par. Bodzentyn, Iłża, Krępa, Puchły, Wierzbica ...
Moderatorzy: kaphis, elgra, maria.j.nie
- Pastuszko_Patryk

par. Bodzentyn, Iłża, Krępa, Puchły, Wierzbica ...
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,25386501
Akt slubu z 1894 roku Jana Bródki i Antoniny z Kordysów. Imiona i nazwiska rodziców znam, pochodzenie Antoniny też, ale nie jestem pewny co do pochodzenia Jana Bródki, a mam zamiar szukać jego aktu urodzenia, i szczegóły o jego rodzicach gdzie mieszkali i czy jeszcze wtedy żyli, jeśli jest podane.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,35801301
Akt ślubu z 1874 roku w Płudnicy Franciszka Kordysa i Marianny Nobis.
To ślub rodziców panny młodej z pierwszego aktu. Wiem gdzie się Franciszek urodził i o jego rodzicach tez, którzy nie są podani na akcie ślubu. Ale tu z kolei nie wiem do końca czy Marianna pochodziła z par Krzyżanowice i gdzie jej rodzice mieszkali i czy wtedy żyli, bo korzenie Nobisów też mam zamiar zbadać. Dzień ich ślubu to 27 kwietnia.
Akt slubu z 1894 roku Jana Bródki i Antoniny z Kordysów. Imiona i nazwiska rodziców znam, pochodzenie Antoniny też, ale nie jestem pewny co do pochodzenia Jana Bródki, a mam zamiar szukać jego aktu urodzenia, i szczegóły o jego rodzicach gdzie mieszkali i czy jeszcze wtedy żyli, jeśli jest podane.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,35801301
Akt ślubu z 1874 roku w Płudnicy Franciszka Kordysa i Marianny Nobis.
To ślub rodziców panny młodej z pierwszego aktu. Wiem gdzie się Franciszek urodził i o jego rodzicach tez, którzy nie są podani na akcie ślubu. Ale tu z kolei nie wiem do końca czy Marianna pochodziła z par Krzyżanowice i gdzie jej rodzice mieszkali i czy wtedy żyli, bo korzenie Nobisów też mam zamiar zbadać. Dzień ich ślubu to 27 kwietnia.
-
MonikaMaru

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Bardzo proszę o przetłumaczenie dwóch aktów ślubu
37. Pomorzany
1. Wierzbica 31.VIII./12.IX.1894 o 10-ej rano
2. Jan Bródka 56 lat i Jan Cieluch 40 lat mający, zamieszkali w Pomorzanach
3. JAN BRÓDKA, kawaler, 24 lata mający, urodzony i zamieszkały w Płudnicy parafia Krzyżanowice, s. zmarłego Franciszka i żyjącej Marianny z Joskiewiczów
4. ANTONINA KORDYS, panna, 17 i pół roku mająca, urodzona i zamieszkała w Pomorzanach, c. Franciszka i Marianny z Nobisów
5. trzy zapowiedzi w kościele parafialnym krzyżanowickim i wierzbickim 14/26.VIII.; 21.VIII./2.IX.; 28.VIII./9.IX.br
6. pozwolenie ustne asystujących przy akcie rodziców narzeczonych
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił niżej podpisany ksiądz W. Skarzyński
4. Płudnica
1. Krzyżanowice 27.IV.1874 o 11-ej rano
2. Mateusz Koziel z Płudnicy, 41 lat i Jan Kiełbisa?(Kiełbasa?) z Pomorzan, 54 lata mający
3. FRANCISZEK KORDYS, wdowiec po zmarłej w tym roku w Pomorzanach Małgorzacie, 40 lat mający (brak imion rodziców)
4. MARIANNA NOBIS, panna, 22 lata mająca, c. Jacentego i Anny z Kozłowskich urodzona w Pakosławiu parafia Iłża, zamieszkała w Płudnicy przy rodzicach
5. trzy zapowiedzi ogłoszone w iłżeckim i wierzbickim kościele parafialnym 19.I.; 26.I.br (trzeciej daty brak)
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Henryk Mroczkowski proboszcz
Pozdrawiam,
Monika
1. Wierzbica 31.VIII./12.IX.1894 o 10-ej rano
2. Jan Bródka 56 lat i Jan Cieluch 40 lat mający, zamieszkali w Pomorzanach
3. JAN BRÓDKA, kawaler, 24 lata mający, urodzony i zamieszkały w Płudnicy parafia Krzyżanowice, s. zmarłego Franciszka i żyjącej Marianny z Joskiewiczów
4. ANTONINA KORDYS, panna, 17 i pół roku mająca, urodzona i zamieszkała w Pomorzanach, c. Franciszka i Marianny z Nobisów
5. trzy zapowiedzi w kościele parafialnym krzyżanowickim i wierzbickim 14/26.VIII.; 21.VIII./2.IX.; 28.VIII./9.IX.br
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił niżej podpisany ksiądz W. Skarzyński
4. Płudnica
1. Krzyżanowice 27.IV.1874 o 11-ej rano
2. Mateusz Koziel z Płudnicy, 41 lat i Jan Kiełbisa?(Kiełbasa?) z Pomorzan, 54 lata mający
3. FRANCISZEK KORDYS, wdowiec po zmarłej w tym roku w Pomorzanach Małgorzacie, 40 lat mający (brak imion rodziców)
4. MARIANNA NOBIS, panna, 22 lata mająca, c. Jacentego i Anny z Kozłowskich urodzona w Pakosławiu parafia Iłża, zamieszkała w Płudnicy przy rodzicach
5. trzy zapowiedzi ogłoszone w iłżeckim i wierzbickim kościele parafialnym 19.I.; 26.I.br (trzeciej daty brak)
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Henryk Mroczkowski proboszcz
Pozdrawiam,
Monika
- Pastuszko_Patryk

Bardzo proszę o przetłumaczenie dwóch aktów ślubu
Jeszcze raz dziękuję za informacje pani Moniko. Teraz już jestem na 100 % pewny, że Nobisowie z których pochodziła Marianna i Nobisowie z innej części mojej rodziny byli na pewno, w którymś pokoleniu spokrewnionych.
- Pastuszko_Patryk

Proszę o przetłumaczenie aktów ślubu i urodzenia Pastuszków
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =124&y=665 - akt 44 slub Michała i Stanisławy z 1907 roku Stanisława Kudlińska urodziła się w 1886 w Bodzentyniu, córka Franciszka i Katarzyny Kowalczyk (nieżyjących już na jej ślubie, bo zbadałem korzenie Stanisławy do ok 1743 roku.
Michał urodził się w tym samym roku co panna młoda, tyle że w Krępie, syn Jana i Ludwiki Orłowskiej nie wiem czy wtedy żyli w czasie ich ślubu, a chciałbym wiedzieć cos o zawodzie Jana, oraz gdzie wtedy mieszkali i gdzie zmarli, szukałem w metrykach z Krępy Kościelnej ale nie znalazłem ich aktów zgonu, jedynie akta urodzenia dwójki ich dzieci i mojego pradziadka a ich syna.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23018501 - akt urodzenia Michała Pastuszki, miał druga żonę Walerię, bo Stanisława zmarła w Warszawie w 1932 roku. Pobrali się chyba w Czarnej, jeżeli dobrze odczytałem.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,35566501 - akt ślubu Jana i Ludwiki z Orłowskich. Ludwika urodziła się w Zalesiu to gdzieś w Skaryszewie, córka już wtedy nieżyjących Antoniego i Antoniny z Piotrowskich. Udało mi się znaleźć akt jej urodzenia, z którego wiem, że Antoni Orłowski miał wtedy 60 lat a Antonina 35 lat.
Jan Pastuszka urodził się w Kozienicach w ok. 1859 (nie udało mi się znaleźć aktu urodzenia w metrykach z Kozienic nie wiem może coś przeoczyłem, jego ojciec już wtedy nie żył. Był ekonomem Wojciech Pastuszka, a matka jego Marianna z Przychodniów była rolniczką w Borowie. Chciałbym się też dowiedzieć coś więcej o ich rodzicach. Znaleść też akt ślubu Wojciecha i Marianny, to bym doszedł jeszcze o dalsze pokolenia, bo pisze do mnie osoba, której prababka nazywała się za panny Pastuszka i chciałbym połączyć drzewo moje z drzewem tej osoby.
Pozdrawiam
Michał urodził się w tym samym roku co panna młoda, tyle że w Krępie, syn Jana i Ludwiki Orłowskiej nie wiem czy wtedy żyli w czasie ich ślubu, a chciałbym wiedzieć cos o zawodzie Jana, oraz gdzie wtedy mieszkali i gdzie zmarli, szukałem w metrykach z Krępy Kościelnej ale nie znalazłem ich aktów zgonu, jedynie akta urodzenia dwójki ich dzieci i mojego pradziadka a ich syna.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23018501 - akt urodzenia Michała Pastuszki, miał druga żonę Walerię, bo Stanisława zmarła w Warszawie w 1932 roku. Pobrali się chyba w Czarnej, jeżeli dobrze odczytałem.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,35566501 - akt ślubu Jana i Ludwiki z Orłowskich. Ludwika urodziła się w Zalesiu to gdzieś w Skaryszewie, córka już wtedy nieżyjących Antoniego i Antoniny z Piotrowskich. Udało mi się znaleźć akt jej urodzenia, z którego wiem, że Antoni Orłowski miał wtedy 60 lat a Antonina 35 lat.
Jan Pastuszka urodził się w Kozienicach w ok. 1859 (nie udało mi się znaleźć aktu urodzenia w metrykach z Kozienic nie wiem może coś przeoczyłem, jego ojciec już wtedy nie żył. Był ekonomem Wojciech Pastuszka, a matka jego Marianna z Przychodniów była rolniczką w Borowie. Chciałbym się też dowiedzieć coś więcej o ich rodzicach. Znaleść też akt ślubu Wojciecha i Marianny, to bym doszedł jeszcze o dalsze pokolenia, bo pisze do mnie osoba, której prababka nazywała się za panny Pastuszka i chciałbym połączyć drzewo moje z drzewem tej osoby.
Pozdrawiam
-
MonikaMaru

Witam,
44. Kamienna
1. Bzin 21.VII.1907 o 5-ej po poł.
2. Teofil Mamcarz 45 lat i Filip Półtorak, 40 lat majacy, robotnicy z amienny
3. MICHAŁ PASTUSZKA, kawaler, robotnik, 21 lat mający, s. robotników Jana i Ludwiki z Orłowskich, urodzony w parafii Krępa, zamieszkały w Kamiennie parafia Skarżysko
4. STANISŁAWA KUDLIŃSKA, panna, 21 lat mająca, służąca, c. zmarłych Franciszka i Katarzyny z Kowalczyków, urodzona w parafii Bodzentyn, zamieszkała w Kamiennie
5. trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym i skarżyskim kościele parafialnym 23; 30.VI.; 7.VII.
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Józef Sapiński i akt podpisał.
170. Aleksandrów
1. Krępa 8/20.IX.1886 o 2-ej po poł.
2. Jan Pastuszka 26 lat mający, żołnierz rezerwy, zamieszkały w Aleksandrowie
3. Piotr Szmajda 40 lat i Andrzej Skowroń 27 lat mający, służący z Aleksandrowa
4. płci męskiej urodzone w Aleksandrowie dziś (20.IX.br) o 7-ej rano
5. prawowita małż. Ludwika z Orłowskich 26 lat
6. MICHAŁ
7. Andrzej Stępniewski i Katarzyna Skowroniowa
9. Borów
1. Krępa 7/19.II.1878 o 3-ej po poł.
2. Stanisław Cholewa 36 lat i Antoni Pszczoła, 35 lat mający, włościanie koloniści z Borowa
3. JAN PASTUSZKA, kawaler, urodzony w Borze Rudzkim powiat kozienicki, s. zmarłego Wojciecha Pastuszki i Marianny z Przychodniów (Przychodzień), zamieszkały w Borowie przy matce włościance, 19 lat mający
4. LUDWIKA ORŁOWSKA, panna, c. zmarłych Antoniego i Antoniny z Piotrowskich małż. Orłowskich, urodzona w Zalesiu pow. radomski, zamieszkała w Podolu u siostry robotnicy, 17 lat mająca
5. trzy zapowiedzi 27.I.; 3 i 10.II.br
6. pozwolenie ustne matki pana młodego i opiekuna panny młodej Pawła Piotrowskiego ze wsi Marianki.
8. umowy nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
44. Kamienna
1. Bzin 21.VII.1907 o 5-ej po poł.
2. Teofil Mamcarz 45 lat i Filip Półtorak, 40 lat majacy, robotnicy z amienny
3. MICHAŁ PASTUSZKA, kawaler, robotnik, 21 lat mający, s. robotników Jana i Ludwiki z Orłowskich, urodzony w parafii Krępa, zamieszkały w Kamiennie parafia Skarżysko
4. STANISŁAWA KUDLIŃSKA, panna, 21 lat mająca, służąca, c. zmarłych Franciszka i Katarzyny z Kowalczyków, urodzona w parafii Bodzentyn, zamieszkała w Kamiennie
5. trzy zapowiedzi ogłoszone w tutejszym i skarżyskim kościele parafialnym 23; 30.VI.; 7.VII.
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Józef Sapiński i akt podpisał.
170. Aleksandrów
1. Krępa 8/20.IX.1886 o 2-ej po poł.
2. Jan Pastuszka 26 lat mający, żołnierz rezerwy, zamieszkały w Aleksandrowie
3. Piotr Szmajda 40 lat i Andrzej Skowroń 27 lat mający, służący z Aleksandrowa
4. płci męskiej urodzone w Aleksandrowie dziś (20.IX.br) o 7-ej rano
5. prawowita małż. Ludwika z Orłowskich 26 lat
6. MICHAŁ
7. Andrzej Stępniewski i Katarzyna Skowroniowa
9. Borów
1. Krępa 7/19.II.1878 o 3-ej po poł.
2. Stanisław Cholewa 36 lat i Antoni Pszczoła, 35 lat mający, włościanie koloniści z Borowa
3. JAN PASTUSZKA, kawaler, urodzony w Borze Rudzkim powiat kozienicki, s. zmarłego Wojciecha Pastuszki i Marianny z Przychodniów (Przychodzień), zamieszkały w Borowie przy matce włościance, 19 lat mający
4. LUDWIKA ORŁOWSKA, panna, c. zmarłych Antoniego i Antoniny z Piotrowskich małż. Orłowskich, urodzona w Zalesiu pow. radomski, zamieszkała w Podolu u siostry robotnicy, 17 lat mająca
5. trzy zapowiedzi 27.I.; 3 i 10.II.br
6. pozwolenie ustne matki pana młodego i opiekuna panny młodej Pawła Piotrowskiego ze wsi Marianki.
8. umowy nie zawarli
Pozdrawiam,
Monika
- Pastuszko_Patryk

Bardzo dziekuje za przetłumaczenie, czyli nie było podane w metryce slubu gdzie rodzice Michała mieszkali i czy żyli, ale przynajniej wiem kim był Jan Pastuszka.
- Pastuszko_Patryk

Mam kolejne akta do przetłumaczenia rodziny Pastuszko
akt nr 141 urodzenia Tekli Pastuszka w Krępie Kościelnej z 1888 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23018501
akt nr 37 urodzenia Jóżefa Pastuszko z 1893 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,27655801
akt nr 101 zgonu Józefa Pastuszko z 1893 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23295701
akt nr 141 urodzenia Tekli Pastuszka w Krępie Kościelnej z 1888 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23018501
akt nr 37 urodzenia Jóżefa Pastuszko z 1893 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,27655801
akt nr 101 zgonu Józefa Pastuszko z 1893 roku - https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,23295701
- Pastuszko_Patryk

Poproszę też o przetłumaczenie aktu nr 158 urodzenia Zygmunta Pastuszko syna Michała i Stanisławy z udlińskich z 1908 roku, to ich najstarszy syn, a brat mojego dziadka. http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 495&y=1357
-
MonikaMaru

141. Aleksandrów
1. Krępa 7/19.VIII.1888 o 7-ej wieczorem
2. Jan Pastuszka, robotnik zamieszkały w Aleksandrowie, 29 lat mający
3. Andrzej Skowron 29 lat i Piotr Szmajda 47 lat mający, włościanie z Wierzchowisk
4. płci żeńskiej urodzone w Aleksandrowie 7/19.VIII.br o 2-ej w nocy
5. prawowita małż. Ludwika z Orłowskich 29 lat
6. TEKLA
7. Michał Gajos i Antonina Duma
37. Aleksandrów
1. Krępa 7/19.II.1893 o 2-ej po poł.
2. Jan Pastuszka 33 lata mający, parobek z Aleksandrowa
3. Andrzej Skowron 34 lata i Aleksy Szymański 40 lat mający, parobcy z Aleksandrowa
4. płci męskiej urodzone w Aleksandrowie 4/16.II.br o 6-ej wieczorem
6. JÓZEF
7. Franciszek Karcz i Wiktoria Szymańska
Ochrzcił ks. Maksymilian Pinakiewicz
101. Aleksandrów
1. Krępa 1/13.XII.1893 o 12-ej w poł.
2. Franciszek Karcz z Ratyńca, 44 lata i Andrzej Skowron z Aleksandrowa 38 lat mający, włościanie
3. 30.XI./12.XI.br o 1-ej po poł. zmarł JÓZEF PASTUSZKA, 9 m-cy mający, włościanin zamieszkały w Aleksandrowie przy rodzicach, s. Jana i Ludwiki z Orłowskich małż. Pastuszków.
158. Kamienna
1. Bzin 18.VII.1908 o 9-ej wieczorem
2. Michał Pastuszka, robotnik, 22 lata mający, zamieszkały w Kamiennie
3. Jan Kudliński 25 lat i Józef Jeziorski 30 lat mający, robotnicy z Kamienny
4. płci męskiej urodzone w Kamiennie 9.VII.br o 7-ej rano
5. prawowita małż. Stanisława z Kudlińskich 22 lata
6. ZYGMUNT
7. Jan Kudliński i Feliksa Kocmal.
Ochrzcił ks. Józef Sapiński
Pozdrawiam,
Monika
1. Krępa 7/19.VIII.1888 o 7-ej wieczorem
2. Jan Pastuszka, robotnik zamieszkały w Aleksandrowie, 29 lat mający
3. Andrzej Skowron 29 lat i Piotr Szmajda 47 lat mający, włościanie z Wierzchowisk
4. płci żeńskiej urodzone w Aleksandrowie 7/19.VIII.br o 2-ej w nocy
5. prawowita małż. Ludwika z Orłowskich 29 lat
6. TEKLA
7. Michał Gajos i Antonina Duma
37. Aleksandrów
1. Krępa 7/19.II.1893 o 2-ej po poł.
2. Jan Pastuszka 33 lata mający, parobek z Aleksandrowa
3. Andrzej Skowron 34 lata i Aleksy Szymański 40 lat mający, parobcy z Aleksandrowa
4. płci męskiej urodzone w Aleksandrowie 4/16.II.br o 6-ej wieczorem
6. JÓZEF
7. Franciszek Karcz i Wiktoria Szymańska
Ochrzcił ks. Maksymilian Pinakiewicz
101. Aleksandrów
1. Krępa 1/13.XII.1893 o 12-ej w poł.
2. Franciszek Karcz z Ratyńca, 44 lata i Andrzej Skowron z Aleksandrowa 38 lat mający, włościanie
3. 30.XI./12.XI.br o 1-ej po poł. zmarł JÓZEF PASTUSZKA, 9 m-cy mający, włościanin zamieszkały w Aleksandrowie przy rodzicach, s. Jana i Ludwiki z Orłowskich małż. Pastuszków.
158. Kamienna
1. Bzin 18.VII.1908 o 9-ej wieczorem
2. Michał Pastuszka, robotnik, 22 lata mający, zamieszkały w Kamiennie
3. Jan Kudliński 25 lat i Józef Jeziorski 30 lat mający, robotnicy z Kamienny
4. płci męskiej urodzone w Kamiennie 9.VII.br o 7-ej rano
5. prawowita małż. Stanisława z Kudlińskich 22 lata
6. ZYGMUNT
7. Jan Kudliński i Feliksa Kocmal.
Ochrzcił ks. Józef Sapiński
Pozdrawiam,
Monika
- Pastuszko_Patryk

Proszę o przetłumaczenie aktu zgonu Wiktorii Gut z 1914 roku
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,32374601
Wiem, że za panny nazywała sie Jabłońska i miała męża Antoniego - to moi praprapradziadkowie w ok. 1864 roku urodziła im sie córka Marianna Gut (moja praprababcia).
Wiem, że za panny nazywała sie Jabłońska i miała męża Antoniego - to moi praprapradziadkowie w ok. 1864 roku urodziła im sie córka Marianna Gut (moja praprababcia).
- dorocik133

Witam!
Działo się 23-01-1914
zgłaszali Jan Bródka l.60 i Michał Kuc l.40
dnia wczorajszego we wsi Pakosław ? dnia wczorajszego zmarła Wiktoria Gut lat 55
wdowiec Antoni Gut
rodzice Kacper i Ewa Jabłońska po mężu Sowa
Działo się 23-01-1914
zgłaszali Jan Bródka l.60 i Michał Kuc l.40
dnia wczorajszego we wsi Pakosław ? dnia wczorajszego zmarła Wiktoria Gut lat 55
wdowiec Antoni Gut
rodzice Kacper i Ewa Jabłońska po mężu Sowa
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
MonikaMaru

....córka Kacpra i Ewy z Jabłońskich małżonków Sowów. Czyli Wiktoria była z domu Sowa.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Pastuszko_Patryk

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2083&y=371 to akt ślubu Marianny wdowy po Feliksie Boguckim z Jakubem Nobisem z 1893 roku, czy jest podane, że rodzice pary młodej żyją lub zmarli ?
-
MonikaMaru

59. Pakosław
1. Iłża 18/30.V.1893 o 10-ej rano
2. Jakub Łabędzki 40 lat i Jan Jabłoński 60 lat mający, włościanie z Pakosławia
3. JAKUB NOBIS, kawaler, 23 lata mający, urodzony i zamieszkały w Pakosławiu, s. Andrzeja i Franciszki z Kiełbasów małż. Nobisów
4. MARIANNA BOGUCKA, wdowa, 28 lat mająca, urodzona i zamieszkała w Pakosławiu, c. Antoniego i Wiktorii z Jabłońskich małż. Gutów
5. trzy zapowiedzi 25.IV./7.V.; 2/14. i 9/21.V.br
6. umowy nie zawarli
7. pozwolenie na ślub wydane zostało panu młodemu przez biskupa kurii sandomierskiej 28.IV.br nr 862
Ślubu udzielił ks. Marian Bijasiewicz wikary.
O tym, czy rodzice żyją czy zmarli, nie wspomniano.
Pozdrawiam,
Monika
1. Iłża 18/30.V.1893 o 10-ej rano
2. Jakub Łabędzki 40 lat i Jan Jabłoński 60 lat mający, włościanie z Pakosławia
3. JAKUB NOBIS, kawaler, 23 lata mający, urodzony i zamieszkały w Pakosławiu, s. Andrzeja i Franciszki z Kiełbasów małż. Nobisów
4. MARIANNA BOGUCKA, wdowa, 28 lat mająca, urodzona i zamieszkała w Pakosławiu, c. Antoniego i Wiktorii z Jabłońskich małż. Gutów
5. trzy zapowiedzi 25.IV./7.V.; 2/14. i 9/21.V.br
6. umowy nie zawarli
7. pozwolenie na ślub wydane zostało panu młodemu przez biskupa kurii sandomierskiej 28.IV.br nr 862
Ślubu udzielił ks. Marian Bijasiewicz wikary.
O tym, czy rodzice żyją czy zmarli, nie wspomniano.
Pozdrawiam,
Monika
- Pastuszko_Patryk

To nie pozostaje nic innego jak czekanie aż księgi z Iłży z okresu 1810-1875 bedą dostępne, we wcześniejszych metrykach będzie może więcej informacji. Dziękuję bardzo za przetłumaczenie.