Pisownia nazwiska Rzewuski na Białorusi i w Rosji carskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sawicki_Julian

Witam Mirosławie ponownie, szukałem w Bazie Ossolińskich nazwiska ; Rzeuski i nie ma takiego, a te dane są tam od bardzo dawna, bo mogą być o kilka wieków wstecz. A nazwisko Rzewuski jest tam ponad 40 pozycji i bez łaski znajomych z Rosji ( ja im nie wierze bo miałem nauczkę ). Sam sobie poczytaj co tam pisze, w nowe pytanie wpisz sobie nazwisko ; Rzewuski.
Drugie dobre źródło ze starociami są Metryki Koronne i tam musi być nazwisko Rzewuski i nadania różne od królów polskich z kilku wieków. Trzeci link, wpisz sobie po rosyjsku nazwisko ; Rzewuski i też coś powinno być, łańcuszek na niebiesko, to się otwiera cała książka, potem po lewo w tabelce wpisać ponownie nazwisko po polsku ( naciśnij poiskać) i otwierają się z nazwiskiem strony. Szukania na miesiąc, podaję linki i pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
http://search.rsl.ru/ru/results#/?query ... nityView=1
Drugie dobre źródło ze starociami są Metryki Koronne i tam musi być nazwisko Rzewuski i nadania różne od królów polskich z kilku wieków. Trzeci link, wpisz sobie po rosyjsku nazwisko ; Rzewuski i też coś powinno być, łańcuszek na niebiesko, to się otwiera cała książka, potem po lewo w tabelce wpisać ponownie nazwisko po polsku ( naciśnij poiskać) i otwierają się z nazwiskiem strony. Szukania na miesiąc, podaję linki i pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/Metr_Korx.xml
http://search.rsl.ru/ru/results#/?query ... nityView=1
- Tomek_Wojtaszek

Witku,Wiktor_Witek pisze:Ziemia nosiła na sobie wielu głupich profesorów, a nawet idiotów. Na przykład tych, którzy wprowadzili reformę niemieckiej ortografii w latach 90. XX w. i z pewnością tych, którzy wprowadzili (jeżeli taka jest) "regułę" nieodmieniania nazwisk z końcówką -ski w języku rosyjskim. Rosja wydała na świat nie kompozytor Piotra Czajkowski, tylko kompozytora Piotra Czajkowskiego czy to się Tobie podoba czy nie i niezależnie (dobrze napisałem?) od tego jakich Ty masz kumpli. A wylęgarnią wszelkiego zła stojącego za neokomsomolskimi nowotworami językowymi jest brak elastyczności w... i tutaj można sobie uzupełnić - myśleniu, podejściu do norm językowych, reguł, przepisów itp. Skutkuje to nieraz tym, że ktoś decyduje za ciebie jak ma być pisane twoje imię lub nazwisko, mimo że ty i cała twoja rodzina wiecie lepiej. Także dopóki żyję moje nazwisko będzie odmieniane przez przypadki zarówno po rosyjsku, jak i po polsku.
Peace!
Twoja retoryka jest tak pokrętna, a problemy z percepcją i czytaniem ze zrozumieniem tak zastraszające, że nie wiem, czy to ostatnie słowo w Twoim poście, to nie zgrabnie przemycony homonim słowa 'peace', będący skrótem pewnej formacji politycznej.
Ja bym może nawet pochwalił Twoją nonkormistyczną postawę, gdyby ta "elastyczność" wynikała ze świadomej negacji reguł, a nie ze zwykłej ignorancji. "W życiu nie przeczytałem żadnej książki i żyję!"? Wszyscy wokół są idiotami, a Ty masz monopol na rację, bo tak Ci się wydaje. Podobnej argumentacji używają ci, co mówią "przyszłem", włanczać" albo "na dworzu".
Przede wszystkim nigdzie nie pisałem, że nie odmieniamy w języku polskim nazwisk rosyjskich - typu Пётр Ильич Чайковский (a może on był Polakiem?... może kobietą był(a) - jak Kopernik?...). Mogę Cię pocieszyć, że w Polsce odmiana nazwisk rosyjskich działa dokładnie tak, jak Tobie się podoba: http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629702. Ale nie widzę powodów, żeby wyzywać od idiotów rosyjskich specjalistów, którzy robią inaczej. Zwłaszcza, że w przypadku postaci historycznych reguła ta jest zazwyczaj naginana (uzus), a chór zwolenników odmiany zgodnej z rosyjskimi końcówkami -ский, -цкий też jest niemały.
Argumentów o "neokomsomolcach" i skrzywdzonych Niemcach w ogóle nie będę komentował, bo trąci tanim politykierstwem. A u nas "murzynów nie biją".
Więc rób sobie, jak chcesz - odmieniaj albo nie odmieniaj, tylko miej świadomość - dlaczego.
I przyjmij do wiadomości, że pisownia nazwisk i ich odmiana - to dwie zupełnie różne kwestie.
(-) Tomek Wojtaszek
P.S. Nie jestem zwolennikiem uprawiania "grammar nazi" na forach internetowych, ale skoro spytałeś: ortograficznie - bez zarzutu, interpunkcja minus siedem (-7) . I jeszcze mała uwaga z zakresu epistolografii: zazwyczaj piszemy wielką literą zaimki odnoszące się do odbiorcy listu (czy posta).
Teraz już naprawdę skończyłem.
-
Wiktor_Witek

Posłuchaj Tomku,
ja nie nazwałem idiotą Ciebie, tylko jakichś bliżej nieokreślonych profesorów. Zgadza się? Więc naucz się w swoim pojęciu o sztuce epistolarnej zastosować pewne zadady, do których zalicza się niewytykanie drugiemu człowiekowi błędów interpunkcyjnych (co to za zwyczaj?). Poza tym jak można przekreślać ludzi za "włanczać"? Powiem wprost - taka postawa jest nader niekorzystna. Warto wyluzować i pozbyć się kija od szczotki, jeśli takowy ktoś połknął.
Również skończyłem, nara i bez odbioru
Wiktor
PS. A jeśli chodzi o książki, poczytaj sobie np. Maxa Frischa i sprawdzając interpunkcję wyłap sobie jakiś sens.
ja nie nazwałem idiotą Ciebie, tylko jakichś bliżej nieokreślonych profesorów. Zgadza się? Więc naucz się w swoim pojęciu o sztuce epistolarnej zastosować pewne zadady, do których zalicza się niewytykanie drugiemu człowiekowi błędów interpunkcyjnych (co to za zwyczaj?). Poza tym jak można przekreślać ludzi za "włanczać"? Powiem wprost - taka postawa jest nader niekorzystna. Warto wyluzować i pozbyć się kija od szczotki, jeśli takowy ktoś połknął.
Również skończyłem, nara i bez odbioru
Wiktor
PS. A jeśli chodzi o książki, poczytaj sobie np. Maxa Frischa i sprawdzając interpunkcję wyłap sobie jakiś sens.
-
Sawicki_Julian

-
Sawicki_Julian

Witam ponownie Mirosławie, znalazłem metryki ( z okolic Lwowa - Brzeżany ) ur. Rzewuskich ( i nie tylko ) w sygnaturze nr 110, rok 1762, 63 i 69 ( wszystkie pod koniec księgi ). Bardzo fajnie się szuka, bo są ( pomysłowo) tabelki obok metryk z imieniem i nazwiskiem dzieci ochrzczonych, podaje link i pozdrawiam - Julian : http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMLw301.xml
Szanowny Panie Julianie ( Sawicki_Julian) , bardzo dziękuję Panu za linki do stron , bardzo mi się przydały . Bardzo przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale wówczas zrezygnowałem już ponieważ wiele odpowiedzi nie było na temat a wywołało jedynie niepotrzebne kłutnie pomiędzy użytkownikami forum - jeszcze raz bardzo Panu dziękuję Mirosław .
-
Sawicki_Julian

Witam Mirosław, cieszę się ze coś Ci pomogłem. Mnie tez już nie chce się być genealogiem, ręce opadają, tylu tu mądrych ? A że to nie raz nie dwa są kłótnie, to według mnie, nie ma tu wśród nas żadnego Polaka. Tym bardziej ze nie ma po kim być inteligencja, bo co nie zlikwidował Niemiec, to ruski, a po wojnie swoi, a my od ciemnoty pochodzimy. To pewne jak amen w pacierzu, a pochodzenie np. ze szlachty, to tak jak gwiazdka na niebie, ona tam jest i będzie świecić dla pokoleń.
Ja mam np. korzenie litewsko - polskie, a dokładnie to i ukraińskie licząc po wojnie tamte polskie ziemie, a według legend to rzymskie pochodzenie mi wypada jeśli mój praprzodek miał na nazwisko Roman, a nie takie imię. I każdy z nas ma inne pochodzenie, to jest powód od tysiąca lat, ze nie ma zgody wśród nas ; pozdrawiam - Julian
Ja mam np. korzenie litewsko - polskie, a dokładnie to i ukraińskie licząc po wojnie tamte polskie ziemie, a według legend to rzymskie pochodzenie mi wypada jeśli mój praprzodek miał na nazwisko Roman, a nie takie imię. I każdy z nas ma inne pochodzenie, to jest powód od tysiąca lat, ze nie ma zgody wśród nas ; pozdrawiam - Julian
-
Janina_Tomczyk

Witaj Mirosławie
Zaznaczam, że tylko do Ciebie piszę i tylko na temat pisowni nazwiska z literką w przed końcówką ski lub z jej pominięciem.
Nazwisko Rzewuski dotyczy starej i znanej rodziny szlacheckiej, która za zasługi otrzymała tytuł hrabiowski w Polsce. Bardzo znaną i niestety zniszczoną posiadłością hrabiów Rzewuskich w Polsce był majątek w Bratoszewicach k/Łodzi, a mój tata ( ur.1892 r) był przed wojną sekretarzem ( pomocnikiem pisarza) gminy w Bratoszewicach i znał oraz trochę opowiadał mi o tej rodzinie.
Teraz na podstawie metryk rodzinnych i wykonanych indeksacji informuję Cię, że po wprowadzeniu w Polsce końcówek nazwisk ski, księza piszący metryki XIX wieczne, gdzie nie pisano o szlacheckim pochodzeniu danej osoby (Kodeks Napoleona) postanowili w nazwiskach osób bez szlachectwa pomijać literkę "w" przed "ski" w nazwisku.
W ten sposób w metrykach mamy Jakubowskich - szlachtę i Jakuboskich pospolitych, Ostrowskich - szlachtę i Ostroskich pospolitych itd.
W XIX wieku dość konsekwentnie trzymano się tej zasady ponieważ polska szlachta nie chciała podpisywać lojalności wobec cara Rosji i nie miała certyfikatów szlachectwa. Było wielu nuworyszów wśród tych mających potwierdzone certyfikatem szlachectwo i trudno było ich rozróżnić, więc księża w ten sposób wyróżniali szlachtę.
Jeśli masz wiarygodne dokumenty łączące Cię z rodem Rzewuskich to bez względu na pisownię zastosowaną w metrykach możesz poszukać związków poprzez herbarze Bonieckiego, Niesieckiego i innych oraz przez genealogię dr Minakowskiego. Jeśli jednak takich dowodów nie masz to musisz przyjąć przypadkową zbieżność takich nazwisk.
Podam Ci jeszcze jeden przykład: w Ujeździe k/Tomaszowa Mazowieckiego mieszkał hrabia Ostrowski, późniejszy założyciel Tomaszowa i pewien wulkanizator w latach 70-tych XX wieku o nazwisku Pająk, postanowił zmienić nazwisko na Ostrowski, bo jego rodowe wydało mu się zbyt pospolite. Zmieniał żony i płodził z nimi dzieci, a wszystkie nosiły już nazwisko Ostrowski. Sam widzisz, że nazwisko o niczym nie świadczy. Mój pra.... z XVIII wieku nosił nazwisko Janusz, a w zaborze rosyjskim zmieniono im nazwisko na Janiszewski (Janiszewskij, a kobieta Janiszewskaja), czyli pochodzący od Janusza. Od syna Grzegorza - Szczepana urodzonego w 1791 r. nasze rodowe nazwisko brzmi Janiszewski, a jest wiele szlachty o tym nazwisku i o wielu herbach i nie przypiszę się do tych rodów!. Musisz ustalić nazwisko najstarszego ( XVII, XVIII wiek) protoplasty Twojej rodziny by wiedzieć jakie nazwisko wówczas nosił.
Mam nadzieję, że pomogłam Ci w problemie zapisywania nazwisk z literką "w" i bez niej. Nie wdaję się dyskusje z innymi przede mną bo dotyczą rosyjskiej pisowni nazwiska Rzewuski, a nie meritum sprawy.
Pozdrawiam
Janina
Zaznaczam, że tylko do Ciebie piszę i tylko na temat pisowni nazwiska z literką w przed końcówką ski lub z jej pominięciem.
Nazwisko Rzewuski dotyczy starej i znanej rodziny szlacheckiej, która za zasługi otrzymała tytuł hrabiowski w Polsce. Bardzo znaną i niestety zniszczoną posiadłością hrabiów Rzewuskich w Polsce był majątek w Bratoszewicach k/Łodzi, a mój tata ( ur.1892 r) był przed wojną sekretarzem ( pomocnikiem pisarza) gminy w Bratoszewicach i znał oraz trochę opowiadał mi o tej rodzinie.
Teraz na podstawie metryk rodzinnych i wykonanych indeksacji informuję Cię, że po wprowadzeniu w Polsce końcówek nazwisk ski, księza piszący metryki XIX wieczne, gdzie nie pisano o szlacheckim pochodzeniu danej osoby (Kodeks Napoleona) postanowili w nazwiskach osób bez szlachectwa pomijać literkę "w" przed "ski" w nazwisku.
W ten sposób w metrykach mamy Jakubowskich - szlachtę i Jakuboskich pospolitych, Ostrowskich - szlachtę i Ostroskich pospolitych itd.
W XIX wieku dość konsekwentnie trzymano się tej zasady ponieważ polska szlachta nie chciała podpisywać lojalności wobec cara Rosji i nie miała certyfikatów szlachectwa. Było wielu nuworyszów wśród tych mających potwierdzone certyfikatem szlachectwo i trudno było ich rozróżnić, więc księża w ten sposób wyróżniali szlachtę.
Jeśli masz wiarygodne dokumenty łączące Cię z rodem Rzewuskich to bez względu na pisownię zastosowaną w metrykach możesz poszukać związków poprzez herbarze Bonieckiego, Niesieckiego i innych oraz przez genealogię dr Minakowskiego. Jeśli jednak takich dowodów nie masz to musisz przyjąć przypadkową zbieżność takich nazwisk.
Podam Ci jeszcze jeden przykład: w Ujeździe k/Tomaszowa Mazowieckiego mieszkał hrabia Ostrowski, późniejszy założyciel Tomaszowa i pewien wulkanizator w latach 70-tych XX wieku o nazwisku Pająk, postanowił zmienić nazwisko na Ostrowski, bo jego rodowe wydało mu się zbyt pospolite. Zmieniał żony i płodził z nimi dzieci, a wszystkie nosiły już nazwisko Ostrowski. Sam widzisz, że nazwisko o niczym nie świadczy. Mój pra.... z XVIII wieku nosił nazwisko Janusz, a w zaborze rosyjskim zmieniono im nazwisko na Janiszewski (Janiszewskij, a kobieta Janiszewskaja), czyli pochodzący od Janusza. Od syna Grzegorza - Szczepana urodzonego w 1791 r. nasze rodowe nazwisko brzmi Janiszewski, a jest wiele szlachty o tym nazwisku i o wielu herbach i nie przypiszę się do tych rodów!. Musisz ustalić nazwisko najstarszego ( XVII, XVIII wiek) protoplasty Twojej rodziny by wiedzieć jakie nazwisko wówczas nosił.
Mam nadzieję, że pomogłam Ci w problemie zapisywania nazwisk z literką "w" i bez niej. Nie wdaję się dyskusje z innymi przede mną bo dotyczą rosyjskiej pisowni nazwiska Rzewuski, a nie meritum sprawy.
Pozdrawiam
Janina
Szanowna Pani Janino , na wstępie dziękuję Pani bardzo za tak ciekawą i wyczerpującą odpowiedź na temat pochodzenia szlacheckich nazwisk jak i zasady ich pisowni .W moim przypadku wszystkie dokumenty które dziadek Adolf Rzewuski ( komendant policji w Indurze i Łunnie powiat Grodno) , skrzętnie przechowywał do momentu aresztowania przez NKWD w 1939 roku i podczas wielu zdarzeń związanych z jego aresztowaniem jak i wywozem całej rodziny na Sybir te dokumenty zaginęły . Wszystkie fakty opowiadał nam ojciec który w momencie wybuchu wojny miał 16 lat . Nigdy nie mówił że jesteśmy Rzeuscy zawsze twierdził że jesteśmy Rzewuscy herbu Krzywda a o Rzuskich dowiedziałem się dopiero jak otrzymałem dokumenty wywodowe szlacheckie z białoruskiego archiwum NIAB lub jak kto woli : Национальный исторический архив Беларуси gdzie określone jest co następuje: Wywod Famillii U[rodzony]ch Rzeuskich Roku Tysiącznego Ośmsetnego Drugiego Miesiąca Września Pierwszego Dnia . Przed nami Józefem Wańkowiczem Marszałkiem Guberskim Mińskim, Kawalerem Orderow S[wię]tey Anny 2-giey Klassy y S[więte]go Stanisława, oraz Deputatami z Powiatow Gubernii Mińskiey do odbierania y rostrząsania wywodow szlacheckich obranemi, złożony został Wywod Famillii U[rodzonych] Rzeuskich, przez U[rodzonego] Antoniego Andrzejewicza Rzeuskiego podpisany, z którego gdy się okazało, że ta Famillia używaiąca Herbu Krzywda (Podkowa biała w polu błękitnym, ocylami na doł, w środku Podkowy cały krzyż, na barku podkowy iednego rogu prawego nie masz krzyża, w Hełmie trzy pióra strusie) od Naydawnieyszych czasow według świadectwa autorow Pol[skich] w zaszczytach Urodzenia Szlacheckiego zostaiąc y prerogatywy temu stanowi przyzwoite piastuiąc do dziś dnia trwa. .....i dalej następują imiona wszystkich członków rodziny i na koniec jest podane stwierdzenie :.... za rodowitą y starożytnę szlachtę Polską uznawamy, y onych do księgi szlacheckiey Gubernii Mińskiey do części szóstey wnosiemy, a uskuteczniaiąc Wolę Prawa Patent na Imie wywodzącego się U[rodzonego] Antoniego Andrzejewicza Rzeuskiego wydać determinuiemy. Wszystkiego całego opracowania z NIAB jest 33 strony więc trudno to wszystko tu umieścić , ale jeżeli chodzi o nazwisko Rzewuscy to oni mieli herb Krzywda a w moim wypadku Rzuscy i również herbu Krzywda , ale w tych dokumentach z NIAB są również inne użyte nazwiska dotyczące również bezpośrednio mojej rodziny pod brzmieniem oczywiście rosyjskim jako : Rzewucki( z literą "w") ale i Rewucki (również z literą "w") to w zależności jak urzędnicy carscy zapisali . Jak wpisuję w poszukiwaniach historycznych rodziny Rzeuski to nie znajduje nic lub jakieś współczesne odmiany tego nazwiska nie mające nic wspólnego z historią Polski i szlachty , dlatego jestem trochę w rozterce i szukałem pomocy na forum . Tym bardziej jak pisał do mnie Pan Julian Sawicki faktycznie jak się wpisuje nazwisko Rzeuski do szukania w bazach danych to takowe w ogóle nie istnieje więc jak to jest , z jednej strony jest napisane że starożytna szlachta polska herbu Krzywda licznie rozrodzona , a z drugiej strony nie ma o tej szlachcie (jako Rzeuscy oczywiście ) ani najmniejszego śladu w historii Polski . Jeszcze co do tej końcówki -wski , w nazwisku Rzewuski jest właściwie końcówka -wuski lub -uski nie wiem jak do tego podejść Pani Janino - ale jeszcze raz dziękuję Pani jak i wszystkim forumowiczom za pomoc w wyjasnianiu mojej kwesti - pozdrawiam serdecznie Mirosław Jerzy Rzewuski.