Bardzo proszę o, mam nadzieję, drobną korektę tego co mi wyszło.
Akt nr 150 Jan Wiatrowski Szczebrzeszyn
Źródło: http://www.szukajwarchiwach.pl/88/635/0 ... ojBv0snuuQ
Moje tłumaczenie:
Działo się w mieście Szczebrzeszyn trzydziestego września/ pierwszego października tysiąc osiemset osiemdziesiątego czwartego roku o godzinie jedenastej. Zjawili się pracownicy szczebrzeszyńskiego szpitala Michał Brodziak lat 40 i Józef Jaworski 40 lat pracujący w Szczebrzeszynie i oznajmili, że w szczebrzeszyńskim szpitalu 17/ 29 września bieżącego roku o ósmej rano zmarł Jan Wiatrowski – mieszkaniec miasta Szczebrzeszyna, syn nieznanych rodziców, zostawiwszy po sobie owdowiałą żonę Katarzynę z Kołodziejczyków Wiatrowską 57 lat. Po naocznym potwierdzeniu zgonu Jana Wiatrowskiego akt ten przedstawiłem świadkom, niepiśmiennym przeczytałem.
Proszę o drobną korektę
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Stanisław_Szwarc

Proszę o drobną korektę
Korekta rzeczywiście symboliczna.
Świadkowie "mieszkający w Szczebrzeszynie".
Jan Wiatrowski jest określony jako "mieszczanin".
Ponadto ksiądz błędnie wpisał datę zgłoszenia zgonu. Różnica między starym i nowym kalendarzem to 12 dni, a nie 1 dzień. Myślę, że przez porównanie z sąsiadującymi metrykami można określić prawidłową datę.
Pozdrowienia
Staszek
Świadkowie "mieszkający w Szczebrzeszynie".
Jan Wiatrowski jest określony jako "mieszczanin".
Ponadto ksiądz błędnie wpisał datę zgłoszenia zgonu. Różnica między starym i nowym kalendarzem to 12 dni, a nie 1 dzień. Myślę, że przez porównanie z sąsiadującymi metrykami można określić prawidłową datę.
Pozdrowienia
Staszek
Proszę o drobną korektę
Serdecznie dziękuję, szkoda tylko, że się linia urywa, Jan Wiatrowski to był mój ojczysty 4xdziadek. Zostaje jeszcze akt małżeństwa i chrztu, ciekawe co tam napisali o rodzicach Jana. Pozdrawiam!