http://www.istorizm.ru/html/r/rat5.html - tylko uważaj, boć to po rosyjskuAftanas_Jerzy pisze:Cytuję fragment z powyższego postu:
" Po wprowadzeniu w 1874 roku powszechnego obowiązku wojskowego "ратниками" zaczęto nazywać tych, których los nie pchnął do pełnienia prawdziwej służby, a także tych, którzy pozostawali w rezerwie przez odpowiedni okres. W czasie wojny "ратники" byli powoływani do wojsk rezerwowych celem pełnienia służby wartowniczej na tyłach i służb pomocniczych".
Skąd takie rewelacje? Z cytowanej książki "Словарь русских историзмов.", czy z głowy własnej?
Masz nieznośną manierę. Poddajesz pod wątpliwość faktyczne źródło czyichś cytatów, a sam zajmujesz się kreowaniem historii, nie podając źródeł, tylko nakazując "szukać w necie". Otóż nie mam zamiaru niczego szukać, bo nie jest mi to do niczego potrzebne, a Ty pewnie po prostu znowu czegoś nie zrozumiałeś albo nie doczytałeś. Natomiast dla Pytającego "dziesiętnik" nie ma najmniejszego znaczenia, a tylko wyprowadza Go (i ewentualnie innych Czytających) na manowce.Aftanas_Jerzy pisze: A tzw "dziesiętnicy" jako funkcja pomocnicza przy organizacji przygotowań "ratnych opołczenij" byli wyznaczani przez dowódców wojskowej administracji w powiatach (po dwóch na 'rotę'). Poszukaj w necie.
Taki termin podała Natalia, ale później się z tego wycofała. Nie widziałem dokumentu, lecz pierwotna wersja była prawdopodobna, bo taka funkcja rzeczywiście była, chociaż (jak sie okazało), nie w tym dokumencie.
(-) Tomasz Wojtaszek