Witam,
Próbowałam sama uporac sie z dwoma aktami ślubu prapradziadka Jana Józefa Kosiarskiego. Niestety moja znajomość rosyjskiego jest znikoma, a pytania się mnożą.
Bardzo prosze o wylowienie nawazniejszych informacji z poniższych aktów:
Ślub pierwszy - Anastazja, akt 150 (pierwsza miniatura)
Ślub drugi - Julianna, akt 118 (ostatnia miniatura)
Z tego co zrozumiałam Jan urodził się w parafii Płonka pod Krasnymstawem, jednak aktu jego chrztu tam nie znajduję. W dodatku wydaje mi sie że w przypadku obu aktów inne sa imiona jego rodziców? Jaka tu mogła zajść pomyłka?
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki dotyczące jego pochodzenia i propozycje rozwikłania zagadki imion.
---
Kaja
Prośba o tłumaczenie aktów ślubu - Kosiarski - Warszawa 1879
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
MonikaMaru

Prośba o tłumaczenie aktów ślubu - Kosiarski - Warszawa 1879
Witam,
Podaję najważniejsze informacje z aktów:
150. Warszawa
1. Parafia NMP 7/19.VI.1879 o 9-ej rano
2. Ludwik Hempel mydlarz, 33 lata mający, zam. ul Nowolipie 33 i Marceli Rostkowski czeladnik tapicerski 22 lata majcy, zamieszkały ul. Nowolipie 33
3. JAN JÓZEF KOSIARSKI, kawaler, żołnierz rezerwy V-go Aleksandryjskiego Pułku Husarii, 27 lat mający, urodzony w gub. lublińskiej we wsi Płonka, s. zmarłego Stanisława i żyjącej Anieli małżonków, zam. ul. Nowolipie 2462
4. ANASTAZJA NOWAKOWSKA, panna, szwaczka, 21 lat mająca, urodzona w Warszawie, c. zmarłych Konstantyna i Teresy z Sokołowskich, zam. ul. Nowolipie 2459
5. pozwolenie na ślub dla pana młodego wydał policmajster kancelarii w-wskiego oddz. policji 10/22.V.br nr 3071 - oryg. załączono.
118. Warszawa
1.Warszawa 22.IX./4.X.1891 o 9-ej rano
2. Karol Leszczyński kowal i Antoni Kulma włościanin, pełnoletni zamieszkali w Warszawie
3. JAN JÓZEF KOSIARSKI, 38 lat mający, wdowiec po Anastazji z Nowakowskich zmarłej w 1890 w Warszawie, kowal, urodzony w powiecie krasnostawskim, parafia Płonka, s. małżonków Józefa i Anieli z Leszczyńskich, zamieszkały w Warszawie pod nr 3004 A
4. JULIANNA KULMA, panna, c. małżonków Antoniego Kulmy włościanina i Rozalii z Kozłowskich, urodzona w powiecie radzymińskim w parafii Dobre, 22 lata mająca, służąca, zam. w Warszawie pod nr 1676 C.
5. trzy zapowiedzi w tutejszej i parafii św. Trójcy
6. umowy nie zawarto
Matka pana młodego w obu przypadkach nosi imię Aniela, imię ojca prawdopodobniejsze jest w pierwszym akcie, a jesli załączono metrykę urodzenia - pewne. Może warto zajrzeć do aneksów , które są w archiwum. Rzeczywiście w Płonce nie ma Kosiarskich, ale są Kosikowie. Może jednak da się odnaleźć akt zgonu ojca? Może warto poszukać akt ewentualnego drugiego ślubu matki? Więcej pomysłów już nie mam.
Pozdrawiam,
Monika
Podaję najważniejsze informacje z aktów:
150. Warszawa
1. Parafia NMP 7/19.VI.1879 o 9-ej rano
2. Ludwik Hempel mydlarz, 33 lata mający, zam. ul Nowolipie 33 i Marceli Rostkowski czeladnik tapicerski 22 lata majcy, zamieszkały ul. Nowolipie 33
3. JAN JÓZEF KOSIARSKI, kawaler, żołnierz rezerwy V-go Aleksandryjskiego Pułku Husarii, 27 lat mający, urodzony w gub. lublińskiej we wsi Płonka, s. zmarłego Stanisława i żyjącej Anieli małżonków, zam. ul. Nowolipie 2462
4. ANASTAZJA NOWAKOWSKA, panna, szwaczka, 21 lat mająca, urodzona w Warszawie, c. zmarłych Konstantyna i Teresy z Sokołowskich, zam. ul. Nowolipie 2459
5. pozwolenie na ślub dla pana młodego wydał policmajster kancelarii w-wskiego oddz. policji 10/22.V.br nr 3071 - oryg. załączono.
118. Warszawa
1.Warszawa 22.IX./4.X.1891 o 9-ej rano
2. Karol Leszczyński kowal i Antoni Kulma włościanin, pełnoletni zamieszkali w Warszawie
3. JAN JÓZEF KOSIARSKI, 38 lat mający, wdowiec po Anastazji z Nowakowskich zmarłej w 1890 w Warszawie, kowal, urodzony w powiecie krasnostawskim, parafia Płonka, s. małżonków Józefa i Anieli z Leszczyńskich, zamieszkały w Warszawie pod nr 3004 A
4. JULIANNA KULMA, panna, c. małżonków Antoniego Kulmy włościanina i Rozalii z Kozłowskich, urodzona w powiecie radzymińskim w parafii Dobre, 22 lata mająca, służąca, zam. w Warszawie pod nr 1676 C.
5. trzy zapowiedzi w tutejszej i parafii św. Trójcy
6. umowy nie zawarto
Matka pana młodego w obu przypadkach nosi imię Aniela, imię ojca prawdopodobniejsze jest w pierwszym akcie, a jesli załączono metrykę urodzenia - pewne. Może warto zajrzeć do aneksów , które są w archiwum. Rzeczywiście w Płonce nie ma Kosiarskich, ale są Kosikowie. Może jednak da się odnaleźć akt zgonu ojca? Może warto poszukać akt ewentualnego drugiego ślubu matki? Więcej pomysłów już nie mam.
Pozdrawiam,
Monika
-
Slawinski_Jerzy

Witam
Akt urodzenia pierwszej panny młodej tj. Anastazji Nowakowskiej jest w genetece i szwa (parafia Nawiedzenia NMP, rok 1858, akt 297). Co bardzo ciekawe urodziła się przy już nieistniejącej (w zasadzie) ulicy Kłopot.
Jeżeli chodzi o pana młodego to tak jak pisze Monika - koniecznie trzeba przeszukać aneksy/alegata do tego aktu ślubu. Bedzie tam niemal na pewno odpis aktu urodzenia Jana więc zagadka z ojcem będzie rozwiązana. Do tego jeszcze powinien być tam także ten ciekawy dokument tj. pozwolenie na ślub wydane przez policmajstra - zawsze ciekawostka
pozdrawiam
Jurek
Akt urodzenia pierwszej panny młodej tj. Anastazji Nowakowskiej jest w genetece i szwa (parafia Nawiedzenia NMP, rok 1858, akt 297). Co bardzo ciekawe urodziła się przy już nieistniejącej (w zasadzie) ulicy Kłopot.
Jeżeli chodzi o pana młodego to tak jak pisze Monika - koniecznie trzeba przeszukać aneksy/alegata do tego aktu ślubu. Bedzie tam niemal na pewno odpis aktu urodzenia Jana więc zagadka z ojcem będzie rozwiązana. Do tego jeszcze powinien być tam także ten ciekawy dokument tj. pozwolenie na ślub wydane przez policmajstra - zawsze ciekawostka
pozdrawiam
Jurek
Wspaniale!
Ogromnie dziękuję za pomoc.
I za odszukanie aktu Anastazji.
Faktycznie Józef mógł być drugim mężem wdowy Anieli.
Oczywiście już planuję poszukiwanie metryk z aneksów, może wyjasni sie też miejsce urodzenia.
No i bardzo ciekawi mnie to pozwolenie. Co ono może mówić o panie młodym..?
Dziękuję i pozdrawiam,
---
Kaja
I za odszukanie aktu Anastazji.
Faktycznie Józef mógł być drugim mężem wdowy Anieli.
Oczywiście już planuję poszukiwanie metryk z aneksów, może wyjasni sie też miejsce urodzenia.
No i bardzo ciekawi mnie to pozwolenie. Co ono może mówić o panie młodym..?
Dziękuję i pozdrawiam,
---
Kaja
-
Slawinski_Jerzy

Podejrzewam, że niestety niewiele. Sam kiedyś odnalazłem podobne zezwolenie w aneksach do aktu ślubu prapradziadka i poza informacją, że na podstawie takich a takich przepisów zezwala się na ślub między X i Y to nic w zasadzie w nim nie ma. Być może w tym przypadku będzie coś więcej więc zawsze warto zajrzeć i mieć kserokopięMimzy pisze:No i bardzo ciekawi mnie to pozwolenie. Co ono może mówić o panie młodym..?
pozdrawiam
Jurek
-
sylwiagryc