par. Glinojeck-Lublin-Kalisz-Pułtusk-Warszawa-Skępe-Turek

Tłumaczenia dokumentów pisanych po rosyjsku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

alabama

Sympatyk

par. Glinojeck-Lublin-Kalisz-Pułtusk-Warszawa-Skępe-Turek

Post autor: alabama »

Dobry wieczór - mam kłopot, nie umiem poradzic sobie z metryką po rosyjsku dotyczącą małżeństwa Karola Dołowskiego - tu, nr 266. http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... X0gw0dE37g
Bardzo proszę o pomoc - nie znam rodziców ani miejsc pochodzenia małżonków.
:(
alabama

Sympatyk

Prośba o przetłumaczenie metryki z rosyjskiego

Jeszcze raz link - bo nie wiem, czy dobrze dziala tamten - http://szukajwarchiwach.pl/72/1217/0/-/ ... X0gw0dE37g
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

A, tu jest ta metryka. Wcale się nie dziwię, że tak trudna dla Ciebie do odczytania.

266. Warszawa
1. Działo się: Parafia Nar.NMP 29.IX./11.X.1881 o 7-ej wieczorem
2. Ignacy Ginczelewski, mechanik, 21 lat, zam. ul. Rozbrat 12 i Kazimierz Ginczelewski, subiekt, 30 lat mający, zam. ul. Senatorska 18
3. Pan młody: KAROL DOŁOWSKI, wdowiec po Michalinie zmarłej 17/29.VII ( albo VI?) 1879, prywatny urzędnik, 48 lat mający, urodzony w guberni radomskiej w Niekurzy, s. zmarłych Mikołaja i Rozalii z Poniatowskich, zam. ul. Brzozowa 218
4. Panna młoda: HELENA JULIA AGNIESZKA SMOCHOWSKA, panna zamieszkała przy rodzinie, 31 lat mająca, urodzona w guberni lubelskiej we wsi Okonisz? (nie mogę rozszyfrować nazwy), c. Jana urzędnika banku polskiego i zmarłej jego żony Franciszki z Lubańskich zam. ul. Nowolipie 2401
5. trzy zapowiedzi w tutejszym i w kościele św. Jana
6. umowy nie zawarli
Ślubu udzielił ks. Wojciech Jakubowski

Niekurza należała do parafii Niekrasów.
Franciszka z Lubańskich zmarła w 1855 (jest w genetece)

Pozdrawiam,
Monika
alabama

Sympatyk

Bardzo, bardzo dziekuję:) tak myslałam, że matka Panny młodej to Franciszka z Lubanskich, widzialam jej metrykę zgonu i pomysłalam sobie, ze byłoby pieknie, gdyby to była ona:) No to mam całkiem ładną gałązkę w drzewie. Jeszcze raz dziekuję.
alabama

Sympatyk

Małżenstwo Podolski Wiktor Skepe 1895

Dzień dobry, mam prośbę o przetłumaczenie aktu małżeństwa Wiktora Podolskiego i Leokadii z Bońkowskich. Skępe 1895 rok.

oto link: https://www.genealogiawarchiwach.pl/?#q ... uery.query

Bardzo dziękuję:)
MonikaMaru

Sympatyk

Otwiera się skan z 1902r.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
alabama

Sympatyk

Mam kłopot zprawidłowym skopiowaniem skanu. Jesli pod tym linkiem znow pokaze sie skan z 1902 r to bardzo uprzejmie prosze po lewej stronie w spisie tresci po otwarciu si e linku przesunąc date na 1895 r i wybrac piąty skan. Tam bedzie ten własciwy - po prawej stronie wpis. Przepraszam za kłopot i bardzo uprzejmie prosze o pomoc. https://www.genealogiawarchiwach.pl/?#q ... uery.query
MonikaMaru

Sympatyk

Dostałam się.

13. Wymyślin i Zajeziorze
1. Skępe 7/19.VI.1895 o 7-ej wieczorem
2. Antoni Szałowski, nauczyciel ....? , 60 lat i Roch Olszewski, nauczyciel szkoły oświatowej, obaj z wymyślińskiego seminarium, zamieszkali w Wymyślinie
3. WIKTOR PAWEŁ PODOLSKI, żołnierz zwolniony do rezerwy, 30 lat mający, ogrodnik, s. zmarłego Walentego i Julii z Osieckich małż. Podolskich, urodzony w Luberadzu pow. ciechanowski, zamieszkały w Wymyślinie
4. LEOKADIA WALERIA BOŃKOWSKA, panna, 24 lata mająca, c. Humiliana i Marianny z Jaroszewskich małż. Bońkowskich, urodzona w Gulbinach powiat rypiński parafia trąbińska, zamieszkała w Zajeziorzu przy swoich rodzicach kontrolerach/inspektorach/rewidentach ("досмотрщиках") folwarku.
5. trzy zapowiedzi
6. umowy nie zawarli.

Pozdrawiam,
Monika
alabama

Sympatyk

Super:):) bardzo, bardzo dziękuję:) bardzo długo szukałam informacji skąd ów Wiktor Podolski się wziął - teraz wiem, gdzie szukac dalej. Bardzo jestem wdzięczna to moi pradziadkowie! pozdrowienia serdeczne !
alabama

Sympatyk

Akt ślubu Rychtera w Lublinie - OK

Dzień dobry, mam prośbę o przetłumaczenie metryki ślubu z tego linku pod numerem 76. To ślub Marcelego Rychtera, nie umiem odczytać kim był i skąd się wziął w Lublinie. Bardzo dziękuję za życzliwość i pomoc.

http://szukajwarchiwach.pl/35/1859/0/2. ... 4J5aMAfxSg
Ostatnio zmieniony śr 20 gru 2017, 14:05 przez alabama, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Akt ślubu Rychtera w Lublinie

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

pomocnik maszynisty Pzywiślańskiej Drogi Żelaznej świadkuje
on (młody) natenczas monter kolei j.w. . ur. wieś Olszowy? Wlk. Ks. Poznańskie, zam. Lublin
dokładniej może w aneksach będzie (a i zezwolenie na ślub kolejarza może być z ciekawymi informacjami)

PS Alu? podpisuj posty - choćby imieniem
PPS https://geneszukacz.genealodzy.pl/donate-pol
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MonikaMaru

Sympatyk

76. Lublin
1. Lublin 18/30.IV.1881 o 8-ej wieczorem
2. Michał Kopczyński, majster od powozów/karetnik, 38 lat, i Wiaczesław Dzieżanowski pomocnik maszynisty nadwiśl. kolei żel., 27 lat, obaj z Lublina
3. MARCEL BERTRAND ALEKSANDER RYCHTER, starszy monter nadw. kolei żel. 27 lat, urodzony w Olszowie w Wielkim Księstwie Poznańskim, s. Karola i Rozalii z Kliszów, zamieszkały w Lublinie
4. WANDA WŁADYSŁAWA FELIKSA SOKOŁOWSKA, panna, 17 lat, urodzona w Osmolicach parafia Bychawka, c. zmarłego Ludwika i Teofili z Ilińskich, zamieszkała w Lublinie przy matce
5. jedna zapowiedź, od dwu pozostałych zwolnienie decyzją lubelskiej konsystorii biskupiej z 23.IV.br nr 657/125
6. umowy przedślubnej nie zawarli
7. pozwolenie ustne matki panny
Pozdrawiam,
Monika
alabama

Sympatyk

Bardzo, bardzo dziękuję. Tłumaczenie super - mnóstwo informacji posuwających badania dalej. Przepraszam za błędy w kindersztubie, interesuję się genealogią z doskoku i ciągle się uczę. OK na końcu tematu już jest. Pozdrowienia dla wszystkich Ala:)
alabama

Sympatyk

Akt zgonu Zofii Rymkiewicz -OK

Dzień dobry, uprzejmie proszę o pomoc w przetłumaczeniu metryki zgonu Zofii Rymkiewicz, numer 537 z tego linku: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =312&y=174

Bardzo uprzejmie dziękuję:)
Ala
Ostatnio zmieniony pn 01 sty 2018, 18:12 przez alabama, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Re: Akt zgonu Zofii Rymkiewicz

Post autor: Kamiński_Janusz »

Działo się w Warszawie 2/14 listopada 1878 roku o godzinie 6 wieczorem. Stawili się: Ignacy Rymkiewicz urzędnik policyjny i Franciszek Bielecki urzędnik wojskowego sądu okręgowego, pełnoletni mieszkańcy Warszawy, i oświadczyli że tegoż dnia o godzinie 1 po południu w Warszawie na ulicy Elektoralnej pod numerem 763 umarła Zofia Rymkiewicz 4 lata i 3 miesiące licząca, urodzona w mieście Kalisz, córka Ignacego i Emilii z Malanowskich małżonków Rymkiewiczów
Ostatnio zmieniony pn 01 sty 2018, 21:50 przez Kamiński_Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - rosyjski”