Dziękuje Moniko
To jednak moja linia -Wojciech Zarębski to był brat mojego pra pra pra dziadka Antoniego Zarębskiego
A tak przy okazji...Widzę że jesteś z Bielska-Białej a to miejscowość w której urodziła się moja mama i i jej cała rodzina z B-B pochodziła ale niestety nie mam nic poza imionami babci i prababci.Szkoda że jest tak mało spisane z tamtych okolic
A niewielka gałąź mojej rodziny żyła w Jeziornej-Papierni. Świat jest mały. Niestety, ja nie jestem bielszczanką, mimo że już dłuuuugo tu mieszkam. Podobno coś zaczyna się dziać wokół ksiąg z tego rejonu.
Dopiero zaczynam swoją podróż, ale każdy musi do tego wcześniej czy później dojrzeć:) Mam ogromną prośbę. Czy ktoś z Państwa mógłby przetłumaczyć skan z akt zgonu Józefy Drzazgi (poz. nr 24) http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 23-026.jpg
24. Bukowiec
1. Działo się: Kliczków Mały 13/26.V.1906 o 5-ej po poł.
2. Świadkowie: Wojciech Maciejewski 40 lat i Walenty Pustelnik 56 lat maący rolnicy z Bukowca
3. zgon: 11/24.V.br o 5-ej rano zmarła JÓZEFA DRZAZGA 1 rok mająca, urodzona i zamieszkała w Bukowcu, c. Walentego i Nepomuceny z Plichtów małż. Drzazgów robotników.
15 Kosomce
- Działo się w Ostróku 14/26.11.1890 r. o 10 rano
- Świadkowie: Szczepan Szudała 30 lat i Paweł Stawikowski 32 lata, obaj rolnicy ze wsi Kosomce
- W dniu dzisiejszym religijny związek małżenski zawarli:
- ANDRZEJ KOCISZEWSKI, 24 lata wdowiec po Barbarze Zubek, syn Jzydora i Anny z Kępskich, urodzony we wsi Całowanie a mieszkający we wsi Kosomce
- BARBARA KABALA, 20 lat, panna córka Jana i Antoniny z Deczeskich, urodzona i mieszkająca przy rodzicach we wsi Kosomce
- Zapowiedzi 9, 16, 23.11 bieżącego roku ogłoszone w tutejszym kościele w Kosomce
- Pozwolenie rodziców pany udzielone ustnie
- Umowy przedślubnej nie zawrto
- Obrzędu zaślubin dokonał niżej podpisany ksiądz
- Akt podpisał tylko ksiądz, bo stawający niepiśmienni
- Podpisał ......? (mam kłopot z dokładnym odczytaniem)
15 Kosomce
- Ostrówek 3/15.8.1895 rok
- Stawił się Andrzej Kociszewski 30 lat, chłop mieszkający we wsi Kosomce
- Świadkowie Szczepan szudak 30 lat i Paweł Stawikowsko 40 lat, gospodarze ze wsi Kosomce
- AGNIESZKA urodzona we wsi Kosomce, wczorajszego dnia o godzinie 7 rano
- Matka Barbara Kabala 26 lat
- Rodzice chrzestni Leon Kreśkiewicz (Kraśkiewicz?) i Józefa Deczewska
- Akt podpisał tylko ksiądz Jan Chyliński ?
Duza buźka Basiu ja niby siedzę tu juz jakiś czas a nadal nie umiem tej cholernej cyrulicy...Czasem uda mi sie coś przeczytać ale daleko mi jeszcze by samej sobie poradzić . Próbuję ale po waszych tłumaczeniach okazuje się że daleko mi do prawdy hehe...
No nic Dziekuje jeszcze raz
Pozdrawiam
Gośka
Mam jeszcze Basiu pytanie...
Czy na pewno jest napisane że sierpień ? Oczywiście nie wątpię w dokładność Twojego tłumaczenia ale pra babcia zawsze twierdziła że urodziła się w wielka niedzielę i dlatego pytam.Kiedyś gdy jeszcze nie miałam aktu ur. babci Agnieszki to sprawdziłam w necie że wielka niedziela na rok 1895 wypadała 14 kwietnia.
Gosiu! przepraszam jest oczywiście kwiecień, był wieczór i oko było zmęczone i wyszła brzydka palcówka. Mam nadzieję, że mi wybaczysz. Pozdrawiam BasiaR
Wybaczę...wybaczę
W sumie gdyby nie takie osoby jak Ty to nadal nie miałabym przetłumaczonych wiele aktów.Wiem z autopsji że nie jest wcale tak prosto przetłumaczyć pisaną cyrulicę.Więc wielki ukłon w Twoją stronę za chęć pomocy i tłumaczenia jak i osobom które nam w tłumaczeniu pomagają.
Dziękuje Basiu.
Pozdrawiam
Gośka
Akt nr 13 Podłęcze Wólczyńskie dnia 7/19 lutego 1891 roku stawili się; Piotr Pałyska kolonista lat 60 i Jan Szczepanik robotnik lat 40, obaj z Podłęcza Wólczyńskiego oświadczając ze w dniu 5/17 lutego bieżącego roku o godz. 8 wieczorem umarł w Podłęczu Wólczyńskim Jan Dobrowolski lat 80 syn Macieja i Marianny wdowiec zamieszkały w tejże wsi.
Akt nr 33 Góra Kalwaria dnia 10 czerwca 1891 roku o godz. 10 stawili się; Jan Dobrzyński 34 lat i Piotr Rytka 28 lat obaj służący w przytułku w Górze Kalwarii i oświadczyli że, 27maja/8 czerwca bieżącego roku umarła w przytułku Góro-KalwaryjskimMarianna Dobrowolska 37 lat córka nieznanych rodziców i nieznanego miejsca zamieszkania.
578
Warszawa, Parafia Wolska, 22 lutego/ 07 marca 1914
Zgłaszają - Józef Szularz, lat 29, tokarz z Warszawy oraz Jan Kukielewski i Józef Stelmowski, tokarze z Warszawy;
Dziecko - urodzone w Warszawie, 17/ 30 stycznia, tego roku, o 6.00 wieczorem, nadane imię - Władysława;
Matka - Marianna z Zielińskich, lat 29;
Chrzestni - Jan Kukielewski i Bronisława Stelmowska.