Maryanna = Marcyanna (?)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Marcin_Piotr_Zając

Maryanna = Marcyanna (?)
Witam,
czy w przeszłości (1. połowa XIX wieku) w dokumentach metrykalnych imię Marcyanna można było zastąpić na Maryanna i na odwrót???
moje pytanie wynika z tego, że ostatnio spotkałem się w akcie chrztu pewnego dziecka z niejaką Maryanną.... i może to być moja prapra..babka - ale ona miała na imię Marcyanna. Jeśli jednak owe dwa imiona stosowano zamiennie to ta 'zagwostka' się rozwiązuje.
Pozdrawiam, Marcin!
czy w przeszłości (1. połowa XIX wieku) w dokumentach metrykalnych imię Marcyanna można było zastąpić na Maryanna i na odwrót???
moje pytanie wynika z tego, że ostatnio spotkałem się w akcie chrztu pewnego dziecka z niejaką Maryanną.... i może to być moja prapra..babka - ale ona miała na imię Marcyanna. Jeśli jednak owe dwa imiona stosowano zamiennie to ta 'zagwostka' się rozwiązuje.
Pozdrawiam, Marcin!
-
Marynicz_Marcin

Maryanna = Marcyanna (?)
Bo tak było!
Nie zawsze, ale było. Moja pra..prababcia była Marcjanną. Mam cztery metryki urodzenia (z samego AD, więc mogę mieć piątą z AP), a w jednej jest jako Marianna.
Wysłany: 01-09-2012 - 22:29 *
Ale do ślubu wyjęła już dobrą metrykę, bo znów była Marcjanną
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Nie zawsze, ale było. Moja pra..prababcia była Marcjanną. Mam cztery metryki urodzenia (z samego AD, więc mogę mieć piątą z AP), a w jednej jest jako Marianna.
Wysłany: 01-09-2012 - 22:29 *
Ale do ślubu wyjęła już dobrą metrykę, bo znów była Marcjanną
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
Marcin_Piotr_Zając

Maryanna = Marcyanna (?)
dzięki za szybką odpowiedź;
teraz wszystko mi pasuje jeśli te imiona można stosować zamiennie
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Maryanna = Marcyanna (?)
Panie Marcinie
Ja bym nie przywiązywał wielkiej wagi do powagi takich wpisów .
Otóż skryba ,który zapisywał dane metrykalne -a nie zawsze to był ksiądz pisał to co słyszał a nieraz to co chciał .
Mało tego . Sprawa zależy od daty i od tego czy był wstawiony czy trzeźwy ( po kilku kursach grafologii biegle rozpoznaję pismo wstawionych ) a nie takie numery widać w metrykach .
Myślę ,że można przyjąć ,że powaga wpisu Maryanna Marcyanna to precyzja 20 % .
Myślę ,że w najbliższym czasie powinno powstać szereg postów na Genealogii o kuriozalnych wpisach .
jeden skryba jak chciał się popisać znajomością łaciny zapisał nazwisko po łacinie -nazwisko Strzałka w sposób przewrotny
....Jaculatore
No można było długo szukać takiego nazwiska .
W naukach technicznych jest na to termin :
Zmienne o wątpliwych warunkach brzegowych .
Albo inaczej określa to Prawo Bayesa -prawo logiki i to jedno z podstawowych .
Jeżeli nie ma jednoznacznych danych aby okreslic prawdopodobieństwo zdarzenia nalezy przyjąć po naszemu fifty-fifty
Ja bym nie przywiązywał wielkiej wagi do powagi takich wpisów .
Otóż skryba ,który zapisywał dane metrykalne -a nie zawsze to był ksiądz pisał to co słyszał a nieraz to co chciał .
Mało tego . Sprawa zależy od daty i od tego czy był wstawiony czy trzeźwy ( po kilku kursach grafologii biegle rozpoznaję pismo wstawionych ) a nie takie numery widać w metrykach .
Myślę ,że można przyjąć ,że powaga wpisu Maryanna Marcyanna to precyzja 20 % .
Myślę ,że w najbliższym czasie powinno powstać szereg postów na Genealogii o kuriozalnych wpisach .
jeden skryba jak chciał się popisać znajomością łaciny zapisał nazwisko po łacinie -nazwisko Strzałka w sposób przewrotny
....Jaculatore
No można było długo szukać takiego nazwiska .
W naukach technicznych jest na to termin :
Zmienne o wątpliwych warunkach brzegowych .
Albo inaczej określa to Prawo Bayesa -prawo logiki i to jedno z podstawowych .
Jeżeli nie ma jednoznacznych danych aby okreslic prawdopodobieństwo zdarzenia nalezy przyjąć po naszemu fifty-fifty
Maryanna = Marcyanna (?)
A tak w ogóle to pozdrawiam w imieniu wielkiej rodziny Zając ze Służewa -to kujawsko pomorskie .
Zającowie ze Służewa od 1755 roku - a więc młodzi -może przybyli do Służewa z wielkopolski .
Czort wie .
Zającowie ze Służewa od 1755 roku - a więc młodzi -może przybyli do Służewa z wielkopolski .
Czort wie .
-
Slawinski_Jerzy

-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Witam
Indeksując Brdów (wszystkie księgi) pełno było tego typu przypadków. Zdarzały się też przypadki potrójnego przekłamania, np.: Maryanna, Marcyanna, Marcella lub Marcela - wszystkie te wersje występują u żony mojego przodka Marcellego Pieczątkiewicza. Prawidłowa wersja jej imienia (najczęściej występująca, co łatwo było ustalić bo mieli kilkanaścioro dzieci!) to Marcella.
pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Indeksując Brdów (wszystkie księgi) pełno było tego typu przypadków. Zdarzały się też przypadki potrójnego przekłamania, np.: Maryanna, Marcyanna, Marcella lub Marcela - wszystkie te wersje występują u żony mojego przodka Marcellego Pieczątkiewicza. Prawidłowa wersja jej imienia (najczęściej występująca, co łatwo było ustalić bo mieli kilkanaścioro dzieci!) to Marcella.
pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
-
Marcin_Piotr_Zając

Re: Maryanna = Marcyanna (?)
Mieszkam w Kole, ale to są rodzinne strony mojej babci macierzystej, i owa Marcyanna/Maryanna jest jej prapra...rwelka pisze:A tak w ogóle to pozdrawiam w imieniu wielkiej rodziny Zając ze Służewa -to kujawsko pomorskie .
Czort wie .
Moi Zającowie pochodzą z okolic Łowicza, ale niestety jeszcze nie zajmowałem się tą rodziną.
Pozdrawiam, Marcin!
Re: Maryanna = Marcyanna (?)
Niezupełnie zamiennie, to są dwa różne imiona, ale rzeczywiście często je mylono.Marcin_Piotr_Zając pisze:dzięki za szybką odpowiedź;
Pozdrawiam
Monika
-
Marcin_Piotr_Zając

Witam Krzysztofie!Pieczątkiewicz_Krzysztof pisze:Witam
pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Mam ogromną prośbę. Masz może zindeksowane akty urodzenia z Brdowa z lat 1864-1870???
Jeśli tak, to czy mógłbyś mi sprawdzić czy w tych latach rodzi się Maria/Maryanna (Agnieszka) Trawczyńska? W jej akcie zgonu mam, że powinna się urodzić w Brdowie w roku bodajże 1865, a kiedy przeglądałem pobieżnie akta brdowskie, nie dość, że nie ma nigdzie mojej prapra..., to jeszcze nie ma w ogóle rodziny Trawczyńskich (są Trawińscy, ale nie Trawczyńscy) - spotkałeś się w ogóle z taką rodziną podczas indeksowania?
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Marcin!
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

-
Marcin_Piotr_Zając

Dziękuję za odpowiedź.
Jestem w wielkim kłopocie, ponieważ w całej okolicy nie ma rodziny o takim nazwisku...
To powinna być córka Ksawerego i Marianny Trawczyńskich - no nie wiem już, co robić...
Mógłbym Cię jeszcze prosić Krzysztofie o sprawdzenie wśród aktów małżeństw w latach 1888-1895, czy owa Maryanna z Trawczyńskich (może i byli to Trawińscy) wychodzi za Józefa Lewandowskigo z Brdowa???
Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot, Marcin!
Jestem w wielkim kłopocie, ponieważ w całej okolicy nie ma rodziny o takim nazwisku...
To powinna być córka Ksawerego i Marianny Trawczyńskich - no nie wiem już, co robić...
Mógłbym Cię jeszcze prosić Krzysztofie o sprawdzenie wśród aktów małżeństw w latach 1888-1895, czy owa Maryanna z Trawczyńskich (może i byli to Trawińscy) wychodzi za Józefa Lewandowskigo z Brdowa???
Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof