Uprzejmie proszę o tłumaczenie:
Nr 1846; Łódź; 1893; Aleksander Petelewicz (urodzenie)
Link: [ http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 3-1846.jpg ]
Nr 34; Ćmielów; 1890; Jan Petelewicz i Teofila Dominikiewicz (ślub)
Link: [ http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =34-37.jpg ]
Nr 41; Ćmielów; 1895; Jan Kędzierski i Julianna Petelewicz (ślub)
Link: [ http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =39-42.jpg ]
Nr 54; Sandomierz, Św. Paweł; 1909; Łukasz(?) Petelewicz (zgon)
Link: [ http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =52-57.jpg ]
Szczególnie zależy mi na nazwach miejscowości pochodzenia rodziców wymienionych osób - nie znając języka rosyjskiego trudno mi ocenić czy taka informacja tam się w ogóle znajduje.
Z góry bardzo dziękuję!
Prośba o tłumaczenie - nazwisko Petelewicz
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
-
MonikaMaru

Prośba o tłumaczenie - nazwisko Petelewicz
Witam,
1846. Łódź
1. Działo się: Łódź parafia św. Krzyża 26.VI./8.VII.1893 o 3-ej po poł.
2. Ojciec: Jan Petelewicz zdun z Łodzi 25 lat mający
3. Świadkowie: Jan Różalski i Jan Elik , pełnoletni zduni z Łodzi
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Łodzi 16/28.V.br o 3-ej rano
5. Matka: prawow. małż. Teofila z Dominikiewiczów 21 lat
6. Nadane imię: ALEKSANDER
7. Chrzestni: Jan Różycki i Marianna Górska
Różalski i Różycki - dwa różne nazwiska czy przekręcone jedno?
34. Ćmielów
1. Działo się: Ćmielów 19.IX./1.X.1890 o 6-ej po poł.
2. Świadkowie: Franciszek Wieczorek stelmach , 50 lat mający i Benedykt Wójcikowski fabrykant 36 lat mający, zamieszkali w Ćmielowie
3. Pan młody: JAN PETELEWICZ kawaler, fabrykant, 23 lata mający, syn Kacpra już nieżyjącego i Franciszki z Wójcików małżonków Petelewiczów, urodzony i zamieszkały przy matce w Ćmielowie
4. Panna młoda: TEOFILA DOMINIKIEWICZ, panna, 19 lat mająca, córka Benedykta i Marianny z Cieszkowskich małżonków Dominikiewiczów, urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Ćmielowie
5. Zapowiedzi: trzy ogłoszone w parafialnym kościele w Ćmielowie 20.VII./10.VIII; 5/17 i 12/24.VIII.br
6. Umowa przedślubna: nie zawarto
7. Pozwolenie na ślub: udzielone ustnie przez asystujących przy akcie matkę pana młodego i rodziców panny młodej
41. Ćmielów
1. Ćmielów 29.VIII./10.IX.1895 o 6-ej po poł.
2. Jan Chodurski 59 lat i Wincenty Granat 55 lat, obaj rolnicy zamieszkali w Ćmielowie
3. JAN KĘDZIERSKI kawaler, fabrykant garncarski, 27 lat mający, syn Stanisława i Balbiny z Lenczewskich małżonków Kędzierskich już zmarłych, urodzony i zamieszkały w Ćmielowie
4. JULIANNA PETELEWICZ panna , 19 lat mająca, córka zmarłego Kacpra i Franciszki z Wójcików małżonków Petelewiczów, urodzona i zamieszkała w Ćmielowie
5.trzy ogłoszone w ćmielowskim kościele parafialnym 30.VII/11.VIII, 6/18 i 13/25.I.br
6. nie zawarto
7. udzielone ustnie przez asystującą przy akcie matkę panny młodej.
54. Gołębice
1. Działo się: Sandomierz parafia św. Pawła 17/30.VIII.1909 o 1-ej po poł.
2. Stawający: Jan Kołacz 56 lat i Franciszek Sroka 44 lata, gospodarze z Gołębic
3. Zgon: w Gołębicach 16/29.VIII.br o 7-ej rano zmarł ŁUKASZ PETELEWICZ, syn Stanisława i Marianny niewiadomej z domu, 80 lat mający wdowiec.
Pozdrawiam,
Monika
1846. Łódź
1. Działo się: Łódź parafia św. Krzyża 26.VI./8.VII.1893 o 3-ej po poł.
2. Ojciec: Jan Petelewicz zdun z Łodzi 25 lat mający
3. Świadkowie: Jan Różalski i Jan Elik , pełnoletni zduni z Łodzi
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Łodzi 16/28.V.br o 3-ej rano
5. Matka: prawow. małż. Teofila z Dominikiewiczów 21 lat
6. Nadane imię: ALEKSANDER
7. Chrzestni: Jan Różycki i Marianna Górska
Różalski i Różycki - dwa różne nazwiska czy przekręcone jedno?
34. Ćmielów
1. Działo się: Ćmielów 19.IX./1.X.1890 o 6-ej po poł.
2. Świadkowie: Franciszek Wieczorek stelmach , 50 lat mający i Benedykt Wójcikowski fabrykant 36 lat mający, zamieszkali w Ćmielowie
3. Pan młody: JAN PETELEWICZ kawaler, fabrykant, 23 lata mający, syn Kacpra już nieżyjącego i Franciszki z Wójcików małżonków Petelewiczów, urodzony i zamieszkały przy matce w Ćmielowie
4. Panna młoda: TEOFILA DOMINIKIEWICZ, panna, 19 lat mająca, córka Benedykta i Marianny z Cieszkowskich małżonków Dominikiewiczów, urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Ćmielowie
5. Zapowiedzi: trzy ogłoszone w parafialnym kościele w Ćmielowie 20.VII./10.VIII; 5/17 i 12/24.VIII.br
6. Umowa przedślubna: nie zawarto
7. Pozwolenie na ślub: udzielone ustnie przez asystujących przy akcie matkę pana młodego i rodziców panny młodej
41. Ćmielów
1. Ćmielów 29.VIII./10.IX.1895 o 6-ej po poł.
2. Jan Chodurski 59 lat i Wincenty Granat 55 lat, obaj rolnicy zamieszkali w Ćmielowie
3. JAN KĘDZIERSKI kawaler, fabrykant garncarski, 27 lat mający, syn Stanisława i Balbiny z Lenczewskich małżonków Kędzierskich już zmarłych, urodzony i zamieszkały w Ćmielowie
4. JULIANNA PETELEWICZ panna , 19 lat mająca, córka zmarłego Kacpra i Franciszki z Wójcików małżonków Petelewiczów, urodzona i zamieszkała w Ćmielowie
5.trzy ogłoszone w ćmielowskim kościele parafialnym 30.VII/11.VIII, 6/18 i 13/25.I.br
6. nie zawarto
7. udzielone ustnie przez asystującą przy akcie matkę panny młodej.
54. Gołębice
1. Działo się: Sandomierz parafia św. Pawła 17/30.VIII.1909 o 1-ej po poł.
2. Stawający: Jan Kołacz 56 lat i Franciszek Sroka 44 lata, gospodarze z Gołębic
3. Zgon: w Gołębicach 16/29.VIII.br o 7-ej rano zmarł ŁUKASZ PETELEWICZ, syn Stanisława i Marianny niewiadomej z domu, 80 lat mający wdowiec.
Pozdrawiam,
Monika
-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
Serdecznie dziękuję!
Mam jeszcze trochę metryk, lecz nie mam śmiałości więcej prosić. Te (szczególnie dwie pierwsze) były dla mnie osobiście najważniejsze.
O rodzicach chrzestnych Aleksandra Petelewicza dowiedziałem się dopiero z tego dokumentu, więc nie wiem czy tu zaszła pomyłka. Czy imię matki Teofili Dominikiewicz to może być Marcjanna?
Pozdrawiam
Michał Gajzler
Mam jeszcze trochę metryk, lecz nie mam śmiałości więcej prosić. Te (szczególnie dwie pierwsze) były dla mnie osobiście najważniejsze.
O rodzicach chrzestnych Aleksandra Petelewicza dowiedziałem się dopiero z tego dokumentu, więc nie wiem czy tu zaszła pomyłka. Czy imię matki Teofili Dominikiewicz to może być Marcjanna?
Pozdrawiam
Michał Gajzler
-
MonikaMaru

-
Gajzler_Michał

- Kontakt: