Temat: "nietypowy akt w jęz. rosyjskim, prośba o pomoc" *
W trakcie poszukiwań genealogicznych podczas świąt wreszcie znalazłam akt pradziadka Błyskonia. Akt pochodzi z 1905 roku, ale dotyczy osoby, która urodziła się w 1889. Stąd wynikały moje trudności ze znalezieniem właściwego dokumentu. Co więcej ojciec pradziadka nie jest znany. Zazwyczaj radzę sobie z czytaniem aktów po rosyjsku, ale ten jest dosyć skomplikowany, a zależy mi na całościowym tłumaczeniu.
Proszę więc o pomoc szanownych forumowiczów i pozdrawiam
poświątecznie!
Link do aktu nr 429, znajduje się na dwóch stronach, należy klinknac next:
http://szukajwarchiwach.pl/35/1831/0/2. ... sI2I_WcoFQ
Dodam tylko, że pradziadek był ciekawą postacią. Z Harachwostów przeniósł się do Warszawy i został piekarzem na Woli. Przeżył rzeź Woli. Niemcy wyprowadzili go z kamienicy przy ulicy Elekcyjnej 4 lub 6, i próbowali rozsztrzelać. Draśnięty w ucho udawał, że nie żyje i tym sposobem udało mu się przeżyć.
Z góry dziękuję za pomoc!
* (Moderacja tytułu tematu oraz przeniesienie na właściwe podforum ) (m.j.n)
Akt urodzenia 1905
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
MonikaMaru

nietypowy akt w jęz. rosyjskim, prośba o pomoc
429. Harachwosty
1. Działo się: Huszlew 29.V./11.VI.1905 o 10-ej rano
2. Stawiła się: Marcela Kuna 70 lat mająca, akuszerka zamieszkała w Harachwostach
3. Świadkowie: Stanisław Kurowski 30 lat i Stefan Lewczuk 40 lat mający, rolnicy z Harachwostów
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Harachwostach 11/23.XII.1889 o 10-ej rano
5. Matka: niezamężna Zofia Błyskun służąca, 40 lat mająca, zamieszkała w Harachwostach
6. WIKTOR
7. Ignacy Kałan i Bronisława Pawnoczuk?
Akt, który jest opóźniony z powodu niezgłoszenia w swoim czasie, został zgłaszającej i świadkom niepiśmiennym przeczytany, i tylko przez Nas podpisany.
O ojcu nic nie ma. Wiek matki chyba podają z dnia spisania aktu.
Pozdrawiam,
Monika
1. Działo się: Huszlew 29.V./11.VI.1905 o 10-ej rano
2. Stawiła się: Marcela Kuna 70 lat mająca, akuszerka zamieszkała w Harachwostach
3. Świadkowie: Stanisław Kurowski 30 lat i Stefan Lewczuk 40 lat mający, rolnicy z Harachwostów
4. Dziecko: płci męskiej urodzone w Harachwostach 11/23.XII.1889 o 10-ej rano
5. Matka: niezamężna Zofia Błyskun służąca, 40 lat mająca, zamieszkała w Harachwostach
6. WIKTOR
7. Ignacy Kałan i Bronisława Pawnoczuk?
Akt, który jest opóźniony z powodu niezgłoszenia w swoim czasie, został zgłaszającej i świadkom niepiśmiennym przeczytany, i tylko przez Nas podpisany.
O ojcu nic nie ma. Wiek matki chyba podają z dnia spisania aktu.
Pozdrawiam,
Monika
nietypowy akt w jęz. rosyjskim, prośba o pomoc
Jestem pod wrażeniem!!!!!! Poległam na odczytywaniu nazwisk. Bardzo dziękuję!!!!!!!!