrzeja Łapaszyna żona, miała od urodzenia lat około 80, bujwidzkiego kościoła parafianka, pozostawiła po sobie syna Wincentego oraz dwie córki Mariannę i Józefę.
Jej zwłoki pogrzebał ksiądz Albert Witkiewicz, pleban bujwidzki, 20 Marca na publicznym parafialnym cmentarzu."
Pozdrawiam
Michał
Michale dzięki za tłumaczenie.
Wiem że także interesujesz się tym rejonem - dzisiaj odkryłem że w e-paveldas pojawiły się Korkożyszki (no chyba że były już wcześniej i umknęły uwadze)
Wiem że także interesujesz się tym rejonem - dzisiaj odkryłem że w e-paveldas pojawiły się Korkożyszki (no chyba że były już wcześniej i umknęły uwadze)
pozdrawiam
Artur
Artur
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 28 times
Dzięki za infojart pisze:Michale dzięki za tłumaczenie.
Niestety z tego co widziałem w planach digitalizacji metryk na rok 2012 r. nie ma innych pobliskich parafii
Pozdrawiam,
Michał
1744 to był dobry rocznik
Mnie jeszcze trochę do niego brakuje, obecnie dotarłem do 1782, ale i w moim przypadku Korkożyszki rokują obiecująco. Jeszcze raz dzięki, także Romanowi (czy wymienne stosowanie imion było standardem? - pytam bo prócz Józefy i Józefaty mam jeszcze jeden przykład z tamtego terenu - Wincentę i Wincentynę).
pozdrawiam
Artur
Artur