http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0423.jpg
dotyczy aktu nr 81. nie wszystko udało mi się rozczytać/zroumieć, chociaż pismo wyjątkowo czytelne.
Miejscowość Niechodzin i Nużewo (obecnie dzielnice/przedmieścia Ciechanowa)
Interesują mnie przede wszystkim dane kawalera:
- Stanisław Nawotczyński syn Antoniego i Marianny z Sadowskich.
(miejsce urodzenia?? wiek??)
Z góry dziękuję.
Może poza tym ktoś z Państwa ma w swoim drzewie Nawotczyńskich/Nowotczyńskich? Chętnie wymienię się uwagami i spostrzeżeniami.
mała pomoc w tłumaczeniu (ros.)
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
mała pomoc w tłumaczeniu (ros.)
Witam,
Rąbierz parafia Opinogóra, lat 25
pozdrawiam monika
Rąbierz parafia Opinogóra, lat 25
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
-
kpalubinska

Witam:)
Miejsce - Ciechanów, 20września/3października 1909r., godz.5 po południu
świadkowie - Stanisław Klejna i Wacław Biliński - chłopi z Niechodzina
Pan młody - Stanisław Nowotczyński, kawaler, chłop, l.25, ur. w Rąbieży parafia Opinogóra, zamieszkały w Nużewie, s.Antoniego i Marianny Sadowskiej
Panna młoda - Józefa Bilińska, panna, l.23, ur. w Szczurzynku, córka Franciszka i Franciszki Wojciechowskiej,zamieszkała w Niechodzinie
Pozdrawiam,
KamilaP.
ps.oj, nie zauważyłam, że już ktoś pomógl:)
Miejsce - Ciechanów, 20września/3października 1909r., godz.5 po południu
świadkowie - Stanisław Klejna i Wacław Biliński - chłopi z Niechodzina
Pan młody - Stanisław Nowotczyński, kawaler, chłop, l.25, ur. w Rąbieży parafia Opinogóra, zamieszkały w Nużewie, s.Antoniego i Marianny Sadowskiej
Panna młoda - Józefa Bilińska, panna, l.23, ur. w Szczurzynku, córka Franciszka i Franciszki Wojciechowskiej,zamieszkała w Niechodzinie
Pozdrawiam,
KamilaP.
ps.oj, nie zauważyłam, że już ktoś pomógl:)
Obojgu Wam dziękuję bardzo. Muszę się bardziej przyłożyć do repetytorium z rosyjskiego
Tu mam kolejny akt, również częściowo przeze mnie odczytany. Dla przyspieszenia podam informacje, których jestem pewien:
http://img191.imageshack.us/img191/8270/m6wk.jpg
Akt ślubu wcześnie wymienionych rodziców STanisława: Antoniego nawotczyńskiego (Nowotczyńskiego) i Maryanny z Sadowskich
Pałuki dnia 20 ... 1881 r. o godz. 10 rano. W obecności Kazimierza Tułowieckiego lat 47, i Franciszka Rycerza (?) lat 32
kawaler: Antoni Nawotczyński (często przekręcane na Nowotczyński) lat 23, syn Mikołaja (??) i Wiktorii z Rzemkowskich (??) urodzony w ... ?? jakiego prichoda?? (Miejscowość odczytałem, ale ale nie będę niczego sugerował) ó
Panna: Maryanna Sadowska lat 22, córka Karola i Emilii z Przybylskich, ur. w (tej całej linijki nie rozumiem)
Za uzupełnienie braków z góry, ponownie dziękuję.
Tu mam kolejny akt, również częściowo przeze mnie odczytany. Dla przyspieszenia podam informacje, których jestem pewien:
http://img191.imageshack.us/img191/8270/m6wk.jpg
Akt ślubu wcześnie wymienionych rodziców STanisława: Antoniego nawotczyńskiego (Nowotczyńskiego) i Maryanny z Sadowskich
Pałuki dnia 20 ... 1881 r. o godz. 10 rano. W obecności Kazimierza Tułowieckiego lat 47, i Franciszka Rycerza (?) lat 32
kawaler: Antoni Nawotczyński (często przekręcane na Nowotczyński) lat 23, syn Mikołaja (??) i Wiktorii z Rzemkowskich (??) urodzony w ... ?? jakiego prichoda?? (Miejscowość odczytałem, ale ale nie będę niczego sugerował) ó
Panna: Maryanna Sadowska lat 22, córka Karola i Emilii z Przybylskich, ur. w (tej całej linijki nie rozumiem)
Za uzupełnienie braków z góry, ponownie dziękuję.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.