Dzień Dobry!
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu nr 12 z 1871 r. parafii Ozorków
dot. Marianny Knor córki Karola i Florentyny Wykrętowicz urodzonej w Stawiszynie i Andrzeja Grodzickiego
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =941&y=186
Serdecznie dziękuję z poświęcony czas.
Małgorzata Kadej
Akt ślubu 12/1871
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Kadej_Malgorzata

Witaj,
12. Ozorków.Działo się w Mieście Ozorkowie, 1 maja 1871 r.
świadkowie: Stanisław Niciecki 41 l. i Józef Tylman, stolarz 22l., obaj z Ozorkowa
kawaler Andrzej Grodzicki, czeladnik sukiennika syn nieżyjącego Szczepana i żyjącej Marianny z Rakoskich, małżonków Grodzickich, ur. w Szłapach i zam. w m. Ozorkowie 30l.
panna Marianna Knor, pokojówka/służąca, córka nieżyjącego Karola i żyjącej Florentyny z Wikrentowiczów małżonków Knorów, ur. w Stawiszynie i zam. w Ozorkowie 23l.
Brak przeszkód, zapowiedzi w tutejszej parafialnej cerkwii 14,21 i 28 maja b.r., umowy przedmałżeńskiej nie zawarto, podpis udzielającego ślubu, księdza Franciszka Soszyńskiego.
Ja wiem, że to dziwnie wygląda, że zapowiedzi po ślubie , ale zważywszy na daty wcześniejszych aktów, to musiał być 1 kwietnia, albo coś zamieszane między kalendarzami juliańskim/gregoriańskim.
12. Ozorków.Działo się w Mieście Ozorkowie, 1 maja 1871 r.
świadkowie: Stanisław Niciecki 41 l. i Józef Tylman, stolarz 22l., obaj z Ozorkowa
kawaler Andrzej Grodzicki, czeladnik sukiennika syn nieżyjącego Szczepana i żyjącej Marianny z Rakoskich, małżonków Grodzickich, ur. w Szłapach i zam. w m. Ozorkowie 30l.
panna Marianna Knor, pokojówka/służąca, córka nieżyjącego Karola i żyjącej Florentyny z Wikrentowiczów małżonków Knorów, ur. w Stawiszynie i zam. w Ozorkowie 23l.
Brak przeszkód, zapowiedzi w tutejszej parafialnej cerkwii 14,21 i 28 maja b.r., umowy przedmałżeńskiej nie zawarto, podpis udzielającego ślubu, księdza Franciszka Soszyńskiego.
Ja wiem, że to dziwnie wygląda, że zapowiedzi po ślubie , ale zważywszy na daty wcześniejszych aktów, to musiał być 1 kwietnia, albo coś zamieszane między kalendarzami juliańskim/gregoriańskim.
pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
-
MonikaMaru

-
Kadej_Malgorzata

No, oczywiście. Czerwiec miałam na myśli, napisałam kwiecień. Nie wiem jak mi to się udało!MonikaMaru pisze:Wydaje mi się, że ślub był 1-go czerwca, bo następny akt jest z 6-go czerwca, a poprzedni z 23.V.
Ksiądz 1-go czerwca był jeszcze myślami w maju.
Pozdrawiam,
Monika
pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka