Witam!
Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się kiedyś z nazwiskiem Breinkreitz???
W moim drzewie brat mojej prapra.. żeni się w roku 1825 z Fryderyką Breinkreitz (ur. w 1800; córka Bartłomieja i Fryderyki Breinkreitzów) - rzecz dzieje się w Liskowie koło Kalisza.
Pozdrawiam, Marcin!
Breinkreitz
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Marcin_Piotr_Zając

Breinkreitz
Jak podejrzewam chodzi o rodzinę Breitkreutz rozsianą po całej Wielkopolsce .
Jak Pan wejdzie w indeksacje na mojej stronie znajdzie Pan kilkadziesiąt zapisów indeksów metryk tej rodziny .Posuwać się trzeba najlepiej rzekami Wisłą Notecią Wartą
U mnie w drzewie mam dość późne zapisy metryk tej rodziny -no niestety .
Nie są to niestety stare metryki .
Zaczynam dopiero od Daniela Bretitkretz urodzonego w 1650 roku w Nowe Dwory pod Czarnkowem -zmarł w 1678 w Folsztynie.
No niestety nie mam zapisów wcześniejszych tej rodziny .
Ale będę miał .
Pozdrawiam
Jak Pan wejdzie w indeksacje na mojej stronie znajdzie Pan kilkadziesiąt zapisów indeksów metryk tej rodziny .Posuwać się trzeba najlepiej rzekami Wisłą Notecią Wartą
U mnie w drzewie mam dość późne zapisy metryk tej rodziny -no niestety .
Nie są to niestety stare metryki .
Zaczynam dopiero od Daniela Bretitkretz urodzonego w 1650 roku w Nowe Dwory pod Czarnkowem -zmarł w 1678 w Folsztynie.
No niestety nie mam zapisów wcześniejszych tej rodziny .
Ale będę miał .
Pozdrawiam
-
Marcin_Piotr_Zając

Breinkreitz
Przepraszam, ale nie ogarniam o jaką 'indeksację' chodzi...
Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ???
Z góry dziękuję
i przepraszam za kłopot - czasami jestem niekumaty 
Marcin!
Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ???
Z góry dziękuję
Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Breinkreitz
http://welka.pl
Panie Marcinie przecież tysiące parafii są zindeksowane na tysiącach prywatnych stron .
Setki innych indeksacji są umieszczone w dziesiątkach periodyków genealogicznych od 1919 roku .
Nie mówiąc o tysiącach indeksacji nieopublikowanych
Indeksacje umieszczone w Genealogii i kilku innych to jakieś 5 procent metryk odczytanych -a i to optymistycznie biorąc pod uwagę ,że połowa to nie metryki ale skorowidze .
Mamy w Polsce 10.180 parafii i ok 10.000 niemieckich urzędów USC było założonych przez Niemców no i mniej więcej tyle samo polskich -obecnie.
Może sobie Pon obliczyć ,że gdybyśmy wszyscy indeksowali do oporu to w takim tempie około roku 10456 mamy szansę osiągnąć okolo 20 procent odczytanych metryk .
To szansa odnalezienia swoich przodków graniczy z cudem
Odnośnie rodziny Breitkreutz to w całym konińskim znajdzie Pan tę rodzinę .
A przy okazji proszę znaleźć zapisy Pan rodziny Zająć kujawskiej .
Pozdrawiam
Panie Marcinie przecież tysiące parafii są zindeksowane na tysiącach prywatnych stron .
Setki innych indeksacji są umieszczone w dziesiątkach periodyków genealogicznych od 1919 roku .
Nie mówiąc o tysiącach indeksacji nieopublikowanych
Indeksacje umieszczone w Genealogii i kilku innych to jakieś 5 procent metryk odczytanych -a i to optymistycznie biorąc pod uwagę ,że połowa to nie metryki ale skorowidze .
Mamy w Polsce 10.180 parafii i ok 10.000 niemieckich urzędów USC było założonych przez Niemców no i mniej więcej tyle samo polskich -obecnie.
Może sobie Pon obliczyć ,że gdybyśmy wszyscy indeksowali do oporu to w takim tempie około roku 10456 mamy szansę osiągnąć okolo 20 procent odczytanych metryk .
To szansa odnalezienia swoich przodków graniczy z cudem
Odnośnie rodziny Breitkreutz to w całym konińskim znajdzie Pan tę rodzinę .
A przy okazji proszę znaleźć zapisy Pan rodziny Zająć kujawskiej .
Pozdrawiam
-
Marcin_Piotr_Zając

Breinkreitz
czy na tej stronie muszę być koniecznie zarejestrowany ?
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Breinkreitz
Panie Marcinie
Indeksy są dostępne bez rejestracji i otwarte dla każdego jak na tysiącach innych stron.
Proszę sobie znaleźć Breitkretzów w indeksach Czarnkowa
Indeksy są dostępne bez rejestracji i otwarte dla każdego jak na tysiącach innych stron.
Proszę sobie znaleźć Breitkretzów w indeksach Czarnkowa