Bardzo proszę o przetłumaczenie dokumentu (2 strony):
http://picasaweb.google.pl/jadwiga.szynkiewicz/Metryka#
Bardzo dziekuje. Jadwiga z Zambrzyckich
Tłumaczenie metryki z języka rosyjskiego
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Zambrzycka_Jadwiga

Tłumaczenie metryki z języka rosyjskiego
Witam
Nie wiem czy jeszcze temat aktualny ale spróbuję go poruszyć. Dokument ten jest "wypisem metryki o urodzeniu i chrzcie panicza (??) Hilarego Zambrzyckiego z ksiąg Rzymsko Katolickiego Głębockiego Kościoła Parafialnego"
Po tytule są teksty wypisu w językach polskim i rosyjskim (tekst ten sam) a następnie potwierdzenie zgodności z treścią księgi i sporządzenia wypisu przez księdza Henryka Millera wikarego Głębockiego w dniu 15.01 1856. Obok pieczęć Kościoła Parafialnego.
Następnym zapisem jest potwierdzenie autentyczności podpisu i pieczęci Kościelnej w Głębocku przez właściwy Dekanat (z dnia 04.02 1856), Kolejna pieczęć i podpis.
Na drugiej stronie tego dokumentu jest kolejne potwierdzenie "Po ukazie Jego Imperatorskiej Wysokości Wileński Rzymsko Katolicki Duchowny Konsystorz rezolucją swoją z dnia 16.02 1856 przedstawioną, potwierdza metrykalny wypis o urodzeniu i chrzcie panicza(??) Hilarego syna Franciszka Zambrzyckiego. Potwierdza za własnoręcznym podpisem i przybiciem urzędowej pieczęci, 26.06.1856 - podpis".
Tyle wyczytałem z tego dokumentu.
Pozdrawiam
Bogusław
Nie wiem czy jeszcze temat aktualny ale spróbuję go poruszyć. Dokument ten jest "wypisem metryki o urodzeniu i chrzcie panicza (??) Hilarego Zambrzyckiego z ksiąg Rzymsko Katolickiego Głębockiego Kościoła Parafialnego"
Po tytule są teksty wypisu w językach polskim i rosyjskim (tekst ten sam) a następnie potwierdzenie zgodności z treścią księgi i sporządzenia wypisu przez księdza Henryka Millera wikarego Głębockiego w dniu 15.01 1856. Obok pieczęć Kościoła Parafialnego.
Następnym zapisem jest potwierdzenie autentyczności podpisu i pieczęci Kościelnej w Głębocku przez właściwy Dekanat (z dnia 04.02 1856), Kolejna pieczęć i podpis.
Na drugiej stronie tego dokumentu jest kolejne potwierdzenie "Po ukazie Jego Imperatorskiej Wysokości Wileński Rzymsko Katolicki Duchowny Konsystorz rezolucją swoją z dnia 16.02 1856 przedstawioną, potwierdza metrykalny wypis o urodzeniu i chrzcie panicza(??) Hilarego syna Franciszka Zambrzyckiego. Potwierdza za własnoręcznym podpisem i przybiciem urzędowej pieczęci, 26.06.1856 - podpis".
Tyle wyczytałem z tego dokumentu.
Pozdrawiam
Bogusław
-
Zambrzycka_Jadwiga

Prawdę mówiąc przejrzałem się tym dokumentom i raczej nie występuje tam słowo "panicz". W polskiej wersji jest "urodzony" a w rosyjskiej "błagorodnyj", czyli szlachetny. W drugim dokumencie jest "dworianin" czyli szlachcic. Nie wiem więc, które słowo mogłoby być tłumaczone jako "panicz"?
Pozdrawiam,
Tomasz
Pozdrawiam,
Tomasz
Tomaszu!tomekov pisze:Prawdę mówiąc przejrzałem się tym dokumentom i raczej nie występuje tam słowo "panicz". W polskiej wersji jest "urodzony" a w rosyjskiej "błagorodnyj", czyli szlachetny. W drugim dokumencie jest "dworianin" czyli szlachcic. Nie wiem więc, które słowo mogłoby być tłumaczone jako "panicz"?
Pozdrawiam,
Tomasz
Dziękuję za podpowiedź i poprawienie mego tłumaczenia, brakowało mi tłumaczenia słowa "dworżik" z nagłówka pierwszej strony dokumentu, a znając tłumaczenie wyrazu"dworianin" użyłem wyrazu panicz zbliżonego znaczeniowo. Przepraszam jednocześnie panią Jadwigę za takie tłumaczenie tego dokumentu. Jest to jeden dwustronny dokument z potwierdzeniami kolejnych kościelnych władz zwierzchnich.
Pozdrawiam
Bogusław