Bardzo proszę o przetłumaczenie, ur. Pilne
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
chołoniewski

Bardzo proszę o przetłumaczenie, ur. Pilne
Witam
Zwracam się z wielką prośbą o przetłumaczenie
Może być pobieżnie bez szczegółów .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e71 ... fd349.html
Zwracam się z wielką prośbą o przetłumaczenie
Może być pobieżnie bez szczegółów .
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e71 ... fd349.html
- Cieśla_Jerzy

-
chołoniewski

Proszę o pomoc w przetłumaczeniu
Witam
Dziękuję za uwagę ,zgodnie z zaleceniem postąpiłem na portalu "fotosika"
Jurek

Dziękuję za uwagę ,zgodnie z zaleceniem postąpiłem na portalu "fotosika"
Jurek

- Cieśla_Jerzy

Nie bardzo zrozumiałeś. Ale napisz mi dlaczego tłumacz, który ma udzielić Tobie pomocy, ma zmagać się z "bukwami" i ustalać z jakiej parafii pochodzi dokument? Czyżbyś nie znał nazwy tej parafii i nazwiska osoby, która wystąpuje w akcie??? Chcesz pomocy, to nie utrudniaj pracy tłumaczowi.
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
-
chołoniewski

Witam
Skan w/w metryki otrzymałem z AP z Lublina ,gdzie znalazłem w internecie teczkę personalną Walentego Chołoniewskiego .
Jak wynika z skanu ,jest to luźna kartka, a z informacji archiwum wynika jedynie, że dotyczy Walentego Chołoniewskiego urodzonego w 1866 r w Kowlu.Prosiłbym chociaż o pobieżne przetłumaczenie; to co można z tego wywnioskować lub da się odczytać.
Pozdrawiam
Jerzy Chołoniewski
Skan w/w metryki otrzymałem z AP z Lublina ,gdzie znalazłem w internecie teczkę personalną Walentego Chołoniewskiego .
Jak wynika z skanu ,jest to luźna kartka, a z informacji archiwum wynika jedynie, że dotyczy Walentego Chołoniewskiego urodzonego w 1866 r w Kowlu.Prosiłbym chociaż o pobieżne przetłumaczenie; to co można z tego wywnioskować lub da się odczytać.
Pozdrawiam
Jerzy Chołoniewski
-
NikaModzelewska

Jurku, ciężko mi to odczytać...
Zrozumiałam tyle, że w księgach metrycznych Cerkwi Michaiłowskiej w miejscowości Tupał powiatu kowelskiego pod rokiem 1866 znajduje się akt oznaczony nr 8, który oznajmia, że 3 czerwca 1866 urodził się, a 4 czerwca został ochrzczony chłopiec o imieniu Walentin. Jego matką była chłopka ze Starych Koszar Maria Antonowa Chołoniewska, wyznania prawosławnego.
[Wydaje mi się, że była niezamężna, ale nie do końca rozumiem.] Świadkami byli mieszkańcy Starych Koszar Iwan Michaiłow Soczyński i Katarzyna Aleksandrowa Chołoniewska.
Przepraszam, może ktoś inny zrozumie więcej.
pozdrawiam
Nika
Zrozumiałam tyle, że w księgach metrycznych Cerkwi Michaiłowskiej w miejscowości Tupał powiatu kowelskiego pod rokiem 1866 znajduje się akt oznaczony nr 8, który oznajmia, że 3 czerwca 1866 urodził się, a 4 czerwca został ochrzczony chłopiec o imieniu Walentin. Jego matką była chłopka ze Starych Koszar Maria Antonowa Chołoniewska, wyznania prawosławnego.
[Wydaje mi się, że była niezamężna, ale nie do końca rozumiem.] Świadkami byli mieszkańcy Starych Koszar Iwan Michaiłow Soczyński i Katarzyna Aleksandrowa Chołoniewska.
Przepraszam, może ktoś inny zrozumie więcej.
pozdrawiam
Nika
Wypis metrykalny
Duchowieństwo cerkwi Michajłowskiej, wsi Tupał w powiecie Kowelskim, podpisem i cerkiewną pieczęcią potwierdza, że w księdze metrykalnej tej parafii z 1866 roku znajduje się zapisany pod numerem 8 następujący akt:
W 1866 roku, trzeciego dnia czerwca urodzone, a czwartego ochrzczone dziecię Walentyn. Jego rodzicami byli: chlopka ze wsi Stare Koszary, Maria Antonowa Chołoniewska, wyznania prawosławnego, niezamężna. Chrzestni: obywatele wsi Stare Koszary Jan Michajłow Soczyński i Katarzyna Aleksandrowna Chołoniewska. Chrztu udzielił paroch Teodisij Abramowicz.
11 Pażdziernika 1891 roku
Paroch wsi Tupały F [??] Koncewicz
Psałterzysta Iwan Łotocki
Pozdrawiam,
Roman
Duchowieństwo cerkwi Michajłowskiej, wsi Tupał w powiecie Kowelskim, podpisem i cerkiewną pieczęcią potwierdza, że w księdze metrykalnej tej parafii z 1866 roku znajduje się zapisany pod numerem 8 następujący akt:
W 1866 roku, trzeciego dnia czerwca urodzone, a czwartego ochrzczone dziecię Walentyn. Jego rodzicami byli: chlopka ze wsi Stare Koszary, Maria Antonowa Chołoniewska, wyznania prawosławnego, niezamężna. Chrzestni: obywatele wsi Stare Koszary Jan Michajłow Soczyński i Katarzyna Aleksandrowna Chołoniewska. Chrztu udzielił paroch Teodisij Abramowicz.
11 Pażdziernika 1891 roku
Paroch wsi Tupały F [??] Koncewicz
Psałterzysta Iwan Łotocki
Pozdrawiam,
Roman
-
chołoniewski