Wielka prośba o przetłumaczenie aktu ślubu

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jart

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: jart »

Dzień dobry

Chciałbym prosić o przetłumaczenie na język polski aktu ślubu Franciszka Bonisławskiego i Agaty, ślub miał miejsce w 1872 (?) w parafii Rudniki (obecnie Litwa).
Przepraszam za niską jakość zdjęcia - jest to fotografia mikrofilmu z czytnika (a w zasadzie złożenie dwóch fotografii), niestety w obecnej chwili nie dysponuję niczym lepszym.

Obrazek

Gdyby starczyło cierpliwości, poniżej zamieszczam link do aktu zgonu Agaty (panny młodej z aktu powyżej), z prośbą o przetłumaczenie także jego:

Obrazek

Sprawa jest dla mnie ważna, to jedyny jak dotąd odnaleziony trop tej rodziny, serdecznie proszę o pomoc.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Arturze,

co się stało ze zdjęciami? Po południu były, a teraz zostały kwadraciki nieotwierające się. Miałam zamiar wieczorem wziąć się do nich. Sprawa nieaktualna?

Monika
Pozdrawiam,
Monika
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Moniko, u mnie otwierają się ok - może wieczorem działo się coś z fotosikiem. Sprawa aktualna jak najbardziej - daj znać czy dalej nie jest ok, w razie potrzeby mogę podesłać zdjęcia na Twojego maila.

Wielkie dzięki za pomoc (kolejny raz :) )
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
MonikaMaru

Sympatyk

Niestety nie chcą się otworzyć. Kręci i kręci, aż limit czasu mija.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Posłałem mailem (na @op.pl)
pozdrawiam
Artur

MonikaMaru

Sympatyk

OK.
Tłumaczenie posłałam Ci mailem, a tu też umieszczam.

5. 10.II.1872
zmarła AGATA z Sobowskich/Sodowskich?? BONISŁAWSKA (nie mogę odczytać przyczyny zgonu)
żona pozostawionego wdowcem mieszczanina Franciszka Bonisławskiego, około 40 lat mająca, pozostawiła po sobie córkę Mariannę, parafianka rudnikowskiego kościoła.

22. 22.X.1872 w rudnikowskim parafialnym kościele rzymsko-katolickim ksiądz ...? Strupiński proboszcz tegoż kościoła po trzykrotnych zapowiedziach ogłoszonych 8; 15; 22.X.br przed zgromadzonymi wiernymi itd.

mieszczanina FRANCISZKA BONISŁAWSKIEGO wdowca 45 lat mającego z folwarku Dworzec/Dwór ze szlachcianką MICHALINĄ MACIUGOWSKĄ/Maciuiowska? (Maciejewska), panną, 25 lat mającą, ze wsi Popiszek (Popiszki?), oboje parafian rudnikowskiej parafii, po spełnieniu itd (formułki lecą)

syna mieszczan Michała i Anny z Rymkiewiczów/ Rylkiewiczów? małż. Bonisławskich,
i córkę szlachciców Bartłomieja i Wiktorii z Brzozowskich małż. Maciugowskich
połączył węzłem małżeńskim itd (...)
w obecności świadków Jana Ignatowicza, Michała ....osiewskiego?, Konstantego Milewskiego i innych.

Pozdrawiam,
Monika
Ostatnio zmieniony sob 27 wrz 2014, 18:05 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Moniko, wieeelkie dzięki za tłumaczenie!

Jedno pytanie do aktu ślubu: czy jest szansa że nazwisko panny młodej to jednak Maciejewska? (lub podobne; napisałbym o niej wcześniej, ale nie spodziewałem się jej tutaj - była drugą żoną, myślałem że to ślub z pierwszą - Agatą).
pozdrawiam
Artur

MonikaMaru

Sympatyk

Może być. Tam jest napisane "Maciuiowska". To"i" wyglądało na "г". Poprawiam na Maciujowską czyli Maciejewską.

Monika
jart

Sympatyk
Nowicjusz

To wspaniale. Ten ślub pasuje mi do układanki, nazwiska, okresy, miejscowości czas urodzenia dzieci, dwie żony itd. - wszystko się wzajemnie ze sobą zgadza.
Chyba muszę skontaktować się z LVIA i zapytać czy robią skany/foto bezpośrednio z ksiąg, lub chociaż ładne odbitki z (lepszego?) mikrofilmu. No i jakąś kwerendę chyba też trzeba będzie zlecić... :)
Dzięki jeszcze raz, Twoja pomoc jest nieoceniona! :)
pozdrawiam
Artur

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”