Witam serdecznie mam skan strony która dotyczy mojej prababci Heleny Kumór z domu Piotrowska
lewy górny róg skanu , jak ktos jest wstanie bardzo prosze o wiadomosc na pw
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5c ... fecf6.html
pozdrawiam serdecznie
Prośba o tłumaczenie
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
pawełcałka

- Cieśla_Jerzy

Jeżeli chcesz pomocy, to zamieść skan w lepszej rozdzielczości. Tłumacz też człowiek i nie musi ślepić w rozmazujące się litery, gdy musi powiększyć skan, by móc go rozczytać. Poza tym dobrze jest podać nazwy własne (miejscowości, nazwiska), które mogą wytępować w akcie. To też ułatwia pracę tłumacza. Po co mam się domyślać nazwy parafii, którą Ty niewątpliwie znasz?

Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
powiat garwoliński
-
pawełcałka

witam , dziekuje za szybka w miare odpowiedz , przepraszam za niedogodnosci otwierajac u siebie na komputerze dajac powiekszenie obrazu jest ladnie wyraziste i czytelne zdjecie . Ponizej wyciolem dany akt co mnie interesuje mam nadzieje ze tym razem sie uda sie odczytac
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96d ... 35366.html
pozdrawiam serdecznie i co zlego to nie ja
Jezeli chodzi o dane do parafia w Dzierążni
prababcia nazywa sie Piotrowska Helena po mężu Kumór.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/96d ... 35366.html
pozdrawiam serdecznie i co zlego to nie ja
Jezeli chodzi o dane do parafia w Dzierążni
prababcia nazywa sie Piotrowska Helena po mężu Kumór.
- Cieśla_Jerzy

Akty urodzonych w 1904 roku
Dzierążnia nr 1
Działo się we wsi Dzierążnia dnia trzeciego (szesnastego) stycznia tysiąc dziewięćset czwartego roku o godzinie dziewiątej po północy. Stawił się osobiście Tomasz Piotrowski, lat czterdzieści jeden, rolnik zamieszkały w Dzierążni, w obecności Józefa Nowaka, lat dwadzieścia siedem i Juliana Paterka, lat siedemdziesiąt pięć, kościelnego dziada przy tutejszym kościele zamieszkałego i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się ono tutaj w Dzierążni dnia pierwszego (czternastego) bieżącego miesiąca i roku o godzinie jedenastej w nocy z prawowitej jego małżonki Marianny z domu Wierzba, lat dwadzieścia osiem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Helena, a rodzicami chrzestnymi jego byli wyżej wymieniony Józef Nowak i Katarzyna Piotrowska. Akt ten obecnym przeczytany, a wobec ich niepiśmienności przez nas podpisany

Dzierążnia nr 1
Działo się we wsi Dzierążnia dnia trzeciego (szesnastego) stycznia tysiąc dziewięćset czwartego roku o godzinie dziewiątej po północy. Stawił się osobiście Tomasz Piotrowski, lat czterdzieści jeden, rolnik zamieszkały w Dzierążni, w obecności Józefa Nowaka, lat dwadzieścia siedem i Juliana Paterka, lat siedemdziesiąt pięć, kościelnego dziada przy tutejszym kościele zamieszkałego i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się ono tutaj w Dzierążni dnia pierwszego (czternastego) bieżącego miesiąca i roku o godzinie jedenastej w nocy z prawowitej jego małżonki Marianny z domu Wierzba, lat dwadzieścia osiem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Helena, a rodzicami chrzestnymi jego byli wyżej wymieniony Józef Nowak i Katarzyna Piotrowska. Akt ten obecnym przeczytany, a wobec ich niepiśmienności przez nas podpisany
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
powiat garwoliński
-
pawełcałka