Niestety, tym razem nie mogę sobie poradzić.
Będę wdzięczny za uzupełnienie fragmentów metryki ślubu Antoniego Pilarskiego i Anny Kotek
http://szukajwarchiwach.pl/72/1214/0/-/ ... /#tabSkany
Personalia Anny (panieńskie nazwisko matki)
Anna Joanna Kotek, panna, szwaczka, l.31, ur. w Czeskiej Skalicy w Czechach, córka nieżyjących Wencela i Angeliny z d. (?), zam w tut. parafii na ul Koszyki 5426.
(po naszemu rodzice to pewnie Wacław i Aniela)
Pełna treść formuły uznania nieślubnej córki.
Przetłumaczyłem jakoś tak:
Nowożeńcy oświadczyli, że przyjmują spłodzoną przez siebie córkę Marię Magdalenę urodzoną w Warszawie w tut. parafii 5/17.07.1887 na podstawie art. 291 kodeksu cywilnego.
Ciekawostka - Antoni i Anna brali ślub dokładnie w dniu 2 urodzin ich córki (sprawdziłem - nie ma pomyłki!).
Z góry dziękuje
Staszek
uzupełnienie tłumaczenia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Stanisław_Szwarc

-
Stanisław_Szwarc

uzupełnienie tłumaczenia
Ponawiam prośbę.
Chodzi mi o panieńskie nazwisko matki panny młodej i dokładne tłumaczenie oświadczenia o uznaniu córki, bo jest dość zawiłe.
Pozdrawiam
Staszek
Chodzi mi o panieńskie nazwisko matki panny młodej i dokładne tłumaczenie oświadczenia o uznaniu córki, bo jest dość zawiłe.
Pozdrawiam
Staszek
-
MonikaMaru

uzupełnienie tłumaczenia
Witam,
Nazwisko panieńskie matki Anny zapisano "Mali", ale wydaje mi sie, że chodzi o nazwisko Maly (odpowiednik polski: Mały). Skojarzyłam to z Małym Księciem (po czesku Maly Princ).
Zapis odnośnie córki:
...) Oświadczyli także, że przed wstąpieniem w związek małżeński współżyli ze sobą, a spłodzoną przez nich córkę Marię Magdalenę urodzoną w Warszawie w tutejszej parafii dnia 5/17.VII.1887 roku niniejszym aktem ślubnym uznają za swoją własną i na podstawie artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewniają jej status i prawa przynależne dzieciom zrodzonym w związkach małżeńskich.
Pozdrawiam,
Monika
Nazwisko panieńskie matki Anny zapisano "Mali", ale wydaje mi sie, że chodzi o nazwisko Maly (odpowiednik polski: Mały). Skojarzyłam to z Małym Księciem (po czesku Maly Princ).
Zapis odnośnie córki:
...) Oświadczyli także, że przed wstąpieniem w związek małżeński współżyli ze sobą, a spłodzoną przez nich córkę Marię Magdalenę urodzoną w Warszawie w tutejszej parafii dnia 5/17.VII.1887 roku niniejszym aktem ślubnym uznają za swoją własną i na podstawie artykułu 291 Kodeksu Cywilnego Królestwa Polskiego zapewniają jej status i prawa przynależne dzieciom zrodzonym w związkach małżeńskich.
Pozdrawiam,
Monika
-
Stanisław_Szwarc

uzupełnienie tłumaczenia
Dzięki serdeczne Moniko.
A to figlarze!
Klika lat wcześniej żenił się brat Antoniego i w metryce zapisano, że młodzi mieszkają pod tym samym adresem.
Pozdrawiam
Staszek
A to figlarze!
Klika lat wcześniej żenił się brat Antoniego i w metryce zapisano, że młodzi mieszkają pod tym samym adresem.
Pozdrawiam
Staszek
-
MonikaMaru

uzupełnienie tłumaczenia
To mogła być kamienica z mieszkaniami. Mieszkań nie numerowano. Bardzo często z tym spotkałam się, że młodzi mają ten sam adres. Mogli też być służbą u państwa i mieszkali w wydzielonej części dla służby. Kiedyś zainteresowałam się taką kamienicą, żeby znaleźć przekrój społeczny jej mieszkańców. Aż zdziwiłam się, ile tam rodzin mieszkało o różnej profesji i stausie.
Nawiasem mówiąc Antoni i Anna wcale nie mieszkali razem
Monika
Nawiasem mówiąc Antoni i Anna wcale nie mieszkali razem
Monika
-
Stanisław_Szwarc

uzupełnienie tłumaczenia
Mieszkali, nie mieszkali, a kwiatków na łączce nie wąchali, skoro była córka.
Ci Pilarscy chyba jednak byli figlarze, skoro ojciec Antoniego świętował urodzenie pierwszego dziecka 5,5 miesiąca po ślubie
Staszek
Ci Pilarscy chyba jednak byli figlarze, skoro ojciec Antoniego świętował urodzenie pierwszego dziecka 5,5 miesiąca po ślubie
Staszek