Prośba o tłumaczenie z ros. text se strony internetowej

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

ozzie

Sympatyk

Prośba o tłumaczenie z ros. text se strony internetowej

Post autor: ozzie »

"prosba o tlumaczenie z ros. text se strony internetowej"

Witam,

Bardzo prosze o tlumaczenie tekstu z ponizszej strony interentowej - wyglada to na dlugosc ok. 2 stron...

http://www.tzar-nikolai.orthodoxy.ru/n2/pism/9.htm

Bardzo dziekuje za pomoc.
ozzie
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: prosba o tlumaczenie z ros. text se strony internetowej

Post autor: Aftanas_Jerzy »

ozzie pisze:Witam,

Bardzo prosze o tlumaczenie tekstu z ponizszej strony interentowej - wyglada to na dlugosc ok. 2 stron...

http://www.tzar-nikolai.orthodoxy.ru/n2/pism/9.htm

Bardzo dziekuje za pomoc.
ozzie
Radzę ten prosty tekst przetłumaczyć samemu stosując opcję Google - tłumacz. Konieczne poprawki dotyczą niektórych wyrazów, których tłumaczenie znajdziesz w każdym słowniku rosyjsko-polskim. Na forum możesz ewentualnie zamieścić swoją wersją polskiego tekstu do korekty.

PS
Posty podpisujemy własnym imieniem, a nie nickiem.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ozzie

Sympatyk

Witam Panie Jurku,

Bardzo dziekuje za odpowiedz i rade.

Oczywiscie, widzialam "tlumaczenie" Google, jest ono jednak bez sensu. Jesli nikt nie wyrazi ochoty przetlumaczenia tego tekstu, udam sie do profesjonalisty.

Czy moglby Pan wskazac mi czesc regulaminu forum, ktora nakazuje podpisywanie postow imieniem? Zaciekawilo mnie Pana stwierdzenie ale jak dotad nie moglam na genealodzy.pl znalezc niczego na jego poparcie. Jesli mi je Pan wskaze, z pewnoscia zajme sie blizej kwestia prywatnosci na tym forum. Wiem, ze w Polsce prywatnosc w Internecie jest na poziomie raczkujacym, ale mam powody aby brac ja bardzo powaznie.

Pozdrawiam,
ozzie

PS
Nawet poza Internetem nie wszyscy uzywamy imion z paszportu... :-)
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

ozzie pisze:Witam Panie Jurku,

Bardzo dziekuje za odpowiedz i rade.

Oczywiscie, widzialam "tlumaczenie" Google, jest ono jednak bez sensu. Jesli nikt nie wyrazi ochoty przetlumaczenia tego tekstu, udam sie do profesjonalisty.

Czy moglby Pan wskazac mi czesc regulaminu forum, ktora nakazuje podpisywanie postow imieniem? Zaciekawilo mnie Pana stwierdzenie ale jak dotad nie moglam na genealodzy.pl znalezc niczego na jego poparcie. Jesli mi je Pan wskaze, z pewnoscia zajme sie blizej kwestia prywatnosci na tym forum. Wiem, ze w Polsce prywatnosc w Internecie jest na poziomie raczkujacym, ale mam powody aby brac ja bardzo powaznie.

Pozdrawiam,
ozzie

PS
Nawet poza Internetem nie wszyscy uzywamy imion z paszportu... :-)
Witam Panie/Pani ozzie!
Po pierwsze
Tekst podany do tłumaczenia odbiega od tematyki naszego serwisu, tj. nie sposób powiązać go z poszukiwaniami genologicznymi, chyba że dotyczy w jakimś fragmencie historii rodziny autora postu. Jest to typowy OffTopic. Niemniej zaproponowałem pomoc w korekcie własnego tłumaczenia. Jeśli jednak taka droga nie odpowiada, to proszę skorzystać z jakiegokolwiek odpłatnego biura tłumaczeń.
Po drugie
Używanie imion w komunikacji na naszym forum nie jest nakazem regulaminowym, a wynika z praktycznych względów: loginy wybierane przez użytkowników są nieraz udziwnione, nie rozróżniające płci, często wzorowane na forach młodzieżowych i nie zawsze umieszczane jako podpis pod postem. Dlatego zalecamy na naszym forum stosowanie jako loginu formy: Nazwisko_Imię. Nie jest to forma obowiązująca, a tylko zalecana. Cytuję:
[b]Rejestracja nowego użytkownika[/b]
Nie sprzedajemy ani nie przekazujemy nikomu Twoich danych osobistych.
Dobrym pomysłem na stronach genealogicznych jest wybór nazwy użytkownika (loginu): Nazwisko_Imię

Taka forma jest stosowana przez większość członków PTG i wielu użytkowników ze statusem 'Sympatyk'. Powtarzam, nie jest to obowiązujące, ale zalecane i zgodne z ogólnymi zasadami Netykiety, nie naruszającymi zasad ochrony prywatnosci.
Przyjemniej jest komunikować się z konkretną osobą z naszego środowiska, znaną przynajmniej z imienia.
Jeszcze lepiej gdy ta osoba pisze poprawną polszczyzną (używa polskich znaków diakrytycznych, przestrzega zasad interpunkcji, zaczyna zdania od dużej litery).
O zasadach ochrony prywatności na naszym forum patrz: http://genealodzy.pl/mod-legal-privacy.phtml
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ozzie

Sympatyk

Witam panie Jurku,

Bardzo serdecznie dziekuje za iscie dzentelmnenska odpowiedz, nie odzwierciedlajaca wcale wybujalego ego, mylnych zalozen i ogolnego braku zyczliwosci.

W szczegolnosci zas odpowiadam nastepujaco:

1. Tekst jest jak najbardziej zwiazany z moim przodkiem,
2. Na tym forum obowiazuje mnie, pana i wszystkich innych uczestnikow regulamin, a nie pana "zalecenia",
3. Uzywajac Internetu dobrze jest byc swiadomym niebezpieczenstw zagrazajacych prywatnosci i zapewne dlatego wlasnie gdy osoba rejestruje sie na nim, przy "imie i nazwisko" napisane jest wyraznie OPCJONALNE.
4. Regulamin nie wymaga uzywania polskich znakow, jest powod dla ktorego ich nie uzywam, choc to nie pana interes, i najwyrazniej doskonale zrozumial pan moj post i bez nich.
5. Nie wszyscy na swiecie pisza doskonala polszczyzna, nie wszyscy sa Polakami, a niektorzy nawet moga byc kosmitami. Nie pana interes.

Jeszcze raz dziekuje za przypomnienie mi o polskiej bogoterii.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i jakze mi przykro, ale nie zamierzam juz czytac nawet jednego pana postu. Prosze nie plakac z tego powodu, na pewno znajdzie pan sobie kogos innego do nekania z nadmiaru wolnego czasu.

Jesli jednak jeszcze raz sprobuje pan nekac mnie, skontaktuje sie z osobami zarzadzajacymi tym forum. Albo poprosze o to mojego prawnika.

Zegnam,
OZZIE
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 19 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: maria.j.nie »

ozzie pisze:... na pewno znajdzie pan sobie kogos innego do nekania z nadmiaru wolnego czasu.

Jesli jednak jeszcze raz sprobuje pan nekac mnie, skontaktuje sie z osobami zarzadzajacymi tym forum. ...
Witam

Nie rozumiem posądzenia Pana Jerzego o nękanie. Pan Jerzy "Aftanas_Jerzy" jest Moderatorem tego podforum http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml

FAQ - Kim są Moderatorzy?
Moderatorzy są osobami (albo grupami osób), których zadaniem jest doglądanie forum od czasu do czasu. Mają możliwość zmieniania treści lub usuwania postów oraz blokowania, odblokowywania, przenoszenia, usuwania i dzielenia tematów w forum, które moderują. Generalnie czuwają aby ludzie nie schodzili z tematu w dyskusjach oraz nie publikowali nieodpowiednich materiałów.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-faq.phtml#29

Zalecenie podpisania imieniem wysłanej wiadomości na Forum nie narusza niczyjej prywatności. Podpisanie posta jest wyrazem szacunku wobec osoby czytającej i odpowiadającej. Nie wszyscy odpowiadają na zapytania, które są niepodpisane.

Pozdrawiam serdecznie Maria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”