par. Nasielsk, Rudniki, Warszawa ...

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Prośba o sprawdzenie dat urodzeń, J. rosyjski.

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Piotr wszystko się zgadza. Wiem , że brzmi to nieprawdopodobnie ale wszystko wskazuje na bliźnięta urodzone w dwóch turach.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Pani Moniko, bardzo dziękuję za pomoc, ale nie rozumiem jak bliżnieta mogły urodzic sie w dwóch turach w 23 grudnia 1887 roku, a drugie 7 stycznia 1888 roku. Może ktoś z Państwa mi to wyjaśni.
Pozdrawiam Serdecznie, Piotr :D
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mnie sie wydaje, ze data urodzenia w akcie 84 z 1887 r. jest prawidlowa natomiast
w akcie z roku 1888 jest dobrze namieszane, wedlug zapisu:
dzien urodzenia : 26/7
miesiac urodzenia : XII/I
ktory rok : tego roku/ poprzedniego roku
czyli : 1888 / 1887
maslo maslane.
Urodzily sie bliznieta, aktu brakowalo wiec sie dorobilo no i wyszlo co wyszlo.

Grazyna
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

"Czeski film" - poplątane, zamieszane, masło maślane, bliżnięta urodzone w odstępach czasu trzynastu dni.

Piotr :D
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Akt byl pisany 1 stycznia czyli w NOWY ROK 1888 i chyba byly %%%

Grazyna
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
może coś jest w tych % o których napisała Grażynka.
Piotrze napisałam zupełnie poważnie o dwóch turach porodu ale 13 dni odstępu to trochę dużo. Przyjaciółka mojej babci opowiadała mi jak w czasie wojny jej siostra rodziła, oczywiście w domu i w obecności tylko kobiet z rodziny. Urodziła zdrowe dziecko tylko małe; po tygodniu zaczęła cierpieć z powodu silnych bóli i wszyscy myśleli że umrze na powikłania poporodowe a ona urodziła drugie dziecko. Ciąże bliźniacze mają kilka wariantów np. tzw. dwujajowe i wtedy dzieci posiadają dwa worki owodniowe i dwa łożyska. Ciąża u kobiet trwa (donoszona) od 38 do 40 tygodni , więc każde z dzieci może urodzić się w innym czasie. Temat trochę nie na to forum ale prosiłeś o wyjaśnienia :D
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Prośba o uzupełnienie paru słów z Aktu ślubu, J rosyjski

Witam,
Proszę uprzejmie o pomoc w uzupełnieniu niektórych słów w Akcie Małżeńskim, ponieważ moja znajoma, która starała się przetłumaczyć akt miała trudności w przetłumaczeniu wielu wyrazów. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc od Państwa.

Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 14cf0.html

Tekst:

Działo się w mieście Warszawa, w Parafii ewangelicko – Augsburskiej (……?……) , dnia 27 września / 19 października, 1909 roku, o godzinie 5 po południu. Zaświadczamy, że w obecności świadków: Ludwika (……?.....), lat 33 mający, tkacza i Stanisława (……..?.......), lat 42 mający zaświadczających (….?....) we wsi (….?....) odbył się ślub między: Janem Deeg, kawalerem, lat 19 mający (……?......) mieszkającym w (….?.....), przy ulicy Piwnej pod numerem (…?....), z wyznania Ewangelicko – Augsburskiej, urodzonego we wsi (……?.....) (….?......) rejony, synem zmarłego ziemianina urodzonego we wsi (…..?......) i Karoliną Deutsch, przebywającej u rodziny w Warszawie, przy ulicy Dworskiej pod numerem 2, z wyznania Ewangelicko – Augsburskiej (…..?....) (…..?.....), pracująca w Warszawie (…..?.....) Pauliny Deutsch. Ślub ten został potwierdzony w Parafii Ewangelicko – Augsburskim Kościele w niedzielę 13 / 26 wrzesnia bieżącego roku (…….?.......). Matka nowożeńca była obecna przy zawarciu tego aktu i wyraziła swoje poparcie. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli przedślubnej umowy małżeńskiej. Akt ten niniejszy przeczytany obecnym tu i podpisany przez świadków i nowożeńców.

Pozdrawiam Serdecznie, Piotr
Arina

Sympatyk

Post autor: Arina »

Działo się w mieście Warszawa, w Parafii ewangelicko – Augsburskiej (nazwa parafii w metrycznych nie podano) , dnia 27 września / 19 października, 1909 roku, o godzinie 5 po południu. Zaświadczamy, że w obecności świadków: Ludwika (Gum), lat 33 mający, tkacza ( Ludwik Gum mieszka w małej wiosce Koło)
i Stanisława (Koperski), lat 42 mający zaświadczających (stolarz
z Warszawy) we wsi (mieszkający) odbył się ślub między: Janem Deeg, kawalerem, lat 19 mający (najniższy kreator) mieszkającym w ( mieszka w warszawie), przy ulicy Piwnej pod numerem (№39), z wyznania Ewangelicko – Augsburskiej, urodzonego we wsi (Konti
lub Kąty ) (Powiat grójecki) rejony, synem zmarłego ziemianina urodzonego we wsi (Iwan/jan i znajdującej się w życiu Sofia,
która po urodzeniu nosiła nazwisko Marks) i Karoliną Deutsch (
dziewczyna 22 lata, mieszkająca u krewnych w Warszawie), przebywającej u rodziny w Warszawie, przy ulicy Dworskiej pod numerem 2, z wyznania Ewangelicko – Augsburskiej (kościół nie jest określona), pracująca w Warszawie (córka) Pauliny Deutsch. Ślub ten został potwierdzony w Parafii Ewangelicko – Augsburskim Kościele w niedzielę 13 / 26 wrzesnia bieżącego roku (2 zmartwychwstania). Matka nowożeńca była obecna przy zawarciu tego aktu i wyraziła swoje poparcie. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawarli przedślubnej umowy małżeńskiej. Akt ten niniejszy przeczytany obecnym tu i podpisany przez świadków i nowożeńców.
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Arina, jeszcze mam jedna prośbę, czy w akcie jest wzmianka o miejscu urodzenia Panny młodej. Powyżej w tekscie nie ma nic o tym.
Piotr
Arina

Sympatyk

Post autor: Arina »

Peter, dokument mówi, że narzeczona urodziła się w Warszawie. Albo ja nie rozumiem pytania?
Szukam informacji na temat przodków Nawrocki, Nawrot, Woźnicki, Woźniak, luty, Osińskiej, Woś, Wrzosek, Tomalak (Powiat Sandomierski, Powiat Opatowski, Powiat Stashovsky).
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

"...urodzona w Warszawie córka wyrobnicy Pauliny Deutsch."

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Prośba o sprawdzenie dwóch dat urodzenia J. rosyjski

Witam Serdecznie,
Proszę gorąco o sprawdzenie dwóch dat urodzenia ( z dwóch metryk), czy daty zgadzają się ze sobą, ponieważ mam wątpliwości, według tych metryk od braci leona do Edwarda jest mała róznica od urodzenia. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

1) Leon Deutsch, ur.: 15.02.1889 rok
Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 12d72.html

2) Edward Deutsch, ur.: 25.08.1889 rok
Link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 83f9c.html
Pozdrawiam, Piotr
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Edward urodził się 25 sierpnia, ubiegłego roku tzn. 1888, chrzest odbył się 24 kwietnia 1889r. Chrzest opóźniony z powodu domowych zajęć ojca.

Ela
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Bardzo dziękuję pani Elu za pomoc w informacji.
Pozdrawiam, Piotr

PS.
Pani Elu, niezgadza mi się odległość między urodzinami między Edwardem - ur.: 25 sierpnia 1888 roku, a Leonem - ur.: 15 lutego 1889 roku, z tego wynika, że druga ciąża trwała sześć miesięcy, jest to według mnie niemożliwe. Proszę uprzejmie jeszcze raz sprawdzic dokładnie daty.

Z uszanowaniem pozdrawiam, Piotr
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Piotrze, wszystko z urodzeniami jest ok.
Nie sprawdziłam, z którego roku jest drugi akt, - zerknęłam tylko na daty dzienne, bo uznałam, że podany przez Ciebie jest prawidłowy. Ale ten akt jest z roku 1893, z czego wynika, że Edward urodził się w "roku ubiegłym" czyli 1892. I w ten sposób nie ma już żadnych wątpliwości dotyczących długości ciąży jego mamy :wink:

pozdrawiam Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”