Mój pra...dziadek Jan Pakielewicz będąc wójtem w 1845 roku wydał zezwolenie na sprzedaż rzeczy kowala Mielczarowskiego, za co został aresztowany i skazany na karę 40 rubli srebrem na rzecz brata zmarłego tegoż kowala. Dlaczego? Co z tym kowalem?
Mam problemy z odczytaniem tekstu podkreślonego na czerwono.
Czy ktoś mi pomoże?
https://picasaweb.google.com/1159091161 ... 1235858434
co z tym kowalem?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
co z tym kowalem?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
-
MonikaMaru

co z tym kowalem?
Trochę to wyrwane z kontekstu, ale tego kowala Mielczarskiego porwali jacyś buntownicy/rebelianci (захватили мятежники), a należące do kowala rzeczy ówczesny wójt, a teraz sekretarz w magistracie w Tomaszowie, zezwolił sprzedać, wobec tego należałoby od niego wyegzekwować 40 rb będących przybliżoną wartością tego, co sprzedano i przekazać bratu zmarłego kowala.
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Pozdrawiam,
Monika
Monika
co z tym kowalem?
Dziękuję Ci najserdeczniej, Monika.
Tekst liczy 23 strony. Przebrnęłam przez niego z trudem. Tu mi brakło wyobraźni i zasobu słów.

To już dokończę, bo może kogoś zaciekawi:
Żona pra...dziadka - Zofia - dała te 40 rubli srebrem bratu porwanego kowala. Jest pokwitowanie.
Pra...dziadek został wypuszczony z aresztu.
Tekst liczy 23 strony. Przebrnęłam przez niego z trudem. Tu mi brakło wyobraźni i zasobu słów.
To już dokończę, bo może kogoś zaciekawi:
Żona pra...dziadka - Zofia - dała te 40 rubli srebrem bratu porwanego kowala. Jest pokwitowanie.
Pra...dziadek został wypuszczony z aresztu.
Pozdrowienia. Jola Kozak