Witam,
to zarabiajmy na obiektyw.
....w granicach wymienionej wsi Skaje obejmującego powierzchnię 27 dziesięcin , zapisanego na jego nazwisko w tabeli likwidacyjnej/parcelacyjnej dla wsi Skaje pod Nr 16, zgodnie z aktem sporządzonym przeze mnie Notariusza z dnia 5/17.I.1888 roku o Nr 18 jedną czwartą część tego gospodarstwa podarował swojemu synowi Andrzejowi Orłowskiemu i jego żonie Józefie Jadwidze, w pozostałych trzech czwartych częściach wymienionego gospodarstwa jest właścicielem aż do dnia dzisiejszego.
Następnie oświadcza Ludwik Orłowski, że niniejszym aktem oddaje i odstępuje stawającemu swojemu synowi Antoniemu Orłowskiemu na pełną własność, a także ze wszystkimi przynależnymi sobie prawami na konto jego udziału w masie spadkowej, to jest na nadział w części obowiązkowej, zachodnią połowę całej swojej z pozostawionych mu trzech czwartych części wyżej wspomnianego gospodarstwa chłopskiego wraz z połową wszystkich pozostałych po nim i stanowiących jego własność budynków znajdujących się na tym gospodarstwie, a także ze znajdującymi się na oddawanej części gospodarstwa zasiewami. Prawo własności swojemu synowi Antoniemu Orłowskiemu umacnia/zatwierdza i oddawaną część gospodarstwa od tego dnia zezwala przyjąć temuż synowi swojemu Antoniemu Orłowskiemu w jego faktyczne władanie i korzystanie określiwszy wartość tejże oddawanej części gospodarstwa w celu sporządzenia "
чертовной бумаги" od 1150 rubli.
Następnie Ludwik Orłowski zobowiązuje swojego syna, żeby z oddawanej mu części gospodarstwa wypłacił:
a) stawającej Mariannie Radgowskiej sumę 400 rubli należną jej Radgowskiej od niego jako oświadczającego zgodnie z aktem sporządzonym przeze mnie Notariusza w dniu dzisiejszym o Nr 133.
b) siostrom swoim Rozalii i Aleksandrze Orłowskim na konto części spadkowej sumę 500 rubli, czyli każdej z nich po 250 rubli jako spłatę należności przypadającej im z całych wymienionych trzech czwartych części gospodarstwa, a mianowicie: Rozalii Orłowskiej 23.I./4.II. 1899 roku, a Aleksandrze Orłowskiej po osiągnięciu przez nią pełnoletności.
W następstwie tego Antoni Orłowski oświadczył, że wyżej wymieniony nadział dokonany na jego korzyść przez ojca jego Ludwika Orłowskiego przyjmuje on z wdzięcznością i z oddanej mu części gospodarstwa zobowiązuje się płacić należności i wypełniać powinności.
& 4.) Na koniec oświadczyła Marianna Radgowska, że przed utworzeniem niniejszego aktu, od braci swoich Kazimierza i Apolinarego Kazimierzowych Radgowskich zgodnie z aktem sporządzonym przeze mnie Notariusza dnia 23.I./4.II.1895 roku o Nr 146 otrzymałą ona sumę 300 rubli i potwierdza to przyjęcie.
& 5.) Sporządzający niniejszy akt Notariusz objaśnił umawiającym się stronom, że na mocy & 208 Kodeksu Królestwa Polskiego w celu spełnienia tej przedślubnej umowy konieczne jest przy zawieraniu cywilnego aktu ślubnego przed Urzędnikiem stanu cywilnego oznajmienie o tej przedślubnej umowie.
Akt niniejszy sporządzony w obecności świadków osobiście mi znanych i posiadających zdolność prawną, mieszkańców miasta Szczuczyna dworskiego Stanisława Ławrentowicza Górskiego i mieszczanina Andrzeja Osipowicza Trutkowskiego został przeczytany, przyjęty przez nich, a także przez Antoniego Orłowskiego, stawających i Notariusza podpisany, gdyż pozostali stawający oświadczają, że są niepiśmienni i za nich na moją prośbę podpisze się mieszkaniec Szczuczyna szlachcic Jan Martynowicz Borowski znany mi osobiście.
Pierwszy odpis tego aktu będzie wydany wszystkim oświadczającym, Rozalii i Aleksandrze Orłowskim oraz Kazimierzowi i Apoloniuszowi Radgowskim. Opłata stemplowa 5 rubli i 40 kopiejek skasowana została przy sporządzaniu do niniejszego aktu aktowego dokumentu rozliczeniowego oraz wniesiono 80 kopiejek i 5 kopiejek za naklejenie na niniejszym akcie znaczków skarbowych, a za napisanie aktu 3 ruble oraz na rzecz Szczuczyńskiej Kasy Miejskiej 1 rubel 57 pół kopiejki.
Podpisy: Antoni Orłowski
za niepiśmiennych Ludwika Orłowskiego, Kazimierza Radgowskiego i Mariannę Radgowską na ich osobistą prośbę podpisał Jan Martynowicz Borowski
świadek Stanisław Ławrentowicz Górski
świadek Andrzej Osipowicz Trutkowski
Notariusz Franciszek Andrzejewicz Zanieski
Będzie wpłata na obiektyw!
Pozdrawiam ,
Monika