Witam,
Od paru lat co jakiś czas przeglądam zindeksowane metryki w poszukiwaniu przodków. Do tej pory nigdzie nie mogłem odnaleźć aktu urodzenia potwierdzającego dane mojego pradziadka Józefa Pałysa, metryki, archiwum. Ostatnio poszedłem inną drogą i znalazłem osobę, która jest zindeksowana w lubgens jako Józefa Pałys ur. 1876 (zgadza się rok ur, dane ojca, miejscowość). Nie używam jęz. rosyjskiego od jakiś 15 lat i nie jestem w stanie tego potwierdzić. Czy może ktoś odczytać mi datę urodzenia, imię, imiona rodziców z tego aktu (wg mnie to jest Józef a nie Józefa)? (może jeszcze coś co pomoże mnie naprowadzić?). Z góry dziękuję za pomoc.
akt nr 378
http://szukajwarchiwach.pl/35/1842/0/2. ... oPOzEBa5uw
Akt z miasta Kock
Ojciec: Wojciech Pałys
Matka: Marianna
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam,
Łukasz Pałys
Akt urodzenia Józef/Józefa Pałys - Kock 1876r
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Lukasz_Palys

Dziecko płci żeńskiej, urodzone 24 września/ 06 października 1876, w Rozwadowie, nadane imię - Józefa;
Ojciec - Wojciech Pałysz, cieśla, lat 56, z Rozwadowa;
Matka - Marianna z domu Kozłowska, lat 40.
pozdrawiam Ela
Ojciec - Wojciech Pałysz, cieśla, lat 56, z Rozwadowa;
Matka - Marianna z domu Kozłowska, lat 40.
pozdrawiam Ela
-
Lukasz_Palys

Dziękuję za szybkie tłumaczenie, ale dopiero teraz mam zagadkę. Szukam aktu tego Józefa już od dawna. Z relacji mojego dziadka urodził się w okolicach Lubartowa własnie 6 października 1876 z Wojciecha i Marianny, więc zgadza się dokładnie data, okolica,imiona rodziców (w lubgens mam podane, że z akt z Kocka, czyli 20km od Lubartowa), tylko płeć mi nie pasuje. Co więcej nie ma nigdzie żadnego Józefa, który by pasował. Jakie jest prawdopodobieństwo takiej sytuacji?, czy mógł być jakiś powód dla którego podano inną płeć, a może ksiądz się pomylił? , zna może ktoś taką sytuację. Czy jest w tym akcie może jeszcze coś co mogłoby mnie naprowadzić?
Gdybym miał metrykę mojego dziadka to byłoby tam gdzie urodził się jego ojciec, ale mój dziadek urodził się w Uzbekistanie i do tego to już w ogóle nie mam pojęcia czy mogę dotrzeć.
Gdybym miał metrykę mojego dziadka to byłoby tam gdzie urodził się jego ojciec, ale mój dziadek urodził się w Uzbekistanie i do tego to już w ogóle nie mam pojęcia czy mogę dotrzeć.
Niestety nic więcej nie ma. Nie ma też adnotacji, że to nie Józefa, a Józef. Niestety, pomyłki tego typu zdarzają się.
Czy wiesz gdzie pradziadkowie brali ślub? Może w akcie małżeństwa lub alegatach do aktu znajdziesz potwierdzenie lub zaprzeczenie, że w akcie chrztu została pomylona płeć dziecka.
pozdrawiam
Czy wiesz gdzie pradziadkowie brali ślub? Może w akcie małżeństwa lub alegatach do aktu znajdziesz potwierdzenie lub zaprzeczenie, że w akcie chrztu została pomylona płeć dziecka.
pozdrawiam
-
Lukasz_Palys

Wiem, że Józef Pałys i jego zona Maria z domu Korzeniowska brali śłub w Taszkiencie w 1909 roku i to utrudnia sprawę. Wiem też że umarł w 1959 roku w Gorzowie Wielkopolskim l. Może w aktualnych danych będą mieli jego miejsce urodzenia i to pomoże. Czy koś może mi podpowiedzieć gdzie mam szukać aktu małżeństwa?
Mam jeszcze jeden trop. Mogę prosić o pomoc?
W 1897 umiera Wojciech Pałys będący ojcem Józefy, która to jestem tego prawie pewny była Józefem, moim pradziadkiem. Wynika z tego, że Wojciech to mój prapradziadek. Mowa tu jest o jakimś Karolu, może tu znajdę coś co mnie naprowadzi na trop?
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1842/ ... PQ7nEV9ovQ
Mam jeszcze jeden trop. Mogę prosić o pomoc?
W 1897 umiera Wojciech Pałys będący ojcem Józefy, która to jestem tego prawie pewny była Józefem, moim pradziadkiem. Wynika z tego, że Wojciech to mój prapradziadek. Mowa tu jest o jakimś Karolu, może tu znajdę coś co mnie naprowadzi na trop?
http://www.szukajwarchiwach.pl/35/1842/ ... PQ7nEV9ovQ
-
MonikaMaru

Witam,
11. Rozwadów
1. Kock 1/13.I.1897 o 3-ej po poł.
2. Karol Pałys, stolarz z Kocka, 45 lat i Józef Burzyński, służący z Rozwadowa, 36 lat mający
3. w Rozwadowie 31.XII.1896/12.I.1897 o 11-ej rano zmarł WOJCIECH PAŁYS, cieśla, 77 lat mający, s. niewiadomych rodziców, pozostawił owdowiałą żonę Mariannę z Kozłowskich.
Pozdrawiam,
Monika
11. Rozwadów
1. Kock 1/13.I.1897 o 3-ej po poł.
2. Karol Pałys, stolarz z Kocka, 45 lat i Józef Burzyński, służący z Rozwadowa, 36 lat mający
3. w Rozwadowie 31.XII.1896/12.I.1897 o 11-ej rano zmarł WOJCIECH PAŁYS, cieśla, 77 lat mający, s. niewiadomych rodziców, pozostawił owdowiałą żonę Mariannę z Kozłowskich.
Pozdrawiam,
Monika