Proszę o przetłumaczenie aktu z j. rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę o przetłumaczenie aktu z j. rosyjskiego

Post autor: mirkania »

Witam.
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia, którego link zamieszczam poniżej

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/909 ... 1cbb6.html

Pięknie dziękuję za pomoc.

Mirka
Gośka

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Gośka »

218 Wólka
Działo sie to w mieście Mława 17/30 maja 1903 roku o godzinie 12 w poludnie. Stawił się Zygmunt Gawkowski pomocnik naczelnika stacji wileńskiej? kolei z Wólki, lat 42, i w obecności Antoniego Świderskiego lat 34 i Pawła Witkowskiego lat 31 obydwu kościelnych służących z Mławy i okazał nam dziecię plci męskiej oświadczając, że urodziło sie w Wólce 28 października/ 10 listopada 1901 roku o godzinie 11 w nocy od niezamężnej Marianny Smolińskiej lat 20, służącej i nieznanego ojca. Dziecku temu na chrzcie świętym dzisiejszego dnia celebrowanym przez Ks. Adama Goszczyńskiego miejscowego wikariusza dano imię Kazimierz a rodzicami chrzestnymi byli Zygmunt Gawkowski i Waleria Michalik. Akt ten zgłaszającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany przez nas i zgłaszającego podpisany.
Ks. (...) Kanonik Pułtuski i Przeor Mławskiej Parafii Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego
Zygmunt Gawkowski

:) Gośka
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Bardzo dziękuję za pomoc w odczytaniu aktu urodzenia.

Pozdrawiam, Mirka
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Post autor: Zawadzki_Rafał »

Witam Wszystkich,

Mam uprzejmą prosbę o pomoc w tłumaczeniu aktu urodzenia nr 17:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =15-18.jpg

Parafia Pokrzywnica, wieś Piskornia, w akcie pojawiają się nazwiska Wroniak i Pisarzak.

Z góry serdecznie dziekuję

Rafał
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Ponawiam prośbę o pomoc w tłumaczeniu.

W genetece jest informacja, że Paweł Zawadzki jest ojcem dziecka, którego akt dotyczy, ale jest to chyba błąd, ponieważ w tym czasie jego żona Ludwika rodzi mu kilku potomków. Przy całej mojej skromnej znajomości rosyjskiego, nie znalezłem w akcie informacji, że Władysław to syn Pawła.

Rafał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Paweł przedstawił dziecię i oświadczył, że jest zrodzone z jego małżonki -> skutek (jak we wszystkich takich przypadkach) -jest ojcem dziecka
imię matki i jednocześnie żony Pawła: Jadwiga
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Paweł przedstawił dziecię i oświadczył, że jest zrodzone z jego małżonki -> skutek (jak we wszystkich takich przypadkach) -jest ojcem dziecka
imię matki i jednocześnie żony Pawła: Jadwiga
Dziękuję za pomoc, ale moje wątpliwości nie zostały rozwiane :(

Dwadzieścia dni po sporządzeniu aktu urodzenia, Paweł Zawadzki przychodzi do księdza i informuje, że jego syn Władysław zmarł dzień wcześniej (akt nr 23):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =21-24.jpg

Tym razem ksiądz wpisuje jako matkę i żonę Pawła - Ludwikę z Kaczyńskich? Nie jestem pewien, ale chyba z tego aktu zgonu nie można ustalić w jakim wieku był zmarły Władysław :(

Może to zbieg okoliczności, i w Piskorni było w tym samym czasie dwóch Pawłów Zawadzkich, którzy mieli synów o imieniu Władysław, a może ksiądz się pomylił (poligamię mojego przodka wykluczam a priori)?

Może ktoś ma jakieś inne pomysły?

Rafał
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

nie wiem jakie wątpliwości rodzi ten akt urodzenia i co mogłoby je rozwiać
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: elgra »

Zawadzki_Rafał pisze: ale chyba z tego aktu zgonu nie można ustalić w jakim wieku był zmarły Władysław :(
20 dni mający
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie wiem jakie wątpliwości rodzi ten akt urodzenia i co mogłoby je rozwiać
Chodzi mi tylko o to, że 1 maja 1881 roku rodzi się Władysław syn Pawła i Jadwigi z Kwiatkowskich małżonków Zawadzkich, a 23 maja 1881 r. umiera Władysław syn Pawła i Ludwiki z Kaczyńskich małżonków Zawadzkich. Wszystko wskazuje na to, że to ten sam Władzio, ale matki ma jakieś inne :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

zgłaszałeś błąd w genetece
masz wątpliwości czy indeks osobowy oddaje treść aktu w dalszym ciągu?

geneteka nie zastąpi kwerendy i wyciągania wniosków
indeksy osobowe to nie drzewo -oddają treść aktów -takie ich zadanie
szukaj ślubów
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

elgra pisze:
Zawadzki_Rafał pisze: ale chyba z tego aktu zgonu nie można ustalić w jakim wieku był zmarły Władysław :(
20 dni mający
Teraz i ja to zauważyłem. Przyjmuję, że to ten sam Władzio i już.

Pozdrawiam

Rafał
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Jeśli masz możliwość prześledzić zapisy w księgach pod kątem wystepowania nazwiska Zawadzki, to sprawdź. Może okazać się, że jest kilka rodzin o tym samym nazwisku. Obydwaj panowie mogli być np. kuzynami albo zupełnie obcymi dla siebie ludźmi.
Podam Ci jeszcze przykład z mojej rodziny.
Rodzi się dziecko i w akcie urodzenia zamiast imienia i nazwiska matki dziecka wpisane jest imię i nazwisko babci tego dziecka. Gdyby nie chodziło o moją rodzinę, to bym na to nie zwróciła uwagi.

Pozdrawiam,
Basia.
Basia

Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Zawadzki_Rafał

Sympatyk
Adept

basiaps pisze:Jeśli masz możliwość prześledzić zapisy w księgach pod kątem wystepowania nazwiska Zawadzki, to sprawdź. Może okazać się, że jest kilka rodzin o tym samym nazwisku. Obydwaj panowie mogli być np. kuzynami albo zupełnie obcymi dla siebie ludźmi.
Podam Ci jeszcze przykład z mojej rodziny.
Rodzi się dziecko i w akcie urodzenia zamiast imienia i nazwiska matki dziecka wpisane jest imię i nazwisko babci tego dziecka. Gdyby nie chodziło o moją rodzinę, to bym na to nie zwróciła uwagi.

Pozdrawiam,
Basia.
Może być i tak, ale poszlaki wskazują na błąd w akcie urodzenia:
- Paweł Zawadzki zgłaszający urodzenie ma tyle samo lat, co Paweł Zawadzki zgłaszający później zgon, co wskazuje na to, że jest to ten sam Paweł (mój 2 x pradziadek),
- nazwisko panieńskie matki, która urodziła Władysława wpisane zostało jako Kwiatkowska, tymczasem jest to nazwisko panieńskie jej matki, czyli babki Władysława,
- imiona Ludwika i Jadwiga brzmią podobnie, i ktoś mógł je po prostu przekręcić,
- w genetece nie ma innego Władysława Zawadzkiego urodzonego w maju 1881 roku, a parafia Pokrzywnica jest dokładnie opracowana od 1874 roku.

Myślę, że nasi przodkowie, świadkowie stawający do aktów oraz księża zostawili nam trochę takich niespodzianek żeby pobudzić nasze szare komórki.

Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”