106. Wałowice
1. Świeciechów 16/28.XII.1876 o 3-ej po poł.
2. Michał Kwiecień 50 lat i Jan Naborczyk 38 lat mający włościanie z Popowa
3. wczoraj w Wałowicach o 3-ej w nocy zmarł Józef Uranowski, włościanin zamieszkały w Wałowicach, s. Walentego i Małgorzaty ze Snopków, 54 lata mający, wdowiec.
Anny nie znalazłam. Jedynie rok 1874 nie ma pełnego spisu.
Wszystko wskazuje na to, że odnalazła Pani mojego pra x6 dziadka. Z metryk dotychczas "zdobytych" przeze mnie i przede wszystkim dzięki pomocy Pani i forumowiczów tu obecnych wynikało, że mój Józef Uranowski urodził się ok. 1820 a zmarł przed 1877 (ślub córki). O Mariannie wiem, że ur. się ok. 1830 i zmarła pomiędzy 1862 a 1877. Może więc ten 1874? Będę szukała jej dalej.
4. Zwoleń
1. Zwoleń 18/30.I.1871 o 4-ej po poł.
2. Antoni Morszczyński 33 lata i Wincenty Stępień 26 lat mający, włościanie ze Zwolenia
3. ANTONI ZAGORZDŻAN, 36 lat mający, wdowiec po Juliannie z Kaczyńskich zmarłej 10/22.IV.1869
4. AGNIESZKA KUŁAGOWSKA, panna przy matce zamieszkała, c. zmarłego Wincentego i Rozalii z Dziechciarskich małż. Kułagowskich, 24 lata mająca
5. trzy ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 27.XII.ub.r/8.I.; 3/15.I. i 10/22.I.br
6. pozwolenie ustne matki panny młodej
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił niżej podpisany ksiądz (-)
12. Zwoleń
1. Zwoleń 26.I./7.II.1872 o 6-ej po poł.
2. Marcin Kaczyński i Antoni Szewczyk po 40 lat mający, włościanie ze Zwolenia
3. KONSTANTY KUŁAGOWSKI, 27 lat mający, kawaler, zamieszkały przy matce w Zwoleniu, s. zmarłego Wincentego i Rozalii z Dziechciarskich małż. Kułagowskich
4. FRANCISZKA SIKORSKA, 25 lat mająca, panna, zamieszkała przy rodzinie w Zwoleniu, c. zmarłych Mateusza i Katarzyny z Kucharskich małż. Sikorskich
5. trzy ogłoszone w tutejszym kościele parafialnym 2/14.I.; 9/21.I. i 16/28.I.br
6. pozwolenie matki pana młodego i rodziny panny młodej
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił niżej podpisany ksiądz (-)
Dobrze, że podałaś, Kasiu, skąd te akty są, bo z tych linków nie dało się odczytać. Jeszcze raz przeszukałam Świeciechów i zgonu Marianny nie znalazłam.
Dziecko urodzone 31.I./13.II.1901 - WACŁAW
Matka: Antonina Józefa Soczewińska, 29 lat, niezamężna wyrobnica.
Świadkowie: Józef Orłowski tkacz i Jan Orłowski ślusarz, pełnoletni, zam. w Warszawie
Zgłosiła położna Anna Lipka
Józef Orłowski i Anna Lipka - chrzestni.
Dopisek na marginesie:
Rodzice wymienionego w niniejszym akcie WACŁAWA, obecnie małżonkowie Jan Orłowski i Antonina Józefa Soczewińska, wskutek ślubu zawartego w tutejszej parafii 13/26.I.1902r. nr aktu 14, uznają go za swojego własnego syna i na podstawie art. 29 kodeksu Królestwa Polskiego zapewniają mu status prawny dziecka z prawowitego związku.
Wow! Bardzo Wam dziękuję. Wiek się zdaje zgadzać i z tego, co ja potrafię odczytać z rosyjskiego pisma (marnie mi idzie, ale coś wydedukuję) - to chyba dzięki tutejszym źródłom (geneszukacz i Wasza pomoc) odkryły się dalsze losy (dziecko, ślub... w tej kolejności ) najmłodszej córki moich 5xpradziadków - Antoniny Józefy Soczewińskiej (ur. Julianów, Tarłów w 1872 roku), córki Szymona (ok. 1829 - 1878) i Karoliny Chechlińskiej (ok. 1834 - po 1878). Tutaj jej akt chrztu: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,61694101
Jeśli to możliwe, proszę potwierdźcie, czy to się udało
Tak. Udało się! To jest oryginał tego odpisu z aneksów do aktu ślubu.
26. Julianów
1. Tarłów 4.III.1872 o 3-ej po poł.
2. Szymon Socowiński 40 lat mający, włościanin z Julianowa
3. Sebastian Piskor 50 lat i Tomasz Soiński 26 lat mający, włościanie z Julianowa
4. płci żeńskiej urodzone 3.III.br o 10-ej w nocy
5. prawowita małżonka Karlina (Karolina?)Chechlińska 38 lat
6. ANTONINA JÓZEFA
7. Stanisław Czechowski i Petronela Krawczykowa
Ochrzcił i akt podpisał ks. Stanisław Paskal proboszcz
Nazwisko dziecka Soczowińska (z boku na marginesie), nazwisko ojca Socowiński (w akcie) i do tego ten świadek Soiński.
I jeszcze tłumaczenie.... wow wow wow
Nazwisko Soczewinski (bo taką ma obecnie formę) przeszło ciekawą ewolucję. Była jeszcze wersja pośrednia Soczowiński. Swoją drogą ciekawe skąd się wzięło.
Otrzymałam od p. Krzysztofa Zochniaka, który zindeksował akt ślubu Antoniny Józefy Soczewińskiej z Janem Orłowskim zdjęcie fragmentu tego dokumentu (Warszawa, Św. Jan, 1902): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d20 ... 5e785.html
Czy da się z niego wyczytać czy matka panny młodej - Karolina żyła w czasie jej ślubu?
14. Warszawa
1. Parafia św. Jana 13/26.I.1902 o 6-ej wieczorem
2. Bolesław Jaszczuk ślusarz i Jan Grodzki służący, pełnoletni , zamieszkali w Warszawie
3. JAN ORŁOWSKI, kawaler, ślusarz, 31 lata mający, urodzony w Nieborowie, s. zmarłego Franciszka i Małgorzaty z Hassów (Nassów?), zamieszkały w Warszawie ul Kanonia 26
4. ANTONINA JÓZEFA SOCZEWIŃSKA vel SOPOWIŃSKA, panna, wyrobnica, 30 lat mająca, urodzona w Tarłowie gubernia radomska, c. zmarłych Szymona i Karoliny z Chechlińskich małżonków, zamieszkała w Warszawie w jednym domu z narzeczonym w tutejszej parafii.