http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 05454.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/26 ... 05434.jpg/
Bardzo zależy mi na tych 2 tłumaczeniach. Mam jeszcze jeden dokument, być może mniej istotne ale nie chciałabym nadużywać uprzejmości.
http://imageshack.us/photo/my-images/43 ... 04422.jpg/
Jeżeli mógłby ktoś odczytać cokolwiek z tych tekstów, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam
Ula
Wielka prośba o tłumaczenie akt-Andrzej i Katarzyna Gralak
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Nizioł_Krzysztof

Wielka prośba o tłumaczenie akt-Andrzej i Katarzyna Gralak
Parafia p.w. św. Michała Archanioła w Rajsku
Akt zgonu Nr 84, Modła
Zdarzyło się w osadzie Rajsko piętnastego (dwudziestego siódmego) grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku, o godzinie dziewiątej rano. Stawili się Marcin Tomczak, lat pięćdziesiąt cztery i Błażej Gałka, lat pięćdziesiąt dwa, obaj włościanie, mieszkańcy osady Modła, i oświadczyli, że trzynastego (dwudziestego piątego) tego miesiąca i roku, o godzinie jedenastej rano umarł w osadzie Modła Andrzej Gralak, włościanin, wdowiec, mieszkaniec osady Modła, tamże urodzony syn Michała i Katarzyny małżonków Gralak już nieżyjących, lat osiemdziesiąt. Po naocznym stwierdzeniu zgonu Andrzeja Gralaka akt ten świadkom przeczytany, a że pisać nie umieją przez nas tylko podpisany.
Proboszcz Parafii Rajsko, Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego
Ksiądz (?)
Zdarzyło się w osadzie Rajsko piętnastego (dwudziestego siódmego) grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego ósmego roku, o godzinie dziewiątej rano. Stawili się Marcin Tomczak, lat pięćdziesiąt cztery i Błażej Gałka, lat pięćdziesiąt dwa, obaj włościanie, mieszkańcy osady Modła, i oświadczyli, że trzynastego (dwudziestego piątego) tego miesiąca i roku, o godzinie jedenastej rano umarł w osadzie Modła Andrzej Gralak, włościanin, wdowiec, mieszkaniec osady Modła, tamże urodzony syn Michała i Katarzyny małżonków Gralak już nieżyjących, lat osiemdziesiąt. Po naocznym stwierdzeniu zgonu Andrzeja Gralaka akt ten świadkom przeczytany, a że pisać nie umieją przez nas tylko podpisany.
Proboszcz Parafii Rajsko, Utrzymujący Akta Stanu Cywilnego
Ksiądz (?)
Bardzo dziękuję za tłumaczenie.
Zastanawiam się dlaczego sąsiedzi zgłaszali śmierć mojego pra pra pra dziadka a niego jego syn czy rodzina, czy tak to się odbywało w tamtych czasach?
Na 100 % nie urodził się on w Modle (sąsiedzi pewnie nie wiedzieli gdzie).
A najbardziej interesuje mnie właśnie to, skąd przybył do Modły.
Wychodzi na to ,że miał ok. 23 lat jak się zjawił- ponieważ stawiam na okres powstania listopadowego.
Muszę szukać aktu małżeństwa ... a to już wyprawa do Poznania
Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ Panie Krzysztofie.
Zastanawiam się dlaczego sąsiedzi zgłaszali śmierć mojego pra pra pra dziadka a niego jego syn czy rodzina, czy tak to się odbywało w tamtych czasach?
Na 100 % nie urodził się on w Modle (sąsiedzi pewnie nie wiedzieli gdzie).
A najbardziej interesuje mnie właśnie to, skąd przybył do Modły.
Wychodzi na to ,że miał ok. 23 lat jak się zjawił- ponieważ stawiam na okres powstania listopadowego.
Muszę szukać aktu małżeństwa ... a to już wyprawa do Poznania
Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ Panie Krzysztofie.