Witam!
Próbuję oczytać ten dokument, ale nie wychodzi mi. Czy ktoś mógłby pomóc? Będę bardzo wdzięczny za korektę pierwszego akapitu:
.. ale pod warunkiem, że te ...? pozostaną w tymże miejscu. Także diakowie , posiadający wcześniej w kształcie? długiej szabli (ziemię?), po rozparcelowaniu otrzymali udział prawidłowy i odpowiedni w formie do prowadzenia gospodarstwa. Prawda, że odcięto im lepsze kawałki, ale zamiana została dokonana nie morga za morgę, ale po wycenie ziemi i cerkiew oddawszy chłopom 2 dziesięciny 363 kw. sążni otrzymała od nich 4 dzies. 1842 s.kw. czyli więcej niż oddała i ....? nie pozostały (słowa ...?). Nieduży kawałek cerkiewnej łąki o powierzchni 1944 s. kw. znajdujący się przedtem między chłopskimi ziemiami, po parcelacji został połączony z główną(?) łąką cerkiewną.
http://zapodaj.net/4bbaf05048396.jpg.html
Niezrozumiały akt po rosyjsku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ostatnio zmieniony wt 20 sty 2015, 21:05 przez MrDzwang, łącznie zmieniany 1 raz.
-
MonikaMaru

Na razie pierwszy akapit, przez który z trudem, ale przebrnęłam.
... ale pod warunkiem, że te kawałki pozostaną w tymże miejscu. Także diakowie (psalmiści?), posiadający wcześniej w kształcie? długiej szabli (w domyśle- grunt/ziemię), po rozparcelowaniu otrzymali udział prawidłowy i odpowiedni w formie do prowadzenia gospodarstwa. Prawda, że odcięto im lepsze kawałki, ale zamiana została dokonana nie morga za morgę, ale po wycenie ziemi i cerkiew oddawszy chłopom 2 dziesięciny 363 kw. sążni otrzymała od nich 4 dzies. 1842 s.kw. czyli więcej niż oddała i dlatego w ....? nie pozostały (słowa komm...skra?). Nieduży kawałek cerkiewnej łąki o powierzchni 1944 s. kw. znajdujący się przedtem między chłopskimi ziemiami, po parcelacji został połączony z główną łąką cerkiewną.
Może dalej uda Ci się rozczytać porównując z tym akapitem przetłumaczonym. Dla mnie z początku też był ten tekst chińszczyzną.
Pozdrawiam,
Monika
... ale pod warunkiem, że te kawałki pozostaną w tymże miejscu. Także diakowie (psalmiści?), posiadający wcześniej w kształcie? długiej szabli (w domyśle- grunt/ziemię), po rozparcelowaniu otrzymali udział prawidłowy i odpowiedni w formie do prowadzenia gospodarstwa. Prawda, że odcięto im lepsze kawałki, ale zamiana została dokonana nie morga za morgę, ale po wycenie ziemi i cerkiew oddawszy chłopom 2 dziesięciny 363 kw. sążni otrzymała od nich 4 dzies. 1842 s.kw. czyli więcej niż oddała i dlatego w ....? nie pozostały (słowa komm...skra?). Nieduży kawałek cerkiewnej łąki o powierzchni 1944 s. kw. znajdujący się przedtem między chłopskimi ziemiami, po parcelacji został połączony z główną łąką cerkiewną.
Może dalej uda Ci się rozczytać porównując z tym akapitem przetłumaczonym. Dla mnie z początku też był ten tekst chińszczyzną.
Pozdrawiam,
Monika