Czy ktoś by mógł mi przetłumaczyć z rosyskiego?Z góry dzięki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
DomaniewskiM

Dziękuję bardzo. Jestem wdzięczny jak zawsze za pomoc. Mam krótkie pytanie. Czy w poprzednim akcie nie istnieje błąd ponieważ akt mówi że Adolf w dniu ślubu miał lat 28. Akt ślubu jest z 1go lipca 1882 roku prawda? Posiadam także akt urodzenia i jest w nim napisane że Adolf się urodził w dniu 24 lipca 1842 roku więc w dniu ślubu by miał lat bez paru dniu prawie co 40 lat skończone. Czy ja jestem w błędzie? Oto akt urodzenia. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e0cd1.html
Dziękuję serdecznie.
Dziękuję serdecznie.
Witaj M...
W tłumaczeniu aktu ślubu nie ma pomyłki, ksiądz zapisał wyraźnie 28 lat. Faktem jest też, że akt urodzenia jest z 1842 roku, więc w momencie ślubu Adolf miał 40 lat. Akt urodzenia/chrztu jest dokumentem najbardziej wiarygodnym, bo sporządzanym "na gorąco" i możliwość pomyłki jest najmniejsza. Jeżeli chodzi o akt ślubu musisz wziąć pod uwagę, że: mogła to być pomyłka księdza, albo taki wiek podał sam młody (żeby się odmłodzić? na przykład). Sprawdź jeszcze, jaki wiek ojca podawano w aktach urodzenia ich dzieci. Ja stawiałabym, że prawidłowy jest wiek wg aktu urodzenia.
Jest jeszcze jedna ewentualność do sprawdzenia - mogło być też tak, że Adolf z aktu urodzenia zmarł w dzieciństwie, a urodzone później dziecko otrzymało takie samo imię, co też zdarzało się dość często.
pozdrawiam Ela
W tłumaczeniu aktu ślubu nie ma pomyłki, ksiądz zapisał wyraźnie 28 lat. Faktem jest też, że akt urodzenia jest z 1842 roku, więc w momencie ślubu Adolf miał 40 lat. Akt urodzenia/chrztu jest dokumentem najbardziej wiarygodnym, bo sporządzanym "na gorąco" i możliwość pomyłki jest najmniejsza. Jeżeli chodzi o akt ślubu musisz wziąć pod uwagę, że: mogła to być pomyłka księdza, albo taki wiek podał sam młody (żeby się odmłodzić? na przykład). Sprawdź jeszcze, jaki wiek ojca podawano w aktach urodzenia ich dzieci. Ja stawiałabym, że prawidłowy jest wiek wg aktu urodzenia.
Jest jeszcze jedna ewentualność do sprawdzenia - mogło być też tak, że Adolf z aktu urodzenia zmarł w dzieciństwie, a urodzone później dziecko otrzymało takie samo imię, co też zdarzało się dość często.
pozdrawiam Ela
-
DomaniewskiM

Witam poniewnie.
Ela właśnie tak podejrzewałem że to pomyłka księdza. Jednego nie mogę też zrozumieć. W akcie urodzenia podanego w tym linku widnieje Adolf Domaniewski.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e0cd1.html
A w podanemy do przetłumaczenia akt ślubu widnieje imie Antoni Adolf, Domaniewski. Czy czyta się to Adolf Antoni Domaniewski a w rzeczywistości się pisało najpierw drugie imie? A jeśli tak to czemu w akcie urodzenia pominięto drugie imie? Może faktycznie było ich dwóch? W archiwum tylko jest z tego co wiem jeden akt urodzenia Adolfa Domaniewskiego więc sam już nie wiem co o tym myśleć.
pozdrawiam gorąco
Marek
Ela właśnie tak podejrzewałem że to pomyłka księdza. Jednego nie mogę też zrozumieć. W akcie urodzenia podanego w tym linku widnieje Adolf Domaniewski.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e0cd1.html
A w podanemy do przetłumaczenia akt ślubu widnieje imie Antoni Adolf, Domaniewski. Czy czyta się to Adolf Antoni Domaniewski a w rzeczywistości się pisało najpierw drugie imie? A jeśli tak to czemu w akcie urodzenia pominięto drugie imie? Może faktycznie było ich dwóch? W archiwum tylko jest z tego co wiem jeden akt urodzenia Adolfa Domaniewskiego więc sam już nie wiem co o tym myśleć.
pozdrawiam gorąco
Marek
Przeczytałam dokładnie akt urodzenia Adolfa i wygląda jednak na to, że Adolf i Antoni Adolf to dwie różne osoby, rodzeni bracia. Zwróć uwagę, że w akcie urodzenia Adolfa miejscem jego urodzenia jest Kalisz, a w akcie ślubu Antoniego Adolfa miejsce urodzenia to Mały Dobrzec. A to oznacza, że musisz sprawdzić, czy w parafii do której należał Mały Dobrzec jest akt urodzenia Antoniego Adolfa.
Ela
Ela
-
DomaniewskiM

-
DomaniewskiM

Mam też takie pytanie. Nie mogę skojarzyć niektórych słów w akcie urodzenia. Pisownia bywa nieraz ciężka. Czy mogłabyś mi powiedzieć czego mi brakuje (odpowiednio XXX) w tym co spisałem poniżej? Także czy w akcie małżenstwa mam zrozumieć że Antoni to pierwsze imie czy drugie ponieważ pisano (Antoni Adolf, Domaniewski dwóch imion)
Działo się w mieście Kaliszu dnia dwudziestego czwartego lipca tysiąc osiemset czterdziestego drugiego roku o godzinie piątej po południu. Stawił się Roch Domaniewski wyrobnik lat trzydzieści siedem mający w Kaliszu zamieszkały w obecności świadków Karola Gerlach XXX XXXX lat trzydzieści tudzież Józefa MarXXX??? XXX lat dwadzieścia (jeden czy siedem?) mających w Kaliszu zamieszkałych i okazał nam dziecie płci męskiej urodzone w Kaliszu XXX XXX??? XXX??? dnia siedemnastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej rano z jego małżonki Zuzanny Hajden(??? Pisownia???) lat trzydzieście dwa mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Św. Odbyłym w dniu dzisiejdzym nadane zostało imie Adolf, a rodzicami jego Chrzestnymi byli wspomniany Józej MarXXX z Maryanną XXXanowską Karol Gerlach ewangelik, inne osoby Aktem obięte są Religii Katolickiej. Akt ten stawiającemu i świadkom przeczytany i podpisany został, stawiający pisać nie umie.
Świadek Karol Gerlach
Joseph (??? Pisowania???) XXX????
XXX: RXXXdowski Za Proboszcza
Działo się w mieście Kaliszu dnia dwudziestego czwartego lipca tysiąc osiemset czterdziestego drugiego roku o godzinie piątej po południu. Stawił się Roch Domaniewski wyrobnik lat trzydzieści siedem mający w Kaliszu zamieszkały w obecności świadków Karola Gerlach XXX XXXX lat trzydzieści tudzież Józefa MarXXX??? XXX lat dwadzieścia (jeden czy siedem?) mających w Kaliszu zamieszkałych i okazał nam dziecie płci męskiej urodzone w Kaliszu XXX XXX??? XXX??? dnia siedemnastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej rano z jego małżonki Zuzanny Hajden(??? Pisownia???) lat trzydzieście dwa mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Św. Odbyłym w dniu dzisiejdzym nadane zostało imie Adolf, a rodzicami jego Chrzestnymi byli wspomniany Józej MarXXX z Maryanną XXXanowską Karol Gerlach ewangelik, inne osoby Aktem obięte są Religii Katolickiej. Akt ten stawiającemu i świadkom przeczytany i podpisany został, stawiający pisać nie umie.
Świadek Karol Gerlach
Joseph (??? Pisowania???) XXX????
XXX: RXXXdowski Za Proboszcza
-
DomaniewskiM

-
DomaniewskiM

Z poprawkami:
Działo się w mieście Kaliszu dnia dwudziestego czwartego lipca, tysiąc osiemset czterdziestego drugiego roku, o godzinie piątej po południu. Stawił się Roch Domaniewski wyrobnik lat trzydzieści siedem mający w Kaliszu zamieszkały w obecności świadków Karola Gerlach, pisarza kupieckiego(?), lat trzydzieści, tudzież Józefa Marszel, piekarczyka, lat dwadzieścia jeden mających w Kaliszu zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Kaliszu pod numerem 305 , dnia siedemnastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej rano z jego małżonki Zuzanny Hajden (lub Hajder) lat trzydzieści dwa mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Św. odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Adolf, a rodzicami jego chrzestnymi byli wspomniany Józef Marszel z Maryanną Iwanowską, Karol Gerlach ewangelik, inne osoby aktem objęte są Religii Katolickiej. Akt ten stawiającemu i świadkom przeczytany i podpisany został, stawiający pisać nie umie.
Świadek Karol Gerlach
Joseph Marschel
X(iądz) M. Rozpędowski za Proboszcza
Antoni to pierwsze imię, Adolf drugie
W następnych aktach (np. urodzenia dzieci) powinno być wpisane pierwsze imię, ale mógł przecież używać drugiego (jeżeli np. brat o tym imieniu nie żył) i takie wpisywano.
pozdrawiam Ela
Działo się w mieście Kaliszu dnia dwudziestego czwartego lipca, tysiąc osiemset czterdziestego drugiego roku, o godzinie piątej po południu. Stawił się Roch Domaniewski wyrobnik lat trzydzieści siedem mający w Kaliszu zamieszkały w obecności świadków Karola Gerlach, pisarza kupieckiego(?), lat trzydzieści, tudzież Józefa Marszel, piekarczyka, lat dwadzieścia jeden mających w Kaliszu zamieszkałych i okazał nam dziecię płci męskiej urodzone w Kaliszu pod numerem 305 , dnia siedemnastego bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej rano z jego małżonki Zuzanny Hajden (lub Hajder) lat trzydzieści dwa mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Św. odbytym w dniu dzisiejszym nadane zostało imię Adolf, a rodzicami jego chrzestnymi byli wspomniany Józef Marszel z Maryanną Iwanowską, Karol Gerlach ewangelik, inne osoby aktem objęte są Religii Katolickiej. Akt ten stawiającemu i świadkom przeczytany i podpisany został, stawiający pisać nie umie.
Świadek Karol Gerlach
Joseph Marschel
X(iądz) M. Rozpędowski za Proboszcza
Antoni to pierwsze imię, Adolf drugie
W następnych aktach (np. urodzenia dzieci) powinno być wpisane pierwsze imię, ale mógł przecież używać drugiego (jeżeli np. brat o tym imieniu nie żył) i takie wpisywano.
pozdrawiam Ela
-
DomaniewskiM

Dziwne jest też to że Archiwum w Poznaniu twierdzi że ten akt ślubu jest z 1872 roku. Strona poznan projetk także podaje taki rok gdy sie wpisze Domaniewski:
http://poznan-project.psnc.pl/search.php
wyskakuje informacja że:
Parafia katolicka Kalisz - Św.Mikołaj, wpis 29 / 1872 zgodność: Pan młody: 100%
Antoni Adolf Domaniewski (28 ) ojciec: Roch, matka: Zuzanna
Anastazja Żurek (27) ojciec: Józef, matka: Jadwiga
Jeśli jest jakiś błąd to to by mniej więcej się zgadzało ponieważ rozbierżność wynosi prawie 10 lat jeśli chodzi o wiek....było by 29 lat chociaż że akt ślubu pokazuję 28
data urodzin :
17.7.1842r. – data urodzin
01.07.1872 (1882??) - data ślubu
Nawet jeśli tak jest to brakuje jednego roku
http://poznan-project.psnc.pl/search.php
wyskakuje informacja że:
Parafia katolicka Kalisz - Św.Mikołaj, wpis 29 / 1872 zgodność: Pan młody: 100%
Antoni Adolf Domaniewski (28 ) ojciec: Roch, matka: Zuzanna
Anastazja Żurek (27) ojciec: Józef, matka: Jadwiga
Jeśli jest jakiś błąd to to by mniej więcej się zgadzało ponieważ rozbierżność wynosi prawie 10 lat jeśli chodzi o wiek....było by 29 lat chociaż że akt ślubu pokazuję 28
data urodzin :
17.7.1842r. – data urodzin
01.07.1872 (1882??) - data ślubu
Nawet jeśli tak jest to brakuje jednego roku
Ostatnio zmieniony pn 24 wrz 2012, 22:23 przez DomaniewskiM, łącznie zmieniany 1 raz.
-
DomaniewskiM

Nie szkodzi. Więc wszystko się wyjaśniło. Zdarza się najlepszym 
Brakuję tylko czemu w akcie podane że miał 28 lat jak:
Data urodzenia:
17.7.1842
Data ślubu:
01.07.1872
A tu niecałe 30 (29)?
Także czemu akt urodzen pokazuję imie tylko jako Adolf bez drugiego. Wydaję mi się że w akcie ślubu "Antoni, Adolf Domaniewski" to Adolf Antoni z racji przecinku. Widziałem to już nie raz w aktach.
Czy ktoś może potwierdzić czy czasami się nie myle
Brakuję tylko czemu w akcie podane że miał 28 lat jak:
Data urodzenia:
17.7.1842
Data ślubu:
01.07.1872
A tu niecałe 30 (29)?
Także czemu akt urodzen pokazuję imie tylko jako Adolf bez drugiego. Wydaję mi się że w akcie ślubu "Antoni, Adolf Domaniewski" to Adolf Antoni z racji przecinku. Widziałem to już nie raz w aktach.
Czy ktoś może potwierdzić czy czasami się nie myle
-
DomaniewskiM

Jak to było z tymi imionami w tych czasach w aktach?zy ktoś wie jak to się czytało? Czy napisane Antoni, Adolf Domaniewski (dwóch imion) sie rozumie jako Adolf Antoni Domaniewski? Tak by się wydawało z aktu urodzenia. Także czemu w akcie nie ma drugiego imienia? Dziwne to.
Czy ktoś by mógł mi przeczytać podpis w tym akcie oraz przetłumaczyć mi co jest napisane pod nim? Dziękuję...
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 5b24d.html
Czy ktoś by mógł mi przeczytać podpis w tym akcie oraz przetłumaczyć mi co jest napisane pod nim? Dziękuję...
-
DomaniewskiM

- Jan.Ejzert

Ksiądz nazywał się Władysław Burchaciński:DomaniewskiM pisze: .....Czy ktoś by mógł mi przeczytać podpis w tym akcie oraz przetłumaczyć mi co jest napisane pod nim? Dziękuję...
http://www.wtg-gniazdo.org/ksieza/main. ... is&id=5630
Napis poniżej to taki skrót zastosowany przez księdza;
"Proboszcz utrzymujący Akta Stanu Cywilnego"
Pozdrawiam,
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Czarek
Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.