Użyj innego narzędzia do publikowania skanów (np fotosik), zawierającego funkcję powiększania. Może wtedy sama sobie przetłumaczysz, bo pismo w tym przypadku nie jest "bazgraniem" (co zdarza się w aktach), lecz jest zgodne z normami tzw "pisma kancelaryjnego XIX wieku" (mogę Ci wysłać wzory liter używanych w tym okresie). Jeśli jednak będzie potrzebna pomoc, to (po zmianie skanów) możesz na taką pomoc liczyć.
fotosik może tylko pogorszyć:) jeśli zdjęcie jest jakie jest to "większego-;epszego" serwis żaden niego nie zrobi (a powiększyć można i w przeglądarce ctrl+)
forma standard
11/23 stycznia 1870, 13:00
zgłaszający: Bazyli Niedzielski - 38 lat, ojciec..., zam. Grabicz (strażnik leśny? bardziej zgaduję niż czytam)
świadkowie: Jan Kalisiak (?) i Józef ? obaj lat 30, rolnicy ze wsi Kobiałka
ur. 9 bieżącego miesiąca i roku, 02:00,
matka Ludwika dd Tyl, lat 20, żona Bazylego Niedzielskiego
chrzest "dziś" (tj 11/23 stycznia), imię Marcjanna
chrzestni: Antoni Z)?)..muntowicz i Michalina Romanowska
małżeństwo: pismo piękne:) kopia dobra ku bardzo dobrej:) forma standard
23 X /5 XI 1873
świadkowie:
Roch Krawczykowski, 48 lat, rolnik z Grabiczy
Jan Michalski, 47 lat, rolnik z Liszek (?)
młody: Edmund Lewandowski, kawaler 25l. mieszkający we wsi Osów, [zajęcie do ustalenia], syn Aleksandra i Anny dd Matlińskiej
młoda:
Ludwika dd Tyl Niedzielska, wdowa po Bazylim Niedzielskim, zmarłym 26 lipca zeszłego roku w parafii Św. Krzyża w Warszawie, córka Jana i Józefy małż. Tyl, ur. w Wólce Kozłowskiej, zam. w Grabiczu "przy rodzinie" ?, lat 27
Dziękuję niezmiernie
Jakość skanów jest nienajlepsza gdyż są zdjęciami a nie skanami per se
Czy możliwe że Bazyli Niedzielski był w tym akcie wymieniony jako dróżnik? Trzy lata wcześniej w akcie urodzenia mojego prapradziadka był właśnie dróżnikiem kolei warszawsko-petersburskiej ale mieszkali wtedy w Lipce więc może zmienił zajęcie.
A wzory liter jaknajbardziej poproszę bo jak tylko jakiś akt uzyskam to od razu bym chciała wiedzieć co w nim jest i strasznie się frustruję gdy nie mogę się domyślić.
Aftanas_Jerzy pisze: ,,,Cieśla to zawód, który przeszedł z ojca na syna (taki zawód podano też przy rodzicach). Dodać należy, ze Edmund Lewandowski urodził się w Pradze.
Miejscowości Grabicz, Kobyłka, Praga to w tym czasie wioski w okolicach Warszawy.