Witam,
czy mogę poprosić o odczytanie informacji z aktu urodzenia Petera Matyschoka, wiem że Łodź i wiem, że to jego, ale więcej mi się nie udaje
z góry dziękuję wszystkim za pomoc. http://compass.vot.pl/peter.JPG *
*Moderacja tytułu tematu i linku – zdjęcie jest za duże, rozciąga Forum(m.j.n)
Wydarzyło się w mieście Łodzi dnia czternastego (drugiego) maja tysiąc osiemset siedemdziesiątego dziewiątego roku o trzeciej po południu. Stawili się: Paweł Sobczak i Józef Barczak, pełnoletni pracownicy z Łodzi, i oświadczyli, że dnia wczorajszego o czwartej rano umarł w szpitalu w Łodzi Piotr Matysek, czterdziestu dwóch lat od urodzenia, urodzony w Moczni (?) w P???, syn Józefa i Joanny małżonków Matysek. Po naocznym uwiarygodnieniu* o śmierci Piotra Matyska, akt ten stawającym niepiśmiennym przeczytany.
Mam kłopoty z nazwą miejscowości.
*Tak, bełkot, musiałem się podeprzeć słownikiem. Pewnie jest jakaś formułka - naoczne stwierdzenie? naoczne przekonanie się o?
342 Łódź
Działo się w mieście Łodzi dnia czternastego (drugiego) maja tysiąc osiemset siedemdziesiątego dziewiątego roku o godzinie trzeciej po południu. Stawili się Paweł Sobczak i Józef Barczak, pełnoletni służący z Łodzi i oświadczyli, że dnia wczorajszego o godzinie czwartej rano zmarł w szpitalu w Łodzi Piotr Matysek (Matysek), lat czterdzieści dwa, urodzony w Łuczni (Luczni ?) w Prusach, syn Józefa i Joanny małżonków Matysek. Po naocznym przekonaniu się o zgonie Piotra Matysek akt ten oświadczającym niepiśmiennym przeczytany
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński