Maryanna = Marcyanna (?)

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Maryanna = Marcyanna (?)

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam,
czy w przeszłości (1. połowa XIX wieku) w dokumentach metrykalnych imię Marcyanna można było zastąpić na Maryanna i na odwrót???
moje pytanie wynika z tego, że ostatnio spotkałem się w akcie chrztu pewnego dziecka z niejaką Maryanną.... i może to być moja prapra..babka - ale ona miała na imię Marcyanna. Jeśli jednak owe dwa imiona stosowano zamiennie to ta 'zagwostka' się rozwiązuje.

Pozdrawiam, Marcin!
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Maryanna = Marcyanna (?)

Post autor: Marynicz_Marcin »

Bo tak było!
Nie zawsze, ale było. Moja pra..prababcia była Marcjanną. Mam cztery metryki urodzenia (z samego AD, więc mogę mieć piątą z AP), a w jednej jest jako Marianna.

Wysłany: 01-09-2012 - 22:29 *
Ale do ślubu wyjęła już dobrą metrykę, bo znów była Marcjanną :D

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Maryanna = Marcyanna (?)

dzięki za szybką odpowiedź;
teraz wszystko mi pasuje jeśli te imiona można stosować zamiennie :)
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
rwelka

Nieaktywny

Maryanna = Marcyanna (?)

Post autor: rwelka »

Panie Marcinie

Ja bym nie przywiązywał wielkiej wagi do powagi takich wpisów .
Otóż skryba ,który zapisywał dane metrykalne -a nie zawsze to był ksiądz pisał to co słyszał a nieraz to co chciał .
Mało tego . Sprawa zależy od daty i od tego czy był wstawiony czy trzeźwy ( po kilku kursach grafologii biegle rozpoznaję pismo wstawionych ) a nie takie numery widać w metrykach .
Myślę ,że można przyjąć ,że powaga wpisu Maryanna Marcyanna to precyzja 20 % .

Myślę ,że w najbliższym czasie powinno powstać szereg postów na Genealogii o kuriozalnych wpisach .

jeden skryba jak chciał się popisać znajomością łaciny zapisał nazwisko po łacinie -nazwisko Strzałka w sposób przewrotny

....Jaculatore

No można było długo szukać takiego nazwiska .

W naukach technicznych jest na to termin :

Zmienne o wątpliwych warunkach brzegowych .

Albo inaczej określa to Prawo Bayesa -prawo logiki i to jedno z podstawowych .

Jeżeli nie ma jednoznacznych danych aby okreslic prawdopodobieństwo zdarzenia nalezy przyjąć po naszemu fifty-fifty
rwelka

Nieaktywny

Maryanna = Marcyanna (?)

Post autor: rwelka »

A tak w ogóle to pozdrawiam w imieniu wielkiej rodziny Zając ze Służewa -to kujawsko pomorskie .
Zającowie ze Służewa od 1755 roku - a więc młodzi -może przybyli do Służewa z wielkopolski .

Czort wie .
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Zetknąłem się z taką samą sytuacją.
W akcie urodzenia mojego przodka (1832) wyraznie podane jest imię
jego matki jako Maryanna, natomiast w akcie jej ślubu (1825)
widnieje imię Marcyanna, podobnie w akcie urodzenia załączonym w alegatach.
Jak widać sytacja była dość częsta.

pozdrawiam
Jurek
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Pieczątkiewicz_Krzysztof »

Witam
Indeksując Brdów (wszystkie księgi) pełno było tego typu przypadków. Zdarzały się też przypadki potrójnego przekłamania, np.: Maryanna, Marcyanna, Marcella lub Marcela - wszystkie te wersje występują u żony mojego przodka Marcellego Pieczątkiewicza. Prawidłowa wersja jej imienia (najczęściej występująca, co łatwo było ustalić bo mieli kilkanaścioro dzieci!) to Marcella.
pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Re: Maryanna = Marcyanna (?)

rwelka pisze:A tak w ogóle to pozdrawiam w imieniu wielkiej rodziny Zając ze Służewa -to kujawsko pomorskie .
Zającowie ze Służewa od 1755 roku - a więc młodzi -może przybyli do Służewa z wielkopolski .

Czort wie .
Mieszkam w Kole, ale to są rodzinne strony mojej babci macierzystej, i owa Marcyanna/Maryanna jest jej prapra...

Moi Zającowie pochodzą z okolic Łowicza, ale niestety jeszcze nie zajmowałem się tą rodziną.

Pozdrawiam, Marcin!
Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Maryanna = Marcyanna (?)

Post autor: MonikaS7 »

Marcin_Piotr_Zając pisze:dzięki za szybką odpowiedź;
teraz wszystko mi pasuje jeśli te imiona można stosować zamiennie :)
Niezupełnie zamiennie, to są dwa różne imiona, ale rzeczywiście często je mylono.

Pozdrawiam
Monika
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Pieczątkiewicz_Krzysztof pisze:Witam
Indeksując Brdów (wszystkie księgi) pełno było tego typu przypadków. Zdarzały się też przypadki potrójnego przekłamania, np.: Maryanna, Marcyanna, Marcella lub Marcela - wszystkie te wersje występują u żony mojego przodka Marcellego Pieczątkiewicza. Prawidłowa wersja jej imienia (najczęściej występująca, co łatwo było ustalić bo mieli kilkanaścioro dzieci!) to Marcella.
pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Witam Krzysztofie!

Mam ogromną prośbę. Masz może zindeksowane akty urodzenia z Brdowa z lat 1864-1870???
Jeśli tak, to czy mógłbyś mi sprawdzić czy w tych latach rodzi się Maria/Maryanna (Agnieszka) Trawczyńska? W jej akcie zgonu mam, że powinna się urodzić w Brdowie w roku bodajże 1865, a kiedy przeglądałem pobieżnie akta brdowskie, nie dość, że nie ma nigdzie mojej prapra..., to jeszcze nie ma w ogóle rodziny Trawczyńskich (są Trawińscy, ale nie Trawczyńscy) - spotkałeś się w ogóle z taką rodziną podczas indeksowania?

Z góry dziękuję i pozdrawiam, Marcin!
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Rzeczywiście nie ma Trawczyńskich. Przynajmniej do roku 1865 włącznie, spośród ponad 8.000 osób. Jest Marianna Trawińska ur.10cze1859 wŚwiętosławicach akt35, córka Andrzeja 40lat i Marianny Gałęzińskiej lat27.

Krzysztof Pieczątkiewicz
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję za odpowiedź.
Jestem w wielkim kłopocie, ponieważ w całej okolicy nie ma rodziny o takim nazwisku...
To powinna być córka Ksawerego i Marianny Trawczyńskich - no nie wiem już, co robić...

Mógłbym Cię jeszcze prosić Krzysztofie o sprawdzenie wśród aktów małżeństw w latach 1888-1895, czy owa Maryanna z Trawczyńskich (może i byli to Trawińscy) wychodzi za Józefa Lewandowskigo z Brdowa???

Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot, Marcin! :)
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Sympatyk
Mistrz

Ja indeksowałem lata 1808-1865. Wcześniejsze i późniejsze zrobił to Krzysztof Klemens (snemelk)- napisz do niego.
Krzysztof Pieczątkiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”