Jaki to zawód, funkcja, stan? j. rosyjski

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
starzec

Sympatyk

Post autor: starzec »

starzec pisze:Witam serdecznie
szukam "zakresu obowiązków" zawodu
квартирмейстер города - (kwatermistrz miasta ?, czy to należy rozszyfrować jako intendent?)
w przypadku mojego 3xpradziadka w Łowiczu.
Przypuszczalnie (tak wynika z aktu ślubu jego syna) piastował to stanowisko do 1853 (ale od kiedy ?)

pozdrawiam
przemek chełstowski
Witam ponownie.
Dotarłem w AGAD do dokumentów personalnych 2xpradziadka. Jest w nim podanie o przyjęcie do pracy również w Łowiczu i podaje, że jego ojciec, a więc mój 3xpradziadek, był sekretarzem (a więc nie kwatermistrzem/intendentem) magistratu miasta Łowicza.

Dodatkowo jest informacja, że 3xpra był urzędnikiem klasy 10, a 2xpra w 1861 otrzymał stanowisko klasy 13 (Asystent Kasy Powiatowej).

... a teraz gorąca prośba o Wasze podpowiedzi:
- może wiecie czym zajmował się taki sekretarz (3xpra zmarł 1853) w magistracie miasta ?
- gdzie szukać (i najlepiej - znaleźć :) ) wykazu klas zaszeregowania - jaka była rozpiętość zadań, odpowiedzialności w poszczególnych klasach?
pozdrawiam
Przemysław Chełstowski

poszukuję śladów Antosiewiczów, Chełstowskich, Chojnowskich, Funków, Klimeckich, Kuleszów, Lutrzykowskich, Nasiadko, Skarżyńskich
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

starzec pisze:
starzec pisze:Witam serdecznie
szukam "zakresu obowiązków" zawodu
квартирмейстер города - (kwatermistrz miasta ?, czy to należy rozszyfrować jako intendent?)
w przypadku mojego 3xpradziadka w Łowiczu.
Przypuszczalnie (tak wynika z aktu ślubu jego syna) piastował to stanowisko do 1853 (ale od kiedy ?)

pozdrawiam
przemek chełstowski
Witam ponownie.
Dotarłem w AGAD do dokumentów personalnych 2xpradziadka. Jest w nim podanie o przyjęcie do pracy również w Łowiczu i podaje, że jego ojciec, a więc mój 3xpradziadek, był sekretarzem (a więc nie kwatermistrzem/intendentem) magistratu miasta Łowicza.

Dodatkowo jest informacja, że 3xpra był urzędnikiem klasy 10, a 2xpra w 1861 otrzymał stanowisko klasy 13 (Asystent Kasy Powiatowej).

... a teraz gorąca prośba o Wasze podpowiedzi:
- może wiecie czym zajmował się taki sekretarz (3xpra zmarł 1853) w magistracie miasta ?
- gdzie szukać (i najlepiej - znaleźć :) ) wykazu klas zaszeregowania - jaka była rozpiętość zadań, odpowiedzialności w poszczególnych klasach?
Wszystko znajdziesz w rosyjskiej Wikipedii: zacznij od głównego linku >> http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%B0%D1%85
Szczegóły wybranych rang (klas) w odnośnikach np. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... 1%80%D1%8C

Uwaga: polska wersja tego hasła jest bardzo okrojona.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
starzec

Sympatyk

Post autor: starzec »

Bardzo dziękuję za szybką reakcję.
Rzeczywiście jest tam podział na klasy stanowisk cywilnych "Imperium Rosyjskiego" , ale wszystkiego jednak nie ma ( i ten rosyjski :)), ważne że jest jakiś pkt zaczepienia.

Czytałem (w bardzo ogólnym opracowaniu chyba I.Ihnatowicza, o Społeczeństwie polskim 1864-1914), że władze rosyjskie próbowały wprowadzać (odzwierciedlać) swoje struktury urzędnicze w Królestwie Polskim, jednak miały z tym kłopoty, do tego zmiany były dosyć częste (co kilkanaście lat), co w społeczeństwie kształtowało poczucie nietrwałości władzy (i bardzo dobrze)
pozdrawiam
Przemysław Chełstowski

poszukuję śladów Antosiewiczów, Chełstowskich, Chojnowskich, Funków, Klimeckich, Kuleszów, Lutrzykowskich, Nasiadko, Skarżyńskich
geniusz

Sympatyk

Jaki to zawód j. rosyjski

Post autor: geniusz »

Na akcie urodzenia mojego pradziadka z 1900 r w języku rosyjskim jest napisane korczemnyj strażnik IX Lubelskiego Zarządu Akzyzowego jaki to zawód nie mogę odnaleźć w słowniku proszę o pomoc
Mirosław Zborowski
geniusz

Sympatyk

czy ten zawód to karczmowy strażnik, który pobierał akcyzę np od alkoholu?.
Pozdrawiam
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Niezupełnie, choć blisko. nie wiem jak by się to nazywało dzisiaj, ale "korchemnaja strazh" to był rodzaj państwowej inspekcji akcyzowej. Nazwa pochodzi od słowa "korchemstvo", które oznacza nielegalne wytwarzanie i obrót towarami takimi jak tytoń, wino, piwo, sól, za które powinna być płacona akcyza. "Korchemnyj strazhnik" był więc pewno kimś w rodzaju funkcjonariusza/ inspektora, który miał za zadanie wykrywać takie nielegalne towary. Wiadomości na ten temat np. z rosyjskiej encyklopedii Brockhausa 1890-1907:
http://dic.academic.ru/dic.nsf/brokgauz ... 0%B0%D1%8F

Pozdrowienia

Wiktor
geniusz

Sympatyk

Bardzo dziękuję .Mam jeszcze jedno pytanie, kto mógł wykonywać taki zawód-gubernia kielecka?
Pozdrawiam
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Niie ma za co:-) Co do drugiego pytania, to nie jestem niestety na tyle kompetentny, można jedynie snuć domysły. Nie wiem też jaką rangę urzędniczą (i czy w ogóle) miał taki strażnik; czy była to funkcja cywilna czy wojskowa w przypadku Pana przodka. Jak Pan może wie w Cesarstwie Rosyjskim funkcjonowała tabela rang, która przyporządkowywała każdego urzędnika jakiemuś miejscu w hierarchii.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Witam

Co znaczy запасный сф рейтар?

Pozdrawiam

Ewa Kurowska
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

kurowska_ewa pisze:Witam

Co znaczy запасный сф рейтар?

Pozdrawiam

Ewa Kurowska

Powinno być запасный ефрейтор = kapral przeniesiony do rezerwy (w piechocie).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
kurowska_ewa

Sympatyk

Post autor: kurowska_ewa »

Bardzo dziękuję.

Ewa
artelpro

Sympatyk

Post autor: artelpro »

Prośba. Kim był Michał Pośpiech (кутникъ) z poniższego aktu?
Obrazek

Ten sam Michał Pośpiech ale w innym dokumencie zapisany jakos inaczej ale nie umiem rozszyfrować podkreśliłem na czerwono:
Obrazek

z góry dziękuję za pomoc.
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Jeżeli chodzi o pierwszy akt, nie pomogę.
Natomiast w drugim бобыль to wg słownika: chłop bez ziemi, własności; chałupnik; chatnik; zagrodnik;

Ela
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Teraz mi wpadło , czy кутник, to nie będzie ktoś, kto mieszka kątem. Michał należał do ubogich wieśniaków. A słowo może pochodzić od куток czyli уголок = kącik.

pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

MonikaMaru pisze:Teraz mi wpadło , czy кутник, to nie będzie ktoś, kto mieszka kątem. Michał należał do ubogich wieśniaków. A słowo może pochodzić od куток czyli уголок = kącik.

pozdrawiam,
Monika
Moniko,
Oba słowa to synonimy. Patrz http://www.slovopedia.com/
wg Fasmera: бобыль= безземельный крестьянин, поденщик;
wg Dala: кутник = бобыль, захребетник, батрак, работник, не хозяин.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”