Wielka prośba, sama nie dam rady.....

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

beazoska

Post autor: beazoska »

Witam!
Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, dopiero zaczynam.
Mam wielką prośbę o przetłumaczenie aktu urodzin( chrztu)
Marianny Spasówki z ojca Andrzeja i matki też Marianny lub Marii.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... e4aa7.html

Poza tym mam jeszcze ciężki dla mnie do odczytania akt ślubu Kajetana Jagiełły z Stanisławą z d. Książczak z Pruszyna.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 16f88.html

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc!!!!
Beat Turska
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Pierwszy akt:
138 Ożarów
Działo się w osadzie (wsi) Gorbonie 17/30 kwietnia 1882 rkoku o 4 wieczorem. Stawił sie Andrzej Spasowka włościanin (chłop) ze wsi Ożarów 60 lat w obecności świadków Tomasza Biernackiego 45 lat i Pawła Kozioł 50 lat chłopów gospodarzy ze wski Ożarów i okazał nam niemowlę płci żeńskiej urodzone we wsi Ożarów dnia dzisiejszego o 3 po południu z prawowitej małżonki jego Marianny urodzonej Biernacka 40 lat. Dziecięciu temu na chrzcie św. odbybym dnia dzisiejszego dano imię Marianna a rodzicami chrzestnymi byli Tomasz Biernacki i Julianna Kozioł. Akt ten stawającemu i świadkom niepiśmiennym przeczytany, przez Nas tylko podpisany Proboszcza Garbowskiej Parafii prowadzącego Akta Stanu Cywilnego. Ksiądz Tomasz Petrykowski.
Ewa
beazoska

Jak szybko!!!
Pięknie dziękuję!!!!
Żadne slowa nie oddadzą mojej wdzięczności.
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Akt drugi:
Działo się w Pruszynie 1/14 listopada 1906 r o 2 po południu. Ogłaszamy, że w obecności świadkó Ludwika Jagiełły 40 lat i Kazimierza Boruty 35 lat gospodarzy mieszkających w Pruszynie zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między:
Kajetanem Jagiełło kawalerem 30 lat, urodzonym i zamieszkałym gospodarzem w Pruszynie, synem zmarłych Wojciecha i Julianny z domu Iwanek małżonków Jagiełlow a
Stanisławą Księżyczak panną 27 lat urodzoną i zamieszkałą przy rodzicach w Pruszynie, córką Ignacego i Ludwiki z domu Łopatka małżonków Księżyczak. Wygłoszono 3 zapowiedzi w tutejszym kościel parafialnym a dokładnie 28 X, 4 i 11 IX tego roku. Religijny obrzęd małżeństwa dopełnił w dniu dzisiejszm ksiądz Wincenty Kra... proboszcz Parafii Mord... Nowożeńcy oświadczyli, że umowy przedślubnej nie zawarli. Akt ten Nowożeńcomi świadkom niepiśmiennym przeczytano, przez Nas podpisany.
Pozdrawiam Ewa
beazoska

Pięknie, teraz wiem jak mam dalej szukać......
Wielkie dzięki, jak to dawniej "Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi....." :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”