Witam,
Po wielu perypetiach uzyskałam wreszcie akt zgonu mojego pradziadka Piotra Kulwiecia z 1912r z Warszawy. Wiem wreszcie kto był jego ojcem i mogę podpiąć moją gałązkę do większej gałęzi rodzinnej.
Ale mam małą zagwozdkę. Otóż w akcie jest wpis:
...w Warszawie pod numerem tysiąc czterysta czterdzieści pięć C/1 tego dnia zmarł o trzeciej nad ranem Piotr Kulwieć ...... (tu nie rozumiem/ nie odczytuję słowa) mający sześćdziesiat siedem lat....
Bardzo proszę, może ktoś kto ma lepsze oczy ode mnie jest w stanie odczytać ten wyraz!?
Będę ogromnie wdzięczna.
https://picasaweb.google.com/1147104707 ... 5063771346
Pozdrawiam
Małgorzata
akt zgonu 1912 P.Kulwieć (rosyjski) nie mogę odczytać słowa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
капиталистъAle mam małą zagwozdkę. Otóż w akcie jest wpis:
...w Warszawie pod numerem tysiąc czterysta czterdzieści pięć C/1 tego dnia zmarł o trzeciej nad ranem Piotr Kulwieć ...... (tu nie rozumiem/ nie odczytuję słowa) mający sześćdziesiat siedem lat....
Bardzo proszę, może ktoś kto ma lepsze oczy ode mnie jest w stanie odczytać ten wyraz!?
Pozdrawiam,
Roman
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dziękuję Romku!
Jak zawsze można na Ciebie liczyć.
Teraz tylko muszę zrozumieć co ksiądz miał na myśli pisząc капиталистъ. Z przekazów rodzinnych wiem, że po Powstaniu 1863r rodzina bogata juz nie była i nie do końca wiem co mogłoby to oznaczać. Pradziadek ponoć "chodził" dzierżawami i dopiero pod koniec życia osiadł w Warszawie bo tu przeniosły się jego dzieci. Być może żył ze zgromadzonych środków (czyli kapitału) i stąd to określenie.
Pozdrawiam
Małgorzata
Jak zawsze można na Ciebie liczyć.
Teraz tylko muszę zrozumieć co ksiądz miał na myśli pisząc капиталистъ. Z przekazów rodzinnych wiem, że po Powstaniu 1863r rodzina bogata juz nie była i nie do końca wiem co mogłoby to oznaczać. Pradziadek ponoć "chodził" dzierżawami i dopiero pod koniec życia osiadł w Warszawie bo tu przeniosły się jego dzieci. Być może żył ze zgromadzonych środków (czyli kapitału) i stąd to określenie.
Pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
To chyba właściwy trop. Słowo użyte pewnie jako synonim rentiera. Dziś kapitalista znaczy już coś innego, a rentier znaczenia nie zmienił.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.