59. Warszawa
1. Parafia Św. Trójcy 6/18.VII.1875 o 7-ej wieczorem
2. Zdzisław Grubant, urzędnik, 21 lat i Antoni Paczewski, giser, 22 lata mający, zamieszkali w Warszawie pod nr 3000
3. IGNACY GÓRKIEWICZ, 30 lat mający, kawaler, zwolniony bezterminowo żołnierz, giser, urodzony w Drzewicy pow. opoczyński, gubernia radomska, s. zmarłego Ignacego i żyjącej Marianny małżonków Górkiewiczów, zamieszkały w Warszawie ul. Fabryczna 3000c
4. MARIANNA PACZEWSKA, panna, urodzona w Warszawie, c. zmarłego Jana i żyjącej Antoniny z Kwiatyńskich małż. Paczewskich, 24 lata mająca, zamieszkała przy matce ul. Rozbrat 3000b
5. trzy zapowiedzi
6. pozwolenie dla pana młodego wydane przez kancelarię warszawskiego oberpolicmajstra z 3/15.VII.br nr 6307 - załączono przy akcie
7. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Franciszek Jasienowski proboszcz
Są, sprawdziłam, ale nie ma mikrofilmu, więc muszę się udać do archiwum. Problem leży gdzie indziej. Ignacy urodził się po śmierci swego ojca. Jego matką była Katarzyna, która rok później wyszła powtórnie za mąż za mojego prapradziadka. Wychodzi na to, że Ignacego nie wychowywała, tylko oddano go innej kobiecie, Mariannie. Gdy Ignacy brał ślub, Katarzyna już nie żyła, zmarła ok. 1858. Spodziewałam się czegoś innego, a tu zaskoczenie.