par. Cieksyn, Potok Wielki, Warszawa ...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Sobierajski_Jan

Prośba o tłumaczenie z rosyjskiego. akt zgonu
Dziękuje Czarek.Namieszałem puszczając drugiego posta ,gdy znalazłem drugie dojście do tego aktu. Pozdrawiam Jan
-
Sobierajski_Jan

Proszę o tłumaczenie z rosyjskiego.
Ela-kajam się,moja wina,zaapsorbowało mnie znalezienie tego aktu w innym miejscu.Pszepraszam wszystkich których naroziłem na strate czasu. Pozdrawiam Jan
-
Sobierajski_Jan

Akty dotyczą zapewne mojego bezpośredniego przodka który drugi raz się ożenił i zmienił miejsce zammieszkania przez co nie mogłem go namieżyć.Przyjazd kuzynki z USA i to że twierdzi iż żona Jana nazywała się Wiśniewska pozwala mi myśleć że go znalazłe ,choć dalej nie wiem gdzie jest jego akt zgonu.Przepraszam za brak linków do aktów,które są w genetyce :Warszawa Wszystkich Świętych akt nr. 556 z 1869r. Piotr Sobierajski syn Jana S. i Antoniny Wiśniewskiej oraz drugi akt nr.846 z 1872r.Marianna Sobierajska rodzice j.w. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Jan Sobierajski.
-
Sobierajski_Jan

Może chociasz wiek rodziców,ewętualnie gdzie mieszkali wcześniej.
556/
Jan Sobierajski, wyrobnik, lat 38, zamieszkały przy ul.Złotej, Antonina Wiśniewska, lat 37;
846/
Jan Sobierajski, oficjalista Drogi Żelaznej, lat 43, zamieszkały przy ul.Chmielnej, Antonina Wiśniewska, lat 38;
Nie wstawiłeś linków, ok..., ale mógłbyś chociaż napisać o jaki rodzaj aktów chodzi (urodzenia, ślubu czy zgonu?), a tak trzeba się domyślać.
Akty są tu:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1219/0#tabJednostki
Ela
Jan Sobierajski, wyrobnik, lat 38, zamieszkały przy ul.Złotej, Antonina Wiśniewska, lat 37;
846/
Jan Sobierajski, oficjalista Drogi Żelaznej, lat 43, zamieszkały przy ul.Chmielnej, Antonina Wiśniewska, lat 38;
Nie wstawiłeś linków, ok..., ale mógłbyś chociaż napisać o jaki rodzaj aktów chodzi (urodzenia, ślubu czy zgonu?), a tak trzeba się domyślać.
Akty są tu:
http://szukajwarchiwach.pl/72/1219/0#tabJednostki
Ela
-
Sobierajski_Jan

Przepraszam za moje gapiostwo Ela i dziękuje za info z aktów,choć im więcej mam informacji tym bardziej jestem głupi.Pozdrawiam
-
Sobierajski_Jan

wyciągnięcie danych
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_2494.jpg
Witam, chciał bym prosić kogoś o wyciągnięcie wszystkich możliwych danych z tego aktu ślubu o pannie młodej Mariannie Grzywińskiej , tj. miejscowość, rodzice, świadkowie itp. Jest to mój jedyny trop , a panna młoda jest zapewne siostrą mojej praprababki Józefy G. której 5 lat póżniej rodzi się córka, ale dane są skąpe , w tym akcie nie znalazłem ani ojca dziecka, ani rodziców matki, za to trafiła się jakaś babka spadkowa ?? dodatkowa zagadka, o ile poprawnie skleciłem sobie literki ? Z powyższym aktem nie mogę sobie poradzić , dla tego muszę prosić o pomoc.
Witam, chciał bym prosić kogoś o wyciągnięcie wszystkich możliwych danych z tego aktu ślubu o pannie młodej Mariannie Grzywińskiej , tj. miejscowość, rodzice, świadkowie itp. Jest to mój jedyny trop , a panna młoda jest zapewne siostrą mojej praprababki Józefy G. której 5 lat póżniej rodzi się córka, ale dane są skąpe , w tym akcie nie znalazłem ani ojca dziecka, ani rodziców matki, za to trafiła się jakaś babka spadkowa ?? dodatkowa zagadka, o ile poprawnie skleciłem sobie literki ? Z powyższym aktem nie mogę sobie poradzić , dla tego muszę prosić o pomoc.
wyciągnięcie danych
Marianna Genowefa (dwojga imion) Grzewińska, panna, lat 17, urodzona w parafii Chociszewskiej, zamieszkała w Popielrzynie, parafii Jonieckiej, przy rodzicach, córka Romualda i Marianny z Rutkowskich, małż.Grzewińskich.
pozdrawiam Ela
pozdrawiam Ela
-
Sobierajski_Jan

wyciągnięcie danych
Wielkie dzięki Ela , może w końcu ruszę z miejsca, mam jeszcze prożbę abyś spojrzała na ten akt ur. nr.50 , bo nie mam pewności czy go dobrze sobie przetłumaczyłem. Występuje tam jakaś babka spadkowa ? Joanna Kwiatkowska - czy to faktycznie ktoś z rodziny , czy jakaś kobieta pomagająca przy porodach ? występują tam chyba odległości w km. 60 i 30 ? nie jestem pewien ? ojca dziecka chyba nie ma ? poza ty chyba niewiele da się wydedukować z aktu ur, Antoniny córki Józefy Grzywińskiej.
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_2839.jpg
Pozdrawiam
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_2839.jpg
Pozdrawiam
wyciągnięcie danych
Cieksyn, 06/ 18 maja 1890
Joanna Kwiatkowska, akuszerka, lat 60, z Zakobiela oraz Franciszek Murawski, robotnik i Wojciech Antonowicz, morgownik, obaj pełnoletni z Zakobiela, okazali dziecko, urodzone w Zakobielu, 04/ 16 maja, tego roku, o 5.00 rano, z Józefy Grzywińskiej, panny robotnicy, lat 30, dziecku nadano imię Antonina, chrzestnymi byli Tomasz Szlubowski i Julianna Orłowska.
pozdrawiam Ela
Joanna Kwiatkowska, akuszerka, lat 60, z Zakobiela oraz Franciszek Murawski, robotnik i Wojciech Antonowicz, morgownik, obaj pełnoletni z Zakobiela, okazali dziecko, urodzone w Zakobielu, 04/ 16 maja, tego roku, o 5.00 rano, z Józefy Grzywińskiej, panny robotnicy, lat 30, dziecku nadano imię Antonina, chrzestnymi byli Tomasz Szlubowski i Julianna Orłowska.
pozdrawiam Ela
-
Sobierajski_Jan

wyciągnięcie danych
Ela jeszcze raz pięknie ci dziękuje, bardzo mi pomogłaś , trochę se poprzekręcałem to tłumaczenie , teraz przynajmniej wiem kiedy się urodziła Józefa, i że jest duże prawdopodobieństwo że Marianna z 1ego aktu to jej siostra. W każdym razie na wakacje otworzyłaś mi nową ścieżkę poszukiwań.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Sobierajski_Jan

Pytlak Sebastian
Proszę o przetłumaczenie aktu ślub Sebastiana Pytlaka i Marianny Balawander z parafii Potok Wielki akt 28 z 1902 roku. Możliwe że pomoże mi on rozwiać wiele wątpliwości , bo podejrzewam że jest to brat mojego pradziadka Wojciecha .
https://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wi ... /25-28.jpg
ps. za 2 godziny mam pogrzeb mojej mamy w.w. Wojciecha , a mam wyrzuty sumienia że nie rozwiązałem mamie pewnych zagadek związanych z naszymi przodkami .
Pozdrawiam Jan S
https://fotolubgens.lubgens.eu/potok_wi ... /25-28.jpg
ps. za 2 godziny mam pogrzeb mojej mamy w.w. Wojciecha , a mam wyrzuty sumienia że nie rozwiązałem mamie pewnych zagadek związanych z naszymi przodkami .
Pozdrawiam Jan S
Pytlak Sebastian
ślub - 27.I/ 09.II.1902
świadkowie - Maciej Fil, l.24 i Antoni łata?, l.35, włościanie rolnicy ze wsi Potok Stany
młody - włościanin, kawaler, lat 31, ur. w Hucie Deręgowskiej, pow. Nisko, Galicji Austriackiej, zam. we wsi Potok Stany, syn nieżyjących Jana i Franciszki z Maziarzów
młoda - włościanka, panna, lat 21, ur. i zam. we wsi Potok Stany, córka Tomasza i Józefy z Wójcików
zapowiedzi - trzy; umowy nie zawarli
Ela
świadkowie - Maciej Fil, l.24 i Antoni łata?, l.35, włościanie rolnicy ze wsi Potok Stany
młody - włościanin, kawaler, lat 31, ur. w Hucie Deręgowskiej, pow. Nisko, Galicji Austriackiej, zam. we wsi Potok Stany, syn nieżyjących Jana i Franciszki z Maziarzów
młoda - włościanka, panna, lat 21, ur. i zam. we wsi Potok Stany, córka Tomasza i Józefy z Wójcików
zapowiedzi - trzy; umowy nie zawarli
Ela
-
Sobierajski_Jan

Pytlak Sebastian
Ela - Bardzo dziękuje
Wychodzi że to starszy brat mojego Wojciecha , a przez to wyjaśniło się która to Pytlaczka jest matką mojego Wojciecha , bo z jego aktów ciężko było to wywnioskować .
Pozdrawiam
Wychodzi że to starszy brat mojego Wojciecha , a przez to wyjaśniło się która to Pytlaczka jest matką mojego Wojciecha , bo z jego aktów ciężko było to wywnioskować .
Pozdrawiam
-
Sobierajski_Jan

Grzywińska akt ur. par Cieksyn
Dzień dobry
Poprosiłbym o wyłuskanie z tego aktu ur. nr. 50 par. Cieksyn miejscowość Zakobiel istotnych danych , chodzi o Antoninę Grzywińską i jej matkę Józefę . Ze względu na brak ojca w tym akcie mam problem z tą linią w dalszych poszukiwaniach , może więc coś z tego aktu o matce da się wyciągnąć, co pozwoliło by mi ruszyć dalej.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 025&zoom=1
Ps. nie wiem czy nazwisko Józefy Grzywińskiej to jej rodowe czy po mężu ? , na dodatek podobno miała jeszcze syna Józefa Kuczyńskiego lub Kucińskiego , emigrował do USA
Pozdrawiam Jan Sobierajski
Poprosiłbym o wyłuskanie z tego aktu ur. nr. 50 par. Cieksyn miejscowość Zakobiel istotnych danych , chodzi o Antoninę Grzywińską i jej matkę Józefę . Ze względu na brak ojca w tym akcie mam problem z tą linią w dalszych poszukiwaniach , może więc coś z tego aktu o matce da się wyciągnąć, co pozwoliło by mi ruszyć dalej.
https://metryki.genealodzy.pl/index.php ... 025&zoom=1
Ps. nie wiem czy nazwisko Józefy Grzywińskiej to jej rodowe czy po mężu ? , na dodatek podobno miała jeszcze syna Józefa Kuczyńskiego lub Kucińskiego , emigrował do USA
Pozdrawiam Jan Sobierajski