Prośba o tłumaczenie aktu ślubu z j. rosyjskiego

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Mam pytanie i prośbę czy ktoś pomógłby mi przetłumaczyć jeden akt małżeństwa z języka rozyjskiego.
Mam go na 12 fotkach (w różnych ujęciach) które mógłbym wysłać na wskazany na priv adres e-mail
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Proszę przysłać na mój PW.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Zaraz przejrzę i postaram sie przetłumaczyć.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Oto tłumaczenie Aktu:

Zdarzyło się w Warszawie w Parafii Wszystkich Świętych 30 lipca/12 sierpnia/ tysiąc dziewięćset jedenastego roku o godzinie szóstej wieczorem. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Michała Wolskiego robotnika dniówkowego i Antoniego Świerczewskiego ślusarza, pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie, zawarto niniejszego dnia w tutejszym kościele religijny związek małżeński pomiędzy JULIANEM KONWERSKIM wdowcem po Walerii z domu Szymańskiej zmarłej w tutejszej Parafii w ubiegłym roku – robotnikiem dniówkowym 46-letnim, urodzonym w Sule…..(?) powiatu Ciechanowskiego, synem nieżyjących Franciszka i Marianny z Konwerskich małżonków Konwerskich, zamieszkałym w Warszawie przy ulicy Plac Witkowskiego pod numerem 1147 d/x w tutejszej Parafii – i ALEKSANDRĄ BEDNARCZYK panną, służącą, 27-letnią urodzoną w Treblence(?) powiatu Sokołowskiego, córką małżeństwa Bednarczyk: nieżyjącego Franciszka i żyjącej Magdaleny z domu Kuc, zamieszkałej w Warszawie przy ulicy Plac Witkowskiego pod numerem 1147 d/x w tutejszej Parafii. Ślub niniejszy poprzedziły trzy zapowiedzi opublikowane w tutejsze Parafii w dniach 10/23, 17/30 i 24 lipca/6 sierpnia bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali przedślubnej umowy. Ślubnego obrzędu religijnego dokonał Ksiądz Seweryn Pawłowski tutejszy Wikary. Akt niniejszy po przeczytaniu, przez pannę młodą, świadków i przez Nas był podpisany. Pan młody niepiśmienny.
Podpisy: /-/ Aleksandra Bednarczik, /-/ Michał Wolski, /-/ Antoni Świerczewski
Podpis księdza: /-/ nieczytelny

Uwaga: Sprawdzę jeszcze na innych skanach nazwy miejscowości.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Wielkie, Wielkie dzięki!
Przypuszczam że najbardziej będzie Panu pasować tak jak i Urzednikom z USC i mnie: Suleżisz czyli Sulerzyż. Ale niestety tam w APW w Mławie nie potrafią tego aktu urodzenia odnalezc tzn nie ma go.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Jest to na pewno Sulerzyż. Tak jest w akcie po rozczytaniu po literkach. Oni maja zwyczaj czasem przenosić nazwy.
Teraz ten akt jest taki:
Zdarzyło się w Warszawie w Parafii Wszystkich Świętych 30 lipca/12 sierpnia/ tysiąc dziewięćset jedenastego roku o godzinie szóstej wieczorem. Ogłaszamy, że w obecności świadków: Michała Wolskiego robotnika dniówkowego i Antoniego Świerczewskiego ślusarza, pełnoletnich zamieszkałych w Warszawie, zawarto niniejszego dnia w tutejszym kościele religijny związek małżeński pomiędzy JULIANEM KONWERSKIM wdowcem po Walerii z domu Szymańskiej zmarłej w tutejszej Parafii w ubiegłym roku – robotnikiem dniówkowym 46-letnim, urodzonym w Sulerzyż powiat Ciechanów, synem nieżyjących Franciszka i Marianny z Konwerskich małżonków Konwerskich, zamieszkałym w Warszawie przy ulicy Plac Witkowskiego pod numerem 1147 d/x w tutejszej Parafii – i ALEKSANDRĄ BEDNARCZYK panną, służącą, 27-letnią urodzoną w Treblence powiatu Sokołowskiego, córką małżeństwa Bednarczyk: nieżyjącego Franciszka i żyjącej Magdaleny z domu Kuc, zamieszkałej w Warszawie przy ulicy Plac Witkowskiego pod numerem 1147 d/x w tutejszej Parafii. Ślub niniejszy poprzedziły trzy zapowiedzi opublikowane w tutejsze Parafii w dniach 10/23, 17/30 i 24 lipca/6 sierpnia bieżącego roku. Nowożeńcy oświadczyli, że nie zawierali przedślubnej umowy. Ślubnego obrzędu religijnego dokonał Ksiądz Seweryn Pawłowski tutejszy Wikary. Akt niniejszy po przeczytaniu, przez pannę młodą, świadków i przez Nas był podpisany. Pan młody niepiśmienny.
Podpisy: /-/ Aleksandra Bednarczik, /-/ Michał Wolski, /-/ Antoni Świerczewski
Podpis księdza: /-/ nieczytelny
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!!!
Jak mam rozumieć zdanie że "oni mają zwyczaj czasem przenosić nazwy"?
Urzędnicy na podstawie swoich ksiąg w odpis aktu o który dużo wcześniej występowałem u nich wpisali Suleżyrz (to już błąd literowy domyslam się bo istnieje tylko Sulerzyż).
Natomiast w aktach przechowywanych w APW w Mławie brak aktu urodzenia Juliana w latach 1808 - 1866.
I dlatego postanowiłem sprawdzić co jest tutaj w akcie parafii Wszystkich Św. w Warszawie.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Miałem na myśli niedopuszczalne dzielenie nazwy własnej i to bez wyraźnego znaku przeniesienia (-). W tekście jest: "w Suleży-szu" (в Сулежи-ше). Sprawdzałem: na mapie jest tyko Sulerzyż.
Stąd moje trudności w odczycie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”