prośba o tłumaczenie aktu z jeżyka rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

el_za

Sympatyk
Mistrz

Re: prośba o tłumaczenie aktu z jeżyka rosyjskiego

Post autor: el_za »

Działo się to w mieście Końskie dwudziestego lipca/pierwszego sierpnia 1886roku o godzinie 2.00 po południu. Stawił się Jakob Chrabąszcz, włościanin ze wsi Modliszewice trzydzieści lat mający. W obecności Franciszka Chrabąszcz mającego 26 lat i Walentego Lisa 38 lat, włościan ze wsi Modliszewice. Przedstawił on dziecię płci męskiej urodzone we wsi Modliszewice siedemnastego lipca/dwudziestego dziewiątego lipca tego roku, o godzinie 12.00 w nocy, z jego prawowitej małżonki Maryanny z Karbowników 27 lat mającej. Dziecięciu temu na Chrzcie Świętym przez nas odbytym w dniu dzisiejszym dano na imię Antoni, a chrzestnymi rodzicami byli Franciszek Chrabąszcz, Maryanna Chrabąszcz. Akt ten oświadczającym przeczytany, a z powodu nieznajomości przez nich pisma, przez Nas podpisany.
ks. Sławiński

pozdrawiam Ela
nelmis

Post autor: nelmis »

el_za pisze:Działo się to w mieście Końskie dwudziestego.[/color]
ks. Sławiński

pozdrawiam Ela
Dziękuję, chciałabym jednak dla jasności wyjaśnić jedną kwestię. Włościanin wg słownika to po rosyjsku крестьянин. W akcie znajduje się to słowo a za nim jeden lub dwa wyrazy, których nie mogę odczytać. Czy mam rozumieć, że włościanina określają wszystkie te wyrazy?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam Monika
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Zwracam się z Prośbą o tłumaczenie aktu numer 130/1908 Józefa Czerniaka syna Franciszka i Zuzanny z domu Kuś męża Katarzyny.
https://plus.google.com/u/0/photos/1046 ... 6402552733
oraz 19 akt znowu Marianna Skorek o ile to żona Mikołaja
http://szukajwarchiwach.pl/35/1832/0/2. ... _tsoP5hZyQ

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Łukasz
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Do Moniki

między słowem "włościanin", a "we wsi" znajduje się słowo жительствующий, czyli "zamieszkały"/ "mieszkający"

Ela
lukasso

Sympatyk

Zwracam się z Prośbą o tłumaczenie aktu numer 130/1908 Józefa Czerniaka syna Franciszka i Zuzanny z domu Kuś męża Katarzyny.
https://plus.google.com/u/0/photos/1046 ... 6402552733
oraz 19 akt znowu Marianna Skorek o ile to żona Mikołaja
http://szukajwarchiwach.pl/35/1832/0/2. ... _tsoP5hZyQ

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Łukasz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

130. Siekierka
1. Ciepielów 16/29.X.1908 o 2-ej po poł.
2. Józef Durasiewicz 50 lat i Antoni Grela 46 lat, włościanie z Siekierki Nowej
3. 15/28.X.br o 6-ej wieczorem zmarł JÓZEF CZERNIAK, włościanin, 76 lat mający, s. Franciszka i Zuzanny, pozostawił owdowiałą żonę Katarzynę z Kumorowskich

19. Trzcianki
1. Janowiec 18/30.I.1885
2. Andrzej Kopyra 40 lat i Wincenty Kostka 26 lat mający, rolnicy z Trzcianek
3. 16/28.I.br o 5-ej rano w Przyłęku zmarła MARIANNA SKOREK, 52 lata mająca, c. Jana i Marianny z Szulewskich małż. Sędziaków, pozostawiła owdowiałego męża Mikołaja Skorka.

Podejrzewam, że coś tu nie gra. Akt z Trzcianek, a zmarła w Przyłęku. Dodatkowo tłumaczę akt wyżej i co się okazuje?

18. Trzcianki
1. Janowiec 17/29.I.1885
2. Andrzej Kopyra 40 lat i Mikołaj Skorek 50 lat mający rolnicy z Trzcianek
3. 17/27.I.br o 7-ej wieczorem w Trzciankach zmarł Wawrzyniec Kostka, 2 lata mający, s. Wincentego i Marianny z Pskitów.

Pozdrawiam,
Monika
lukasso

Sympatyk

Witam Pani Moniko,
ach dziwna sprawa informacja jest Pewna że Mikołaj Skorek umarł w 1917 w Trzciankach i to na pewno mój Mikołaj zgadzają się rodzice miejscowość mniej więcej wiek o dziwo na zgonie zaniżony zamiast 89 to 80 lat. Wdowiec.
Zaś ten zgon 19 nie pasuje mi na moją Mariannę wiek niby się zgadza moją Marianna urodziła się w 1828, ale rodzice nie pasują moją była córką Grzegorza Kostki i Reginy z domu Rudka. Pozostawiła Mikołaja Skorka może mam pecha i było 2 Mikołajów Skorków żonatych z Mariannami to możliwe bo tych skorków było dość sporo. Cyba że jest błąd w akcie
I nie wiem co dalej 10 raz sprawdzanie mnie czeka chyba w poszukiwaniu odpowiedniej Marianny od 1851 do 1917 ach
Pozdrawiam i dziękuję za tłumaczenia.....
MonikaMaru

Sympatyk

Łukaszu, chyba ten wdowiec Mikołaj w tym samym roku ożenił się- akt 85. Sprawdź z jakich rodziców był i będziesz wiedział, czy było dwóch Mikołajów Skorków.

http://szukajwarchiwach.pl/35/1832/0/2. ... Whm9a41CEA

Monika
Ostatnio zmieniony ndz 07 gru 2014, 21:20 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
lukasso

Sympatyk

Ma Pani racje 85 akt Mikołaj Skorek z Agatą Stępień.
Mój Mikołaj był synem Feliksa i Tekli Kostka.
Może Pani sprawdzić czy ten z 85 aktu to syn Feliksa i Tekli, wolę mieć pewność niż sam potem nie mając pewności...
http://szukajwarchiwach.pl/35/1832/0/2. ... Whm9a41CEA
Czy jeżeli to mój Mikołaj mogę prosić o tłumaczenie gdyż to też jakaś część mojej historii.
Ps. Więc jeżeli tamta Marianna to moja Marianna nie dziwie się że nie brałem jej pod uwagę jak ma wpisanych innych rodziców w akcie zgonu niż z aktu ślubu czy urodzenia...
Pozdrawiam
Łukasz
MonikaMaru

Sympatyk

85. Mszadla
1. Janowiec 11/23.XI.1885
2. Stanisław Filestak 40 lat i Jan Skorek 60 lat mający, rolnicy z Mszadli
3. MIKOŁAJ SKOREK, wdowiec, urodzony w Mszadli, zamieszkały na gospod. rolnym w Trzciankach, s. Feliksa i Tekli z Kostków 50 lat mający
4. Agata Stempień/Stępień wdowa, urodzona i zamieszkała w Mszadli, robotnica c. Łukasza Packi i jego zony Brygidy z Plewków, 40 lat mająca.

Agata zmarła w 1890 a.96.

Mikołaj Skorek był świadkiem chrztu w 1883 zmarłego Wawrzeńca Kostki z aktów wyżej. Mógł więc zgłaszać jego zgon.

Pozdrawiam,
Monika
lukasso

Sympatyk

Niezmiernie Pani dziękuję Pani Moniko.
Trochę nie daje mi spokoju akt gonu Marianny Skorek skąd zupełnie inni rodzice....a może to wina przepisującego to musi być jakaś pomyłka.....ach...
A mam jeszcze jedno pytanie czy na akcie małżeństwa jest jedynie informacja że Mikołaj Skorek był wdowcem czy jest wzmianka że żona Marianna zmarła w tym roku? Czasem są takie informację choć przy moich zdolnościach wydaje mi się że Pani tłumaczenie jest dokładnie po kolei i nie ma nic więcej.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc...z każdym tłumaczeniem coraz mniej aktów zgonu pozostało mi do znalezienia z XIXw.
MonikaMaru

Sympatyk

Niestety nie ma więcej informacji o zmarłej żonie, ale przy wpisywaniu imienia panny młodej ksiądz rozpędził się i napisał "...Marianną" zamiast "..Agatą". Prawdopodobnie skojarzenie z byłą żoną Skorka owdowiałego.
lukasso

Sympatyk

Już sprawdziłem wszystkie akty małżeństwa czy przypadkiem mój przodek nie miał 3 żon z czego 2 Marianny ale niestety nic nie ma.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Łukasz
lukasso

Sympatyk

Witam,
zwracam się z prośbą o tłumaczenie aktu zgonu numer 187 Reginy Kostka z domu Rudka Rudkowska po pierwszym mężu Rokita
http://szukajwarchiwach.pl/35/1832/0/2. ... dPogFQvpDA
Z góry dziękuję za "pomocną dłoń" w tłumaczeniu
Pozdrawiam Łukasz
pozioma92

Post autor: pozioma92 »

Witam, proszę o pomoc w tłumaczeniach aktów dotyczących Rafalkowskich
metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=4&zs=0151d&sy=1902&kt=1&plik=031-034.jpg#zoom=1&x=212&y=194
metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=4&zs=0151d&sy=1909&kt=3&plik=034-039.jpg#zoom=1&x=1236&y=143

metryki.genealodzy.pl/metryka.php?ar=4&zs=0151d&sy=1899&kt=2&plik=30-31.jpg#zoom=1&x=1225&y=1500
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”