Witam
Mam pytanie czy z poniższego aktu Zgonu nr.27 [co do którego mam watpliwosci czy prawidłowo rozczytałam ] wynika ze dziecko urodziło się martwe ??
http://www.szukajwarchiwach.pl/58/147/0 ... jYwxiSmjjw
Prośba o pomoc w tłumaczeniu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Agnieszka_Wójcik

-
MonikaMaru

Witam,
wątpliwości można mieć z tego zapisu, zwłaszcza że "okazali dziecię". Ponieważ to jest akt zgonu, więc przypuszczam, że powinno być "okazali dokument o dziecięciu".
Wygląda na to, że dziecko urodziło się i "w tym samym dniu zmarło". Decyzją Sądu Pokoju zostało pochowane. Prawdopodobnie toczyło się jakieś dochodzenie i jego zgon zgłoszono po 2 tygodniach.
Pozdrawiam,
Monika
wątpliwości można mieć z tego zapisu, zwłaszcza że "okazali dziecię". Ponieważ to jest akt zgonu, więc przypuszczam, że powinno być "okazali dokument o dziecięciu".
Wygląda na to, że dziecko urodziło się i "w tym samym dniu zmarło". Decyzją Sądu Pokoju zostało pochowane. Prawdopodobnie toczyło się jakieś dochodzenie i jego zgon zgłoszono po 2 tygodniach.
Pozdrawiam,
Monika
- Agnieszka_Wójcik

Moniko bardzo dziękuję - właśnie i mnie ten zapis trochę zdezorientował - niebardzo wiedziałam czy to tylko pomyłka księdza czy też ja zbyt dosłownie to sobie przetłumaczyłam 
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik