bardzo proszę o przetłumaczenie z j. rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

elżbieta

Sympatyk
Ekspert

bardzo proszę o przetłumaczenie z j. rosyjskiego

Post autor: elżbieta »

Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Post autor: Cieśla_Jerzy »

Problem jest w tym, że Twoje zdjęcia w Fotosiku mogą obejrzeć tylko osoby tam zalogowane. Zamieść je jako ogólnodostępne, a wtedy pomoc na pewno znajdziesz.

8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Już to robię. Dziękuję Elżbieta
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Wyjaśnienie do aktów

Akty te są z Parafii św.Stanisława w Warszawie. Jest to akt ślubu Józefa Orlikowskiego z Julią(Julianną) Wójcik z roku 1898, oraz akty urodzeń Stefana 1905r i Edmunda 1907r Orlikowskich. Przepraszam że odrazu tego nie podałam.
Z pozdrowieniami Elżbieta
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Wyjaśnienie do aktów

Czy naprawdę nik nie może mi pomóc w rozszyfrowaniu tych wpisów w księgę parafialną??? Takie zdjęcia dostałam z AD w Warszawie. Ja nie znam języka rosyjskiego. W poprzednej wypowiedzi podałam wszystkie Wiadomości jakie mam na temat tych moich przodków. Czy ktoś może mi je przetłumaczyć????
PROSZĘ!!!!!
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Elu nie denerwuj się. Skany są w bardzo dobrym stanie i są czytelne. Trzeba tylko .... trochę wolnego czasu i będzie po problemie. :D
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

2805 Koło
Działo się w Parafii Wolskiej jedenastego (dwudziestego czwartego) listopada tysiąc dziewięćset siódmego roku o godzinie trzeciej w dzień . Stawił się Józef Orlikowski (Józef Orlikowski), lat trzydzieści dwa, wyrobnik z Koła, w obecności Józefa Grabowskiego i Antoniego Orłowskiego, wyrobników, pełnoletnich z Koła i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono trzeciego (szesnastego) listopada tego roku o godzinie dwunastej w dzień z jego małżonki Julianny z domu Wójcik (Julianny z Wójcików), lat dwadzieścia siedem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Edmund (Edmund), a rodzicami byli Józef Grabowski i Marianna Dobrzyńska. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytany, przez nas podpisany. Ks. .....

8)
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Jureczku, mój wybawicielu z opresji, serdecznie dziękuję za tłumaczenie. Już ten jeden wyciąg z księgi daje mi dużo wiadomości o moich dziadkach, a co to będzie gdy bedą wszystkie. Nie wiem w jaki sposób Ci się wywdzięczyć. Jak będziesz w Szczecinie - ZAPRASZAM!!!!! (daj tylko znać kiedy) :P
Serdeczne pozdrowionka Elżbieta
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

246 Warszawa
Działo się w Parafii Wolskiej trzynastego (dwudziestego piątego) września tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego ósmego roku o godzinie szóstej wieczorem. Oświadczamy, że w obecności pełnoletnich świadków Antoniego Orłowskiego i Grzegorza Wójcika, obu wyrobników z Warszawy, zawarto w dniu dzisiejszym religijny związek małżeński między Józefem Pawłem Orlikowskim (Orlikowskim), lat dwadzieścia trzy, kawalerem, wyrobnikiem w Warszawie na ulicy Młynarskiej pod numerem dwunastym zamieszkałym, urodzonym w Parafii Wola, synem Józefa i jego żony Petroneli z Baranów, wyrobników w Warszawie na ulicy Obozowej pod numerem drugim zamieszkałymi, a Julią Wójcik (Wójcik), lat dwadzieścia dwa, urodzoną w parafii Jasieniec, panną, wyrobnicą w Warszawie na ulicy Młynarskiej pod numerem dwunastym zamieszkałą, córką zmarłego Piotra Wójcika i jego żony Józefy z Milewskich wyrobnicy w Warszawie zamieszkałej. Związek ten poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym dwudziestego trzeciego (czwartego), trzydziestego (jedenastego) i szóstego (osiemnastego) sierpnia (września) tego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że między sobą nie zawierali umowy przedślubnej. Religijny obrzęd zawarcia związku małżeńskiego został odbyty przez miejscowego wikariusza księdza Jana Kowalskiego. Akt ten obecnym przy tym niepiśmiennym przeczytany, przez nas podpisany. Ks. W. Siewierski Administrator Parafii Wolskiej

8)
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Jurku, Dzięki za dotychczasowe tłumaczenie. Teraz muszę rozszyfrować w którym roku Julia się urodziła bo z obydwu aktów wynikają różne wg. ślubu-1876, a wg. chrztu-1880 i który to Jesieniec. Mam nadzieję że mazowiecki. A jak z trzeciego wpisu będzie wynikała jeszcze inny rok????
Pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

2119 Wola
Działo się w Parafii Wolskiej dwudziestego pierwszego sierpnia (trzeciego września) tysiąc dziewięćset piątego roku o godzinie trzeciej w dzień. Stawił się Józef Orlikowski (Józef Orlikowski), lat dwadzieścia dziewięć, murarz z Woli, w obecności Macieja Wawrzyniak i Antoniego Orłowskiego, murarzy pełnoletnich z Woli i okazał nam dziecię płci męskiej oświadczając, że urodziło się ono dwunastego (dwudziestego piątego) sierpnia tego roku o godzinie dwunastej w nocy z jego małżonki Julianny z domu Wójcików (Julianny z Wójcików), lat dwadzieścia siedem. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Stefan (Stefan), a rodzicami chrzestnymi byli Maciej Wawrzyniak i Marianna Orłowska. Akt ten obecnym niepiśmiennym przeczytany, przez nas podpisany. Ks. S. Łubieński

8)
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Najserdeczniej dziękuję. :P :lol: :D Elżbieta
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

:D

8)
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Tłumaczenie aktów urodzeń z rosyjskiego

Proszę o przetłumaczenie z rosyjskiego aktów urodzeń Józefy Orlikowskiej i Janiny Orlikowskiej z parafi św. Staniśława na Woli w Warszawie.
Z góry najserdeczniej dziękuję. Elżbieta

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/434 ... d8bad.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5f ... e97b6.html :P
Awatar użytkownika
Cieśla_Jerzy

Nieaktywny

Wola
Działo się w Parafii Wola dnia piętnastego (dwudziestego ósmego) marca tysiąc dziewięćset dziesiątego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawił się Józef Orlikowski (Józef Orlikowski), robotnik, lat trzydzieści pięć z Woli w obecności Stanisława Wróblewskiego i Antoniego Orłowskiego, pełnoletnich robotników z Woli i okazał nam dziecię płci żeńskiej oświadczając, że urodziło się ono drugiego (piętnastego) lutego bieżącego roku o godzinie piątej rano z prawowitej jego małżonki Julianny z domu Wójcik (Julianny z Wójcików), lat trzydzieści dwa. Dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym nadano imię Józefa Julia (Józefa Julia), a rodzicami chrzestnymi jego byli Stanisław Wróblewski Franciszka Latosińska. Akt ten oświadczającemu i świadkom przeczytany, przez nas tylko podpisany. Ks.........

8)
Jerzy Cieśla
powiat garwoliński
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”